Wat betekent het paasakkoord voor werkgevers?
De federale regering heeft onlangs haar paasakkoord gesloten. Dit akkoord voert een aantal maatregelen uit die zijn opgenomen in het federaal regeerakkoord 2025-2029. Het paasakkoord heeft geleid tot een voorontwerp van programmawet en andere ontwerpen op de Ministerraad van 11 april 2025. Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen die jou als werkgever kunnen beïnvloeden.
Let wel – deze maatregelen treden nog niet meteen in werking. De inhoud en ingangsdatum moeten nog bepaald worden. We informeren je zodra er concrete informatie beschikbaar is.
Sociale zekerheidsbijdragen
De responsabiliseringsbijdrage voor werkgevers met veel langdurig zieke werknemers verdwijnt. In plaats daarvan – en om werkgevers aan te zetten tot een goed welzijns- en preventiebeleid – komt er een nieuwe solidariteitsbijdrage van 30 procent op de ziekte-uitkering voor de tweede en derde maand. Het RIZIV geeft informatie aan de RSZ, die het bedrag berekent en betaling vraagt aan werkgevers. Kleine werkgevers zijn uitgesloten, en de bijdrage geldt niet als de werknemer progressief terugkeert naar werk.
Naast een nieuwe bijdrage is er nu ook een ontwerp voor een bijdragevermindering, de NBVArizona. Werkgevers hoeven geen bijdragen te betalen op het deel van het loon dat boven een bepaalde grens ligt, namelijk het loon van de eerste minister.
Tot slot wordt de structurele vermindering van RSZ-bijdragen verhoogd. Werkgevers ontvangen deze automatisch op basis van de categorie van de werknemer, het kwartaalloon en het werkvolume.
RSZ-vrijstelling “PC privé-regeling” dooft uit
De tussenkomst van werkgevers in de kosten voor de aankoop van computermateriaal, zoals persoonlijke laptops, randapparatuur, internetaansluitingen en abonnementen door werknemers, is vandaag onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Deze situatie zal veranderen, aangezien de regering heeft besloten de vrijstelling laat uitdoven.
Fiscale maatregelen
In het voorontwerp is ook een luik “Financiën” opgenomen. Het verslag van de Ministerraad geeft aan dat dit onder andere betrekking heeft op aanpassingen aan het Wetboek van de Inkomstenbelastingen en aan de fiscale procedure. Volgens informatie uit diverse media zou dit betrekking hebben op de volgende maatregelen:
- Optrekking van de belastingvrijstelling voor niet-gepensioneerde flexi-jobwerknemers van 12.000 euro naar 18.000 euro;
- Optrekking van de fiscale grenzen van de bestaansmiddelen waardoor studenten – ook na de optrekking van het contingent tot 650 uur – nog ten laste kunnen zijn;
- Afschaffing van de fiscale vrijstelling voor de “PC privé-regeling”;
- Niet-indexering van bepaalde fiscale grensbedragen, het Regeerakkoord vermeldde bv. de vrijstelling voor het woon-werkverkeer met een privévervoermiddel al in dit kader;
- Langere uitdoofregeling van de fiscale voordelen voor hybride (bedrijfs)wagens;
- Geen automatische belastingverhoging indien een belastingplichtige een (eerste) fout maakt in zijn aangifte, zonder kwade trouw, en
- Aanpassing van de onderzoeks- en verjaringstermijnen.
De regering heeft deze maatregelen nu al genomen vanwege hun effect op de begroting. De uitvoeringsteksten volgen later, maar de maatregelen gelden vanaf inkomstenjaar 2025.
Preventie en re-integratie van langdurig zieken
De regering wil een globaal plan opstellen voor de preventie en re-integratie van langdurig zieken. Dit plan voorziet in een sterkere responsabilisering van de verschillende betrokken actoren, waaronder werknemers, de werkgever, artsen en ziekenfondsen.
Voorziene maatregelen zijn:
- Een vereenvoudigde communicatie tussen de preventieadviseur-arbeidsarts, de behandelde arts (bv. de huisarts) en de adviserend arts;
- De mogelijkheid voor jou als werkgever om:
- een informeel traject op te starten;
- een re-integratietraject op te starten vanaf het begin van de arbeidsongeschiktheid;
- Een verplichting voor jou als werkgever om:
- contact te houden met een arbeidsongeschikte werknemer;
- in het kader van een re-integratietraject na acht weken een inschatting te maken van het arbeidspotentieel van de arbeidsongeschikte werknemer;
- De mogelijkheid voor de werknemers die het risico lopen om ziek te worden om een preventief re-integratietraject aan te vragen en zo te voorkomen dat ze ziek worden;
- De mogelijkheid om werk bij andere werkgevers te zoeken;
- Sancties voor de werknemers die een uitnodiging van de arbeidsarts niet aanvaarden.
Deze maatregelen treden in werking op 1 januari 2026.
Nieuwe regels over gewaarborgd loon
Het voorontwerp van programmawet bevat ook bepalingen over arbeidsongeschiktheid, waaronder wijzigingen op het vlak van gewaarborgd loon. Lees hier wat er zal veranderen.
Wijzigingen en sancties op het vlak van ziekte-uitkering
De ministerraad heeft een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd waarin de volgende maatregelen worden voorzien:
- Sancties op het vlak van ziekte-uitkering voor arbeidsongeschikte personen die hun verplichtingen niet nakomen;
- Een aanpassing van huidige regelgeving over de ziekte-uitkering om rekening te houden met de afschaffing van de periodes gedekt door een vermoeden van arbeidsongeschiktheid;
- Wijzigingen in de regelgeving over de ziekte-uitkering naar aanleiding van de nieuwe regels over gewaarborgd loon.
Flexibele inzet van werknemers
Er komt een versoepeling van de minimumleeftijd voor studentenarbeid. Volgens de huidige regels kan je een student aanwerven als die:
- ofwel minstens 16 jaar oud is;
- ofwel minstens 15 jaar oud is en niet meer is onderworpen aan de voltijdse leerplicht. Een jongere is niet meer onderworpen aan de voltijdse leerplicht eens de eerste twee jaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan zijn gevolgd.
Het federaal regeerakkoord voorziet in een verlaging van de minimumleeftijd voor studentenarbeid naar 15 jaar. Er zal geen bijkomende voorwaarde op het vlak van leerplicht meer zijn Het voorontwerp van programmawet voert die maatregel door in de wetgeving over de tewerkstelling van studenten.
Eerder is een wetsvoorstel goedgekeurd dat het studentencontingent verhoogt naar 650 uur.
Verlofstelsels
Ouderschapsverlof voor pleegouders
Pleegouders in langdurige pleegzorg (minimaal 6 maanden) kunnen ouderschapsverlof opnemen voor kinderen onder hun hoede, net als natuurlijke of adoptieouders.
Ter herinnering – werknemers die een of meer kinderen hebben, kunnen ouderschapsverlof opnemen. Dit stelt hen in staat om hun arbeidsovereenkomst volledig te schorsen voor een bepaalde periode of hun werkuren te verminderen (halftijds, 4/5de…).
Werknemers hebben het recht om ouderschapsverlof op te nemen voor een maximum van vier maanden voltijds equivalent per kind.
Landingsbanen
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een landingsbaan worden binnenkort aanzienlijk verscherpt.
Ter herinnering – een landingsbaan laat werknemers toe om hun werkuren geleidelijk te verminderen tot ze de pensioenleeftijd bereiken. Er zijn twee mogelijkheden:
- De algemene regeling: hiermee kunnen werknemers hun werktijd verminderen vanaf 55 jaar, maar RVA-uitkeringen zijn pas mogelijk vanaf de leeftijd van 60 jaar, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, waaronder een minimum aantal loopbaanjaren.
- Het afwijkende systeem: In bepaalde uitzonderlijke omstandigheden (zware beroepen, bedrijven in herstructurering of in moeilijkheden) is het mogelijk om het aantal werkuren te verminderen en toch een RVA-uitkering te ontvangen op jongere leeftijd.
De regering heeft aangekondigd dat de algemene regeling aan strengere voorwaarden wordt onderworpen. Op dit moment kunnen werknemers in aanmerking komen voor een landingsbaan als ze kunnen aantonen dat ze 25 jaar hebben gewerkt. Deze voorwaarde zal in eerste instantie worden verhoogd naar 30 jaar. Een geleidelijke aanscherping zal leiden tot een vereiste van 35 jaar loopbaan vanaf 2030.
Pensioenen
Beperking van de indexering van de pensioenen
Pensioenen worden geïndexeerd zodra de spilindex wordt overschreden. Dit betekent dat het pensioenbedrag van de gepensioneerde wordt aangepast. De regering gaat nu de indexatie van de hoogste pensioenen beperken.
Solidariteitsbijdrage op aanvullende pensioenen
Bij de berekening van het netto aanvullend pensioenkapitaal wordt een solidariteitsbijdrage ingehouden. Om ervoor te zorgen dat hogere kapitalen meer bijdragen, zal de solidariteitsbijdrage die momenteel maximaal 2% bedraagt, worden verhoogd naar 4% voor het kapitaal boven 150.000 euro.
Wyninckxbijdrage
De Wyninckxbijdrage, die werkgevers betalen op zeer hoge aanvullende pensioenen, wordt verhoogd van 3% naar 12,5%. Deze federale maatregel maakt de geplande pensioenverhoging om de bijdrage tegen 2028 te verdubbelen tot 6% ongedaan.
Afschaffing van de huidige pensioenbonus
De in 2023 heringevoerde pensioenbonus wordt geschrapt. Wie na 1 juli 2024 kiest om door te werken na zijn vroegst mogelijke pensioenleeftijd, kan voor maximaal drie jaar een pensioenbonus opbouwen. De regering stopt deze bonus opnieuw vanaf 31 december 2025. Het aangekondigde bonus-malussysteem zal later in regelgeving worden omgezet.
Responsabiliseringsbijdrage lokale besturen
Er komt een verlaging van de factuur voor alle lokale besturen met een inwonertal van minstens 100.000 op 1 januari van het voorafgaande kalenderjaar.
Harmonisatie van de indexering van sociale uitkeringen en wedden van de ambtenaren
Vandaag worden pensioenen en sociale uitkeringen geïndexeerd in de eerste maand na overschrijding van de spilindex. Ambtenarenlonen volgen, met indexering in de tweede maand. Alle indexeringen zullen in de derde maand gebeuren en zo worden geharmoniseerd.
Varia
- De startbaanverplichting wordt afgeschaft. Deze verplichting houdt in dat grotere werkgevers ervoor moeten zorgen dat ze een bepaald percentage jongeren aannemen en in dienst houden. Deze verplichting bracht voornamelijk administratieve lasten met zich mee voor werkgevers, zonder aantoonbare voordelen te bieden op het gebied van jeugdwerkgelegenheid. Daarom wordt deze verplichting afgeschaft.
- Naast dit paasakkoord was er ook al het eerdere akkoord van de Groep van Tien dat een aantal maatregelen uit het regeerakkoord vorm gaf.
Meer weten over het paasakkoord? Schrijf je in voor het gratis webinar
Benieuwd hoe de hervorming van studentenarbeid er uit ziet, welke eindeloopbaanmaatregelen er genomen worden of hoe de werkloosheid hervormd wordt? De experts van Acerta Consult vertellen je graag meer tijdens het gratis webinar op woensdag 30 april.

Geschreven door
Juridisch adviseur bij Acerta