Terug naar overzicht

Wat verandert er voor werkgevers in 2025?

Welke belangrijke aanpassingen komen er in de wetgeving waar je als werkgever beter rekening mee houdt? Wat gaat er veranderen op 1 januari 2025, en daarna? Hieronder krijg je een overzicht van de al gekende sociaaljuridische wijzigingen die een impact hebben op jouw arbeidsorganisatie. 

1. Hervorming buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Wat als je klant schade lijdt door toedoen van je werknemer? Voor feiten vanaf 1 januari 2025 kan je klant je werknemer rechtstreeks aanspreken voor de vergoeding van de schade, maar enkel als de schade wordt veroorzaakt door bedrog, een zware fout of een gewoonlijke lichte fout van je werknemer. De aansprakelijkheid van je werknemer is automatisch daartoe beperkt. Het is niet nodig om die aansprakelijkheidsbeperking op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Deze beperking geldt wel niet bij schade door aantasting van fysieke of psychische integriteit of bij opzettelijke schade veroorzaakt door je werknemer: in die gevallen kan je klant je werknemer sowieso aanspreken. 

Je klant is niet verplicht om je werknemer aan te spreken. Vaak zal het voor je klant interessanter zijn om schadevergoeding te vorderen van jouw onderneming. Als de klant tóch je werknemer aanspreekt, kan deze gebruikmaken van afspraken die je eventueel zelf met je klant hebt gemaakt over aansprakelijkheid. Denk maar aan een clausule in het klantencontract die de aansprakelijkheid van de onderneming beperkt. Je werknemer kan die afspraken uit het klantencontract wel niet inroepen tegen je klant bij schade door aantasting van de integriteit of bij opzettelijke schade. 

De nieuwe regels gelden zowel voor nieuwe als voor bestaande klantcontracten. Bekijk wat in je klantencontracten is geregeld over aansprakelijkheid, en welke verbeteringen eventueel mogelijk zijn ten behoeve van je werknemers. Raadpleeg ook je verzekeraar om na te gaan wat en wie wél en niet gedekt is door je polissen. 

Lees meer over de hervorming van de buitencontractuele aansprakelijkheid

2. Indexatie en wijzigingen CO2-bijdrage bedrijfswagen

De indexatiecoëfficiënt voor de berekening van de CO2-bijdrage (solidariteitsbijdrage) in 2025 kan berekend worden. Voor bedrijfswagens aangekocht, gehuurd of geleased na 1 juli 2023 gelden naast de jaarlijkse indexatie vanaf 1 januari ook een hogere vermenigvuldigingsfactor en een verhoogd minimumbedrag aan CO2-bijdrage. 

Lees meer over de indexatie en wijziging van de CO2-bijdrage

Ook op fiscaal vlak zijn de referentie CO2-uitstoten voor het inkomstenjaar 2025 bekend. Deze referentie uitstoten zijn nodig om het belastbaar voordeel in natura voor een bedrijfswagen in 2025 te kunnen berekenen. Opnieuw dalen de referentie CO2-uitstoten. Hierdoor zal het voordeel in natura voor eenzelfde wagen stijgen in 2025. 

Lees meer over het belastbaar voordeel bedrijfswagen in 2025 

3. Inwerkingtreding flexi-loonaangifte

Een flexi-jobwerknemer kan via mycareer.be een teller van zijn flexi-jobinkomsten raadplegen. Om die teller sneller correct te zetten, wordt deze teller vanaf 1 januari 2025 gebaseerd op een nieuwe aangiftestroom: de flexiloonaangifte. Deze aangifte bevat beperkte informatie over de loonbrieven van flexi-jobbers en komt naast de trimestriële DmfA-aangifte te staan, zonder deze te vervangen. 

4. Tijdelijke werkloosheid: elektronische controlekaart e-C3.2

Vanaf 1 januari 2025 is het gebruik van de elektronische controlekaart (eC3.2) verplicht voor werknemers bij tijdelijke werkloosheid, behalve in de sector van de beschutte en sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven (PC 327). Werkgevers en werknemers uit andere sectoren kunnen tot 30 juni 2025 een tijdelijke uitzondering vragen. 

Lees meer over de elektronische controlekaart in het nieuwsbericht van 27 juni en 12 november.  

5. Toegelaten arbeid en pensioen

Inkomensgrenzen voor 2025  

Vanaf 1 januari 2025 worden de inkomensgrenzen voor toegelaten arbeid na pensionering verhoogd. Gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen vanaf het jaar waarin zij de wettelijke pensioenleeftijd bereiken of bij een loopbaan van 45 jaar. Voor andere gepensioneerden gelden er wel inkomensgrenzen, waarbij het drempelbedrag voor overlevingsgepensioneerden jonger dan 65 afhangt van het aantal kinderen ten laste. Lees hier meer. 

Extra grensbedrag voor inkomen uit een flexi-job  

Ook geldt vanaf 2025 een extra grens voor het inkomen dat een gepensioneerde verdient met een flexi-job. Deze grens ligt lager dan de algemene grens voor beroepsinkomsten en zal jaarlijks aangepast worden. 

Lees hier meer over het extra grensbedrag. 

6. Aanpassingen tarieven NMBS vanaf 1 februari 2025

Op 1 februari verhoogt de NMBS haar tarieven. Of dit invloed heeft op jouw tussenkomst in de vervoerskosten van werknemers, hangt af van de afspraken binnen jouw onderneming of sector. 

7. Indexeringen en sectoraal nieuws

PC 336 - Suppletieve regeling van loonindexering 

Voor werknemers van ondernemingen zonder loonindexeringsregeling en met een maandloon hoger dan het sectorminimumloon, geldt een suppletief systeem van indexatie. Voor voltijdse lonen tot maximaal 3.500 euro wordt het vaste maandloon op 1 januari 2025 aangepast. 

De aanpassing gebeurt in functie van de reële evolutie van het afgevlakte gezondheidsindexcijfer aan de hand van de formule (november + december x-2)/ (november +december x-1)

Het percentage van de verhoging bedraagt 3,58%, met een maximum van 125,3 euro.

PC 100 - Suppletieve regeling van loonindexering 

Voor arbeiders zonder loonindexeringsregeling en met een uurloon hoger dan het sectorminimum, wordt voorzien in een suppletief systeem van indexatie. Het effectieve uurloon wordt op 1 januari 2025 geïndexeerd volgens: 
(afgevlakte gezondheidsindex november + december 2024) / (afgevlakte gezondheidsindex november + december 2023) 

Het percentage van de verhoging bedraagt 3,58%.

Wat mag er wel/niet worden verrekend? 

Loonverhogingen en/of voordelen toegekend in 2024 kunnen worden verrekend, berekend op hun totale kost (brutoloon + patronale RSZ).  Automatische loonverhogingen via collectieve loonschalen op ondernemingsniveau, bonussen (volgens cao nr. 90 van de NAR), een koopkrachtpremie en kostenvergoedingen mogen niet worden verrekend. 

PC 130 – nieuw systeem van loonindexering 

Vanaf 1 januari 2025 worden de lonen elk jaar geïndexeerd op 1 januari en op 1 juli. De berekening gebeurt op 1 januari als volgt: (afgevlakte gezondheidsindex december van het jaar x-1) / (afgevlakte gezondheidsindex juni van het jaar x-1) 

De berekening gebeurt op 1 juli als volgt: (afgevlakte gezondheidsindex juni) / (afgevlakte gezondheidsindex december van het jaar x-1) 

Het percentage van de verhoging bedraagt 2,11%.

8. Pleegouderverlof en adoptieverlof: verhoging met een week

Wie adoptie- of pleegouderverlof aanvraagt en opneemt na 1 januari 2025 heeft recht op een extra week. Deze week wordt toegevoegd aan het bijkomend krediet en kan door de ene of de andere ouder worden opgenomen. 

Lees meer over pleegouder- en adoptieverlof

9. Voordelen SINE Vlaanderen vallen weg vanaf 1 juli 2025

Bij de invoering van individueel maatwerk in 2023 werd de maatregel Sociale Inschakelingseconomie (SINE) afgeschaft. Er werd voorzien in een overgangsmaatregel. Nog tot 30 juni 2025 kunnen werkgevers gebruikmaken van lopende SINE-voordelen voor werknemers die vóór 1 juli 2023 in dienst zijn getreden en sindsdien ononderbroken in dienst zijn gebleven. 

Werknemers die tot 30 juni 2025 onder de SINE-maatregel vallen, kunnen zich nu al bij de VDAB melden om een eventuele arbeidsbeperking en de daarbij horende behoefte aan individueel maatwerk vast te laten stellen. Dit geeft werkgevers recht op premies voor de tewerkstelling van de betreffende werknemer. 

10. Indexering van de loonbedragen uit de Arbeidsovereenkomstenwet

De Arbeidsovereenkomstenwet koppelt de geldigheid van het scholingsbeding, het niet-concurrentiebeding en het scheidsrechtelijk beding aan het jaarloon van de betrokken werknemer. Deze jaarloongrenzen worden jaarlijks geïndexeerd en kun je raadplegen in de Actuele bedragen in Trefzeker.  

Lees meer over de verhoging van de loongrensbedragen op 1 januari 2025

11. Indexering van de grensbedragen voor forfaitaire kostenvergoedingen aan vrijwilligers

Vrijwilligers mogen geen loon ontvangen, maar wel een kostenvergoeding. Als de organisatie de kosten vergoedt, kan ze kiezen tussen een: 

  • Reële kostenvergoeding: terugbetaling van werkelijke kosten met bewijsstukken. 
  • Forfaitaire kostenvergoeding: vergoeding zonder bewijsstukken, binnen de maximale dag- en jaarbedragen. 

Een vrijwilliger kan niet beide types van vergoedingen combineren. Bij activiteiten als vrijwilliger in meerdere organisaties moeten alle ontvangen kostenvergoedingen samen voldoen aan de maximumbedragen. Voor vrijwilligerswerk in 2025 bedraagt het maximale dagbedrag voor vrijwilligers 42,31 euro en het maximale jaarbedrag 1.692,51 euro (en maximaal 3.108,44 euro voor de vrijwilligers voor wie het verhoogd jaarbedrag geldt). 

Lees meer over de vergoedingen voor vrijwilligers

12. Maandelijkse aangifte geboorteverlof vanaf 2025

Vanaf 2025 ontvangt een werknemer die geboorteverlof opneemt de uitkeringen maandelijks. Om de betaling te versnellen, kan de aangifte vanaf 1 januari 2025 maand per maand gebeuren. Op de eerste werkdag van elke maand moet de werkgever een aangifte indienen voor de dagen geboorteverlof die de werknemer de voorgaande maand ten laste van de mutualiteit heeft opgenomen. 

Lees meer over de maandelijkse aangifte van geboorteverlof

13. Stijging minimumrendementsgarantie in aanvullende pensioenen (WAP)

Vanaf 1 januari 2025 stijgt de minimumrendementsgarantie onder de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) voor het eerst in tien jaar naar 2,5%, door de hogere rendementen op overheidsobligaties in de afgelopen twee jaar. 

Deze verhoging zorgt ervoor dat werknemers, door de hogere rendementsgarantie, sneller aanvullende pensioenreserves opbouwen. Tegelijk brengt dit extra financiële verplichtingen met zich mee voor werkgevers, die rekening moeten houden met de nieuwe minimumrendementsgarantie bij de berekening van hun verplichtingen. 

Neem tijdig contact op met je verzekeraar of pensioenfonds om de impact van de nieuwe garantie op je aanvullend pensioenplan in kaart te brengen. Dit helpt om mogelijke (hogere) tekorten te vermijden die moeten worden bijgepast. 

Lees meer over de stijging van de WAP-rendementsgarantie 

14. Aanpassing grensbedragen voor loonbonus (cao nr. 90)

Het systeem van de ‘niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen’, oftewel de loonbonus, biedt de mogelijkheid om werknemers een bonus toe te kennen met een voordelig sociaal- en fiscaalrechtelijk regime. Hiervoor is vereist dat een bonusplan wordt ingevoerd binnen de onderneming, volgens de procedure beschreven in cao nr. 90 van de Nationale Arbeidsraad. Dit bonusplan bevat collectieve en objectieve doelstellingen waarvan het behalen nog onzeker is. 

Wanneer de doelstellingen in het bonusplan worden bereikt, wordt de toegekende bonus niet als loon beschouwd, zolang een vastgesteld grensbedrag niet wordt overschreden. Voor zowel sociale als fiscale aspecten geldt een jaarlijks aangepast plafondbedrag. De bedragen voor 2025 zijn nog niet bekendgemaakt. 

15. Verhoging pensioenleeftijd naar 66 jaar

Voor pensioenen die ingaan vanaf 1 februari 2025 stijgt de wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar. In 2030 volgt een verdere verhoging naar 67 jaar. Deze aanpassing is onderdeel van het hervormingsplan dat in 2014 door de regering Michel werd aangekondigd. 

Lees meer over de verhoging van de pensioenleeftijd

Vervroegd pensioen op jongere leeftijd blijft mogelijk, maar de voorwaarden zijn de afgelopen jaren strenger geworden. Vanaf 63 jaar is vervroegd pensioen mogelijk voor wie 42 loopbaanjaren heeft. Voor werknemers met een lange loopbaan is vervroegd pensioen al mogelijk vanaf 60 of 61 jaar.   

16. Verplichte aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector

De verplichting tot aanwezigheidsregistratie trad op 1 september 2024 in werking. Sinds 1 januari 2024 kunnen medewerkers hun aanwezigheid registreren via Check In and Out at Work. 

Er gold een overgangsperiode zonder sancties van september tot en met december 2024, waarin inspectiediensten gebruikers begeleidden bij de naleving. Boetes werden pas opgelegd bij fraude. Deze overgangsperiode eindigt op 1 januari 2025. 

Lees meer over de aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector

17. Indexatie van de grenzen loonbeslag en -overdracht in 2025

Zoals elk jaar worden in december de grensbedragen voor het volgende jaar gepubliceerd. Een werknemer kan schulden maken of onderhoudsverplichtingen hebben. Wanneer hij niet betaalt of zijn verplichtingen niet nakomt, kan zijn schuldeiser naar de werkgever stappen en een deel van zijn loon opeisen. Deze grensbedragen worden jaarlijks geïndexeerd en kun je raadplegen in de Actuele bedragen in Trefzeker

Lees meer over de loongrenzen voor beslag en overdracht in 2025 

18. Indexatie kilometervergoeding met kwartaalindexering

Voor dienstverplaatsingen met eigen gemotoriseerd vervoer van de werknemer wijzigt de maximale kilometervergoeding met een kwartaalindexatie. Voor dienstverplaatsingen in de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 maart 2025 wijzigt dit maximum naar 0,4290 (vorig bedrag: 0,4293 euro). De andere maximale kilometervergoeding wordt slechts één keer per jaar geïndexeerd en blijft bijgevolg ongewijzigd. 

Lees meer over de indexatie kilometervergoeding met kwartaalindexering  

19. Jaarlijkse berekening van personeelsdrempel voor interne meldingskanalen voor klokkenluiders

De wet over de bescherming van klokkenluiders in de private sector bepaalt dat organisaties uit de private sector kanalen en procedures moeten opzetten voor de interne melding van inbreuken en voor de opvolging hiervan.

Die verplichting is niet van toepassing op ondernemingen uit de private sector met minder dan 50 werknemers. (Die uitsluiting geldt dan weer niet voor private financiële en economische kmo’s en kmo’s met activiteiten gerelateerd aan de preventie van witwassen en financiering van terrorisme.)

Vanaf 2025 moeten werkgevers uit de private sector jaarlijks op 1 januari nagaan of zij de drempel van 50 halen. Het betreft een gemiddelde dat op het niveau van de technische bedrijfseenheid moet worden berekend volgens regels die gelden bij sociale verkiezingen. Anders dan in de wetgeving over de sociale verkiezingen, moet dit gemiddelde wel jaarlijks op 1 januari worden berekend over de referteperiode van de vier trimesters van het voorgaande kalenderjaar.

Bijvoorbeeld: een werkgever moet in 2025 over kanalen en procedures voor interne melding en opvolging beschikken als die werkgever in 2024 gemiddeld minstens 50 werknemers tewerkstelde op het niveau van de technische bedrijfseenheid. De werkgever moet dat nagaan op 1 januari 2025. Wordt die drempel van 50 niet gehaald, dan moet de werkgever op 1 januari 2026 nagaan of de gemiddelde tewerkstelling in 2025 al dan niet de drempel van 50 haalde.

Lees meer over de Klokkenluiderswetgeving en de drempelbepaling

Welke wijzigingen verwachten we nog?

Wijzigingen in doelgroepverminderingen en subsidies in Vlaanderen 

Het programmadecreet van Begroting 2025 voorziet de volgende wijzigingen: 

  • Afschaffing van de doelgroepvermindering voor huispersoneel vanaf 1 januari 2025. 
  • Inkorting van de overgangsmaatregel ‘doelgroepvermindering zittende oudere werknemers’ van 30 juni 2028 naar 30 juni 2025. 
  • Afschaffing van de doelgroepvermindering gesco vanaf 1 juli 2025. 
  • Afschaffing van het uitdoofscenario Derde Arbeidscircuit. 

Lees meer over de wijzigingen aan de doelgroepverminderingen

Studentenovereenkomst met solidariteitsbijdragen: 600 uren vanaf 2025 

In principe kan een student 475 uur per jaar werken met solidariteitsbijdragen. In 2023 en 2024 bedroeg het jaarlijks urencontingent 600 uur.  

Er ligt een wetsvoorstel in het Parlement om het urencontingent vanaf 2025 op te trekken tot 600 uur en dit mogelijks voor onbepaalde duur. Deze informatie is nog onder voorbehoud van goedkeuring in het Parlement en publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

Werkgeversbijdrage SWT (profit): welke percentages in 2025 

De Federale overheid heeft n.a.v. de begrotingsmaatregelen van 2023 de bijzondere werkgeversbijdrage voor SWT verhoogd voor de jaren 2023 en 2024.  

Bij gebrek aan wijzigende wetgeving, zullen de lagere percentages zoals geldig tot en met het 4e kwartaal 2022 van toepassing zijn vanaf 1 januari 2025.   

Graag het hele jaar door op de hoogte blijven?

2025 brengt ongetwijfeld nog veel meer veranderingen met zich mee voor werkgevers. Wil je altijd als eerste op de hoogte blijven? Volg de sociaaljuridische updates van Acerta en raadpleeg Trefzeker voor het meest actuele overzicht van regelgeving en geldende bedragen. 

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door

Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels