Inschrijving in de KBO: zo ga je te werk

De naam KBO komt vaak naar boven wanneer je informatie zoekt over het starten van je eigen zaak. De KBO, kort voor Kruispuntbank van Ondernemingen, is een essentiële databank voor Belgische ondernemingen. Om je bedrijf op te starten moet je jouw onderneming registreren in de KBO. Maar wat is de KBO precies, wanneer is inschrijving verplicht en hoe komen je bedrijfsgegevens hierin terecht?

Hoe inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

Wat is de Kruispuntbank van Ondernemingen?

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een beveiligd register dat de gegevens van de Belgische ondernemingen bevat. Deze databank van de FOD Economie bevat zowel informatie over de handelsondernemingen als de vrije beroepen, met details over entiteit, btw-nummers, vestigingseenheden, ondernemingsnummers, en veel meer. Alle openbare gegevens over jouw zaak zijn toegankelijk in de KBO Public Search.

De KBO heeft een dubbel doel:

  • Administratieve vereenvoudiging: door gegevens centraal te bewaren wil de overheid enerzijds het paperassenwerk voor ondernemingen verminderen. Zo hoef je niet voor elke overheidsdienst hetzelfde invulwerk te doen.
  • Efficiëntie bij overheden: anderzijds helpt dit ook de interne werking van de overheidsdiensten efficiënter te maken.

Hoe gaat dat in zijn werk? Elke onderneming en vestigingseenheid krijgt een uniek identificatienummer, dit is je KBO ondernemingsnummer (ook wel je kbo-nummer genoemd). Met dit ondernemingsnummer kunnen overheden onderling gegevens uitwisselen. Zo moet de ondernemer slechts één keer dezelfde gegevens aan de overheid overmaken.

Is jouw onderneming btw-plichtig, dan dien je dit ondernemingsnummer ook te laten activeren als btw-nummer. Ontdek hier alles over hoe je een ondernemingsnummer aanvraagt en wat het verschil is met een KBO en een btw-nummer.

Wanneer is een inschrijving bij de KBO verplicht

Wil jij weten of een inschrijving bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen verplicht is? Een inschrijving is verplicht voor bepaalde entiteiten en vestigingen.

Inschrijving voor ondernemingen

Ondernemigen, zoals vennootschappen of eenmanszaken, moeten zich inschrijven bij de KBO. Dit geldt voor:

  • Belgische bedrijven zoals NV's,BV’s VOF’s en CommV’s.
  • Zelfstandige personen die in België werken (behalve bij sommige deeleconomie-activiteiten).
  • Buitenlandse bedrijven met een vestiging in België.
  • Organisaties zonder rechtspersoonlijkheid die winst maken of een beroepsactiviteit uitvoeren (denk aan verenigingen en maatschappen).

Inschrijving voor vestigingseenheden

Naast de onderneming zelf moeten ook de vestigingseenheden zich inschrijven. Een vestigingseenheid is een fysieke locatie waar de onderneming actief is, zoals een winkel of kantoor. Elke vestiging krijgt een eigen nummer, maar valt onder hetzelfde ondernemingsnummer van de hoofdentiteit.

Voorbeelden van vestigingseenheden zijn werkplaatsen, winkels, verkooppunten, kantoren, agentschappen en filialen.

Voorbeeld: Een vennootschap zoals "ABC Consulting BV" krijgt één ondernemingsnummer, bijvoorbeeld 0123.456.789, als geregistreerde entiteit in de KBO. Het kantoor in Brussel wordt geregistreerd als een vestigingseenheid met een apart vestigingseenheidsnummer (bijv. 2123.456.789), maar blijft gekoppeld aan hetzelfde ondernemingsnummer. Bij meerdere locaties geldt telkens één ondernemingsnummer met aparte vestigingseenheidsnummers.

Hoe inschrijven bij de KBO?

Je kunt niet rechtstreeks bij de KBO terecht. Je moet via een dienst die gegevens mag invoeren, zoals een Ondernemingsloket (bijv. Acerta Ondernemingsloket), de griffies, de BTW of de RSZ je zaak registreren.

 

Je inschrijving als eenmanszaak in de KBO

Start je een eenmanszaak op, dan zorgt het Ondernemingsloket voor je inschrijving in de KBO. Je krijgt een uniek ondernemingsnummer, dat je op al je bedrijfsdocumenten moet vermelden.

Wil jij starten als zelfstandige? Ontdek het stappenplan en welke documenten je nodig hebt voor je inschrijving in de KBO.

Je inschrijving als vennootschap in de KBO

Voor een vennootschap moet je eerst een oprichtingsakte neerleggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank. Die griffie verzorgt daarna je inschrijving in de KBO. Vervolgens laat je de gegevens van je vennootschap in de KBO vervolledigen door het Ondernemingsloket.

Kies ik voor een eenmanszaak of een vennootschap?

De Kruispuntbank van Ondernemingen is een initiatief van de overheid. Meer informatie vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Economie.

Een vestigingseenheid registeren in de KBO

Om als inschrijvingsplichtige onderneming ook jouw vestigingseenheid te registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen kan je terecht bij een erkend Ondernemingsloket.

Let op! Er zijn ook enkele uitzonderingen waarbij je jouw vestigingseenheid niet bij een Ondernemingsloket kan registreren. Kijk in onderstaand overzicht na of jouw type vestigingseenheid een van die uitzonderingen is ontdek via welke instantie je dient te registeren.

Instantie om te registreren

Type vestigingseenheid

Via de RSZ

  • Vestigingseenheden van vzw’s
  • Vestigingseenheden die enkel een RSZ-hoedanigheid bezitten
  • Vestigingseenheden van onderwijsinstellingen:

FOD Beleid en Ondersteuning (FOD BOSA)

  • Vestigingseenheden van federale overheidsdiensten

Raadpleeg My Enterprise of de KBO Helpdesk

  • Vestigingseenheden van andere entiteiten
 

Ten laatste inschrijven op je startdag

Ten laatste op je startdag moeten al je activiteiten geregistreerd zijn in de KBO. Wil je later extra activiteiten uitbouwen, dan moeten ook die ten laatste op dag één in de KBO zitten. Heb je niet alles netjes geregistreerd, dan riskeer je een geldboete.

De Kruispuntbank van Ondernemingen is een initiatief van de overheid. Meer informatie vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Economie.

Laat je inschrijven door het Ondernemingsloket van Acerta

Ben je klaar om je in te schrijven via ons Ondernemingsloket? Hou dan zeker volgende documenten bij de hand:

Als erkend Ondernemingsloket regelt Acerta je inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen voor jou.

Wat zijn de kosten voor een inschrijving bij de KBO

Momenteel bedraagt de prijs voor inschrijving bij de KBO 109 euro (vrijgesteld van btw)​ per vestigingseenheid, dit voor zowel een eenmanszaak als een vennootschap. Deze prijs wordt elk jaar geïndexeerd.

Ontdek de tarieven voor Acerta ondernemingsloket

Bedrijfsnaam veranderen, vestiging wijzigen of zaak uitbreiden

Je bedrijf verandert van naam? Je breidt je zaak uit? Of je verplaatst de vestiging van jouw bedrijf? Officiële wijzigingen in je administratieve gegevens moet je onmiddellijk doorgeven aan de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Acerta kan jou hier in bijstaan. Lees alles over jouw bedrijfsgegevens wijzigen en de kostprijs ervan.