Vennootschap of eenmanszaak?

Welke vorm is de meest voordelige? Met welke elementen moet je rekening houden bij je keuze?

Vennootschapsbelasting versus personenbelasting

De vennootschapsbelasting bedraagt vandaag standaard 29,58%, maar “kleine vennootschappen” betalen minder, nl. 20,4%. Dit tarief geldt enkel op de eerste schijf van 100.000 euro winst op jaarbasis. Vanaf 2020 wordt dit verlaagd tarief 20%.

Als we dit vergelijken met de tarieven in de personenbelasting (25 – 50%) lijkt de keuze snel gemaakt. Maar zo eenduidig is het niet.

Beide tarieven hebben immers hun eigen fiscale spelregels. Je mag daarbij ook niet vergeten dat je in een vennootschap niet enkel vennootschapsbelasting betaalt, maar ook personenbelasting op de beroepsinkomsten, die je uit de vennootschap haalt. Een vennootschap is immers een aparte rechtspersoon met eigen inkomsten en uitgaven. Je kan niet zomaar geld uit je vennootschap halen. Dit kan enkel onder de vorm van loon, dividend, kostenvergoedingen, voordeel alle aard, …

Samengevat : pas als je personenbelasting hoger uitkomt dan een vennootschaps- en personenbelasting samen, kan het interessant worden om een vennootschap op te richten.

Maar er spelen ook nog andere factoren

Een vennootschap oprichten doe je niet enkel om fiscale redenen, maar bv. ook om je aansprakelijkheid te beperken. In een eenmanszaak sta je immers met je privévermogen in voor je schulden. In een vennootschap blijft je privévermogen in principe buiten schot.

Een eenmanszaak kan snel en goedkoop opgestart worden. Je hebt relatief weinig administratieve verplichtingen en quasi geen kosten. De oprichting van een vennootschap vraagt meer tijd en er hangt ook vaak een kostenplaatje aan vast, zeker als je voor de oprichting via de notaris moet passeren. Daarnaast heb je ook meer boekhoudkundige verplichtingen en moet je de regels van het vennootschapsrecht volgen, zoals een minimumkapitaal, de werking van de vennootschap, …

De vennootschapsbelasting is dan weer doorgaans voordeliger dan de personenbelasting. En in een vennootschap is er meer variatie van verloning mogelijk. Denk maar aan je bezoldiging, de firmawagen, …

Alles hangt er ook vanaf wat je bedoeling is naar verloning toe : wil je een hoge bezoldiging uit de vennootschap halen, dan word je hierop belast in de personenbelasting. Het voordeel van de vennootschap met haar lagere vennootschapsbelasting verdwijnt dan grotendeels. Maar laat je het grootste deel van de winst in je vennootschap omdat je sparen belangrijk vindt en regel je je bezoldiging hier naar, dan kan een vennootschap zeker haar nut hebben.