Een eenmanszaak starten, zo doe je dat!

Het starten van een eenmanszaak is een spannende stap richting ondernemerschap. Of je nu kiest voor hoofdberoep of bijberoep, wij helpen je graag op weg met duidelijke informatie en praktische begeleiding. In deze gids ontdek je alle stappen die je moet doorlopen, de kosten die erbij komen kijken, en handige tips om succesvol van start te gaan. Klaar om jouw ondernemersdroom waar te maken? Lees dan vooral verder.

Een eenmanszaak starten, zo doe je dat!

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is de eenvoudigste en meest flexibele ondernemingsvorm. Ideaal voor zelfstandigen die snel willen starten met minimale administratieve rompslomp. Je hebt volledige controle over je zaak, maar draagt ook de volledige aansprakelijkheid. Dit betekent dat je met je persoonlijke vermogen verantwoordelijk bent voor eventuele schulden van je onderneming. Een goede voorbereiding is dus cruciaal!

Schuldeisers kunnen namelijk aanspraak maken op al je persoonlijke bezittingen, inclusief je privéwoning. Wel kun je bij een notaris een verklaring van niet-vatbaarheid voor beslag afleggen om je woning te beschermen tegen eventuele zakelijke schulden.

Voor wie is een eenmanszaak geschikt?

Voor zelfstandigen die volledige controle willen

Een eenmanszaak is ideaal voor zelfstandigen die graag volledige controle willen over hun bedrijf. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je de enige beslissingsnemer. Dit betekent dat je zonder overleg snelle beslissingen kunt nemen over producten, diensten of zakelijke strategieën. Dit type onderneming is ideaal voor freelancers, ambachtslieden of consultants die op hun eigen tempo willen werken en geen werknemers willen aannemen.

Voor starters met beperkte financiële middelen

Een eenmanszaak is geschikt voor mensen die een bedrijf willen starten met beperkte middelen. De oprichtingskosten zijn relatief laag en er is geen ingewikkelde administratie nodig om van start te gaan. Dit maakt het toegankelijk voor mensen die net beginnen, zoals grafisch ontwerpers, personal trainers of zelfstandigen zonder personeel in de bouwsector, die hun bedrijf klein willen houden zonder de verplichtingen van een grotere ondernemingsvorm.

Voor ondernemers die snel willen starten

Als je snel met je bedrijf wilt beginnen, is een eenmanszaak een uitstekende optie. Binnen een paar werkdagen kun je al operationeel zijn. Ideaal voor schrijvers, fotografen of IT-consultants die direct willen beginnen. De oprichting verloopt eenvoudig en snel, met minimale wettelijke vereisten. Twijfel je nog over je ondernemingsvorm? Weet dat je altijd kan overschakelen naar een vennootschap in een later stadium.

Een eenmanszaak starten in 7 stappen

Kom langs bij het ondernemingsloket van Acerta om je eenmanszaak te starten of regel je opstart online. Bij ons regel je snel jouw ondernemingsnummer en btw-nummer, om zo jouw ondernemersdromen waar te maken.

1. Voorbereiding en planning

Voordat je jouw eenmanszaak officieel registreert, is het belangrijk om een duidelijk bedrijfsplan op te stellen. Dit plan helpt je om je doelen te definiëren, je doelgroep te identificeren en een strategie te ontwikkelen voor de groei van je bedrijf. Overweeg ook om een financieel plan te maken om inzicht te krijgen in de verwachte inkomsten en uitgaven

2. Vraag je ondernemingsnummer aan

Je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) levert je een uniek ondernemingsnummer op. Dit vormt de basis voor al je administratie. Je kan dit eenvoudig regelen via Acerta. Je kan hiervoor naar het dichtstbijzijnde ondernemingsloket, maar je kan je ondernemingsnummer ook online aanvragen met Acerta.

3. Activeer je btw-nummer

Als je btw-plichtig bent, moet je je ondernemingsnummer laten activeren als btw-nummer. Wil je facturen versturen en btw innen? Dan moet je jouw ondernemingsnummer activeren als btw-nummer. Bij Acerta regelen we dit eenvoudig voor je via het ondernemingsloket, zodat je snel aan de slag kunt met je zaak.

4. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Elke zelfstandige in België is verplicht om zich aan te sluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds. Dankzij je driemaandelijkse bijdragen aan dit fonds geniet je van sociale bescherming. Dat noemen we je sociale bijdragen. Sociale bijdragen zorgen ervoor dat je pensioenrechten opbouwt en toegang hebt tot sociale zekerheid. Het is belangrijk om dit te regelen voor je officieel van start gaat, anders riskeer je boetes van 500 tot 2.000 euro. Acerta helpt je snel en kosteloos bij deze aansluiting, zodat je zorgeloos kunt ondernemen. Als sociaal verzekeringsfonds, hanteren wij bovendien de laagste beheerskosten uit de sector.

5. Breng de nodige vergunningen in orde

Voor specifieke beroepen of sectoren zijn extra vergunningen nodig. Denk aan activiteiten zoals voeding, bouw of vrije beroepen. Acerta kan je hierbij adviseren en ondersteunen.

Word jij bijvoorbeeld een zelfstandig beenhouwer, werk je met voeding, met muziek of word je bijvoorbeeld aannemer? Voor heel wat activiteiten heb je een vergunning nodig. Ben je niet zeker welke vergunningen op jou van toepassing zijn? Acerta zal voor jou de nodige vergunningen aanvragen als je dat wenst en op speciaal verzoek ook de vereiste documenten voor je opzoeken en een BTW-nummer.

Wil je weten aan welke voorwaarden je moet voldoen om als zelfstandige te starten? Lees het hier.

6. Openen van een zakelijke bankrekening

Hoewel het niet wettelijk verplicht is voor een eenmanszaak, is het sterk aanbevolen om een aparte bankrekening te openen voor je zakelijke transacties. Dit helpt om je privé- en zakelijke financiën gescheiden te houden en maakt je boekhouding overzichtelijker.

7. Boekhouding en administratie

Als eigenaar van een eenmanszaak ben je verplicht om een correcte boekhouding bij te houden. Voor een eenmanszaak volstaat meestal een vereenvoudigde boekhouding, maar het is belangrijk om alle inkomsten en uitgaven nauwkeurig te registreren. Overweeg om een boekhouder in te schakelen voor professioneel advies of werk met een goede boekhouding tool en om ervoor te zorgen dat je aan alle fiscale verplichtingen voldoet.

Acerta kan helpen. Wij nemen alle administratie en van jou over, op kantoor of online.

Wat kost het om een eenmanszaak te starten?

In 2025 kost de inschrijving bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen €109. Voor btw-plichtige ondernemers komt hier nog de activering van het btw-nummer bij. Sommige kosten kan je ook gewoon aftrekken, lees meer over welke kosten je kan aftrekken in een eenmanszaak.

Wil je precies weten welke kosten erbij komen kijken, inclusief begeleiding, verzekeringen en aftrekbare kosten? Lees dan dit artikel met alle details: wat kost het om een eenmanszaak te starten.

Hoe lang duurt het om een eenmanszaak op te zetten?

Het opzetten van een eenmanszaak met Acerta gaat snel en efficiënt. Zodra je alle benodigde informatie hebt aangeleverd, kun je binnen één tot twee werkdagen je ondernemingsnummer en btw-nummer ontvangen. Met de ondersteuning van Acerta hoef je je geen zorgen te maken over de administratieve rompslomp, en kun je in een mum van tijd van start gaan met jouw onderneming.

Wil je meteen online opstarten? Wij begeleiden je stap voor stap, zodat alles vlekkeloos verloopt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?

De voordelen van een eenmanszaak

  • eenvoudige oprichting;
  • volledige controle: je kan zelf snel beslissen;
  • er is geen verplicht minimumkapitaal;
  • lage oprichtingskosten: je kan vrij eenvoudig en goedkoop starten;
  • je boekhouding is relatief eenvoudig.

De nadelen van een eenmanszaak

  • je bent zelf onbeperkt aansprakelijk;
  • alle inkomsten van je onderneming worden belast in jouw personenbelasting;
  • wil je later je zaak overlaten, dan is dat niet zo eenvoudig als bij een vennootschap;
  • beperkte groeimogelijkheden: het kan lastiger zijn om kapitaal aan te trekken

Hoe start je een eenmanszaak in specifieke situaties?

Het starten van een eenmanszaak kan in verschillende situaties net wat anders verlopen, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Of je nu student bent, gepensioneerd bent of in bijberoep wilt beginnen, elke situatie vraagt om specifieke aandachtspunten en oplossingen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende scenario’s en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, zodat je goed voorbereid van start kunt gaan.

1. Eenmanszaak starten als student

Als student kun je perfect een eenmanszaak starten naast je studies. Dit biedt de kans om ervaring op te doen en je ondernemingsdromen waar te maken, zonder dat je meteen volle sociale bijdragen hoeft te betalen. Als je inkomsten onder een bepaalde drempel blijven, kun je gebruikmaken van het "student-zelfstandige" statuut, waarbij je beperkte sociale bijdragen betaalt en nog steeds onder de ziekteverzekering van je ouders valt.

Hoe kan Acerta helpen?

Acerta helpt je om het student-zelfstandige statuut aan te vragen en begeleidt je bij het opstarten van je eenmanszaak, zodat je weet welke stappen je moet nemen. We zorgen ervoor dat je correct bent ingeschreven en adviseren je over de fiscale voordelen en administratieve verplichtingen.

2. Eenmanszaak starten als gepensioneerde

Ook als gepensioneerde kun je een eenmanszaak starten. Dit biedt je de mogelijkheid om actief te blijven en een extra inkomen te genereren. Let wel op dat, afhankelijk van je leeftijd en of je een rust- of overlevingspensioen ontvangt, er grenzen zijn aan hoeveel je mag bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor je pensioenuitkering.

Hoe kan Acerta helpen?

Acerta ondersteunt gepensioneerden met een helder overzicht van de inkomensgrenzen en de sociale bijdragen die van toepassing zijn. We zorgen ervoor dat je zonder zorgen je eenmanszaak kunt opstarten en helpen je met de administratieve kant van de inschrijving en het btw-nummer.

3. Eenmanszaak starten met twee personen

Hoewel een eenmanszaak in principe door één persoon wordt beheerd, kun je als partners samenwerken onder één naam. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld je partner als medewerker of meewerkende echtgenoot aan te sluiten. Dit geeft flexibiliteit, maar de eenmanszaak blijft juridisch gezien eigendom van één persoon.

Hoe kan Acerta helpen?

Acerta helpt je om de juiste juridische structuur te kiezen en de benodigde formaliteiten in orde te brengen. We geven advies over het statuut van meewerkende echtgenoot of medewerker en zorgen dat alles goed geregeld is, zodat jullie zorgeloos kunnen samenwerken.

4. Eenmanszaak starten in bijberoep

Als je al in loondienst bent maar daarnaast wil ondernemen, kun je kiezen voor een eenmanszaak in bijberoep. Dit geeft je de vrijheid om je eigen zaak op te zetten zonder volledig afhankelijk te zijn van je zelfstandige inkomsten. Je sociale bijdragen zijn lager dan die van een zelfstandige in hoofdberoep.

Hoe kan Acerta helpen?

Acerta ondersteunt je bij het opstarten in bijberoep en adviseert je over de sociale bijdragen en fiscale voordelen. We zorgen ervoor dat je correct bent ingeschreven en helpen je met de administratieve formaliteiten, zodat je je kunt richten op het laten groeien van je bijberoep.

 

Laat je begeleiden door Acerta

Ben je klaar om jouw eenmanszaak op te starten? Of twijfel je tussen een eenmanszaak of een vennootschap?  Acerta staat voor je klaar om je te adviseren, je te helpen bij het opstarten van je zaak, het opbouwen van je pensioen, het maken van plannen en het berekenen en aanvragen van alles wat je nodig hebt. Jij kan zo dikwijls al binnen een week tijd van start gaan.

Nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Klaar om op te starten?

Ben je klaar om jouw eenmanszaak op te starten? Of twijfel je tussen een eenmanszaak of een vennootschap?  Acerta staat voor je klaar om je te adviseren, je te helpen bij het opstarten van je zaak, het opbouwen van je pensioen, het maken van plannen en het berekenen en aanvragen van alles wat je nodig hebt. Jij kan zo dikwijls al binnen een week tijd van start gaan.