Meewerkende echtgenoot

Het minimumpensioen voor de meewerkende echtgenoot

Vanaf 2023 wordt de toegang tot het minimumpensioen voor de meewerkende echtgenoot versoepeld.

Achtergrond

Het maxistatuut voor de meewerkende echtgenoot bestaat sinds 1 januari 2003. Pas sinds die datum kunnen meewerkende echtgenoten eigen pensioenrechten opbouwen.

Om recht te hebben op het minimumpensioen moet je in principe 30 jaar activiteit bewijzen of 2/3de van een volledige loopbaan van 45 jaar. Maar de meewerkende echtgenoten, geboren tussen 1 januari 1956 en 31 mei 1968 kunnen niet aan 30 jaar activiteit geraken tegen de ingangsdatum van hun pensioen, tenzij ze ook nog zelfstandige, loontrekkende of ambtenaar geweest zijn. Voor hen was dus een oplossing nodig.

Specifieke berekening 2/3 loopbaan

Voor de meewerkende echtgenoten, geboren tussen 1 januari 1956 en 31 mei 1968, wordt de 2/3de loopbaan niet berekend op een standaardloopbaan van 45 jaar, maar wel op een specifieke referentieloopbaan. Deze referentieloopbaan loopt van 1 januari 2003 tot en met het kwartaal voorafgaand aan de ingangsdatum van het pensioen.

De volgende jaren tellen mee om te bepalen of voldaan is aan de 2/3de loopbaanvoorwaarde:

  • jaren als werknemer
  • jaren als zelfstandige
  • jaren als meewerkende echtgenoot maxistatuut
  • activiteiten in het buitenland (EU of bilateraal verdrag)

Gemengde loopbaan

Wanneer er sprake is van een gemengde loopbaan in de referteperiode, wordt ook het rustpensioen als werknemer opgetrokken tot het bedrag van het minimumpensioen.

Let op: bij een gemengde loopbaan geldt een beperking. De som van het minimumpensioen als zelfstandigen en het werknemerspensioen mag niet meer bedragen dan het minimumpensioen voor een volledige loopbaan. Is dat toch het geval, dan wordt het minimumpensioen als meewerkende echtgenoot verminderd. Maar je kan nooit minder krijgen dan het pensioen, berekend voor de optrekking tot het minimumpensioen.

Wie komt in aanmerking?

De nieuwe regeling geldt enkel voor meewerkende echtgenoten die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • geboren tussen 1 januari 1956 en 31 mei 1968;
  • geen recht hebben op een minimumpensioen als zelfstandige
  • minstens 1 kwartaal onderworpen aan het maxi-statuut tussen 1 januari 2003 en 30 september 2005
  • de loopbaan is minstens gelijk aan 2/3de van een specifieke referentieloopbaan

Een voorbeeld

Gekozen ingangsdatum pensioen is 1 januari 2025. De referentieperiode loopt van 2003 tot en met 2024. Dit zijn 22 jaren. 2/3de hiervan is 14,66.

De loopbaan van betrokkene in deze referentieperiode:

  • maxistatuut 2003 – 2015 = 13 jaren
  • werknemer 2022 – 2024 = 3 jaren

Totaal = 16 jaren

16 > 14,66  betrokkene bereikt dus een 2/3de loopbaan in de referentieperiode en heeft dus recht op het minimumpensioen

Inwerkingtreding

Deze regeling trad in werking op 1 januari 2023. Dat betekent dat je pensioen ten vroegste mag ingaan op 1 januari 2023 om in aanmerking te komen voor deze maatregel.

Vragen over dit onderwerp? Acerta staat je bij met slim advies.

Wat moet je concreet doen?

Dit hangt af van je individuele situatie.

De man heeft een gezinspensioen

Als het rustpensioen als meewerkende echtgenoot in het verleden geweigerd werd omdat het gezinspensioen voordeliger was, dan kan ze nu een nieuwe aanvraag doen.

Om in aanmerking te komen voor de nieuwe regeling mag het pensioen van de meewerkende echtgenoot ten vroegste ingaan op 1 januari 2023.

Je moet je aanvraag ten laatste doen in de maand voor de gekozen ingangsdatum. 

Let wel op : het is ook mogelijk dat de meewerkende echtgenoot wel een eigen pensioen heeft en dat dit bedrag wordt afgetrokken van het gezinspensioen van de man. Dat is bijvoorbeeld het geval als één van beide een gemengde loopbaan heeft. In dat geval kan de meewerkende echtgenoot geen herziening van het eigen pensioen vragen. Zij komt niet in aanmerking voor de nieuwe regeling omdat haar pensioen al is ingegaan voor 1 januari 2023.

Beide echtgenoten hebben een pensioen als alleenstaande

Als de meewerkende echtgenoot al een eigen pensioen heeft dat is ingegaan voor 1 januari 2023, komt zij niet in aanmerking voor de nieuwe regeling.

Zij kan geen herziening van haar pensioen vragen. Zelfs niet wanneer de nieuwe regeling voordeliger zou zijn.

Mijn pensioen is al aangevraagd

Als je je pensioen als meewerkende echtgenoot al hebt aangevraagd tegen 1 januari 2023 of later, val je automatisch onder de nieuwe regeling. Je hoeft dan niets te doen, de pensioendienst berekent je pensioen volgens de nieuwe wetgeving.

 

Waar kan je terecht met vragen?

Ben je aangesloten bij Acerta? Om na te gaan of je in aanmerking komt voor de nieuwe regeling, kan je terecht in je regionaal kantoor.

Voor concrete vragen over je pensioenberekening kan je terecht bij de pensioendienst:

  • via het gratis nummer 1765
  • per mail : pen-gas@rsvz-inasti.fgov.be