Verloning bedrijfsleider

Je loon als bedrijfsleider

Alles over je loon als bedrijfsleider

Als zaakvoerder, bestuurder of werkend vennoot van een vennootschap krijg je een loon of bezoldiging. Daarnaast betaal je verplicht bedrijfsvoorheffing op je bezoldiging uit je vennootschap.

Hoe bepaal je hoeveel je jezelf mag uitkeren?

Als bedrijfsleider in een vennootschap bepaal je zelf welk loon je jezelf toekent. Toch zijn er een aantal zaken die je daarbij maar beter niet uit het oog verliest.

Er bestaat geen officiële minimum- of maximumbezoldiging voor bedrijfsleiders: je kiest dus zelf welke bezoldiging je laat uitkeren door de vennootschap. Maar pas op: hoe hoger de bezoldiging die je vennootschap je uitkeert, hoe meer belastingen en sociale bijdragen je zult betalen. Het is dus aangeraden om je bezoldiging slim te combineren met alternatieve vormen van verloning.

Je maandelijkse loonberekening

Een correcte én volledige loonberekening is cruciaal. Voor de uitbetaling van je loon, kan je kiezen tussen een automatische opdracht wanneer je loongegevens elke maand dezelfde zijn, of een maandelijkse opdracht wanneer je loon varieert.

  • Automatische opdracht: ideaal als je loongegevens elke maand dezelfde zijn. Je geeft dit eenmalig aan ons door, en wij zorgen voor een automatische verwerking iedere 5de laatste werkdag van de maand. Toch nog iets wijzigen? Dat kan op eenvoudig verzoek per mail of telefoon.
  • Maandelijkse opdracht: Varieert je loon maandelijks? Via onze handige online tool laat je ons in 1-2-3 weten hoeveel je jezelf deze maand betaalt. We verwerken je loon zodra we de gegevens ontvangen.

Loon aangeven en verwerken

Naast de berekening van je loon en bedrijfsvoorheffing, nemen we ook de verdere administratie van je bezoldiging voor onze rekening:

  • Wij bezorgen je een maandelijkse elektronische loonfiche via MyAcerta - Mijn Loon als Bedrijfsleider;
  • Indien je dat wenst, zorgen wij voor het doorstorten van je nettoloon naar je persoonlijke rekening;
  • Je krijgt maandelijks je factuur die je via domiciliëring kan betalen;
  • Je ontvangt jaarlijks de fiche 281.20 die je nodig hebt voor de personenbelasting;
  • Je hoeft je verder nergens zorgen over te maken.

Je loon optimaliseren

Als bedrijfsleider kan je je loon op drie manieren optimaliseren: 

  • je kan je brutoloon aanvullen met voordelen in natura zoals een bedrijfswagen, laptop, telefoon,... De kosten hiervan komen dan ten laste van je bedrijf. 
  • een andere manier om je loon aan te vullen zijn uitgestelde inkomsten. Je vennootschap stort dan bedragen die je op een later moment zullen toekomen, zoals een individuele pensioentoekenning. De bedragen worden minder belast dan inkomsten uit loon. 
  • je kan je vennootschap ook een gedeelte van de winst laten uitkeren als dividend. Deze dividenden worden in bepaalde gevallen minder belast dan het loon. 

Vennootschapsbelasting en de invloed ervan op je loon

Heb je een kleine vennootschap, dan geniet je onder bepaalde voorwaarden een voordelig vennootschapsbelastingtarief. Op de eerste schijf van 100 000 euro winst die je vennootschap boekt, betaal je maar 20,4 % vennootschapsbelasting.

Eén van die voorwaarden houdt rechtstreeks verband met je loon als bedrijfsleider. Je vennootschap moet namelijk aan minstens één bedrijfsleider een loon toekennen van minimum 45 000 euro belastbaar loon. Hierop bestaan twee uitzonderingen. Je kan toch in aanmerking komen voor het lager belastingtarief als:

  • je vennootschap minder dan vier jaar oud is;
  • of je loon als bedrijfsleider minstens gelijk is aan de bruto vennootschapswinst.

Betaal je jezelf als bedrijfsleider een loon uit dat lager ligt dan 45 000 euro, dan betaal je op de winst van je vennootschap 29,58% belasting (in plaats van 20,4%) én zal je een extra heffing betalen van 5,1% op het verschil tussen jouw loon en het minimumloon.

Bruto netto simulator

Als bedrijfsleider kom je met je loon al snel in de hoogste belastingschijven terecht, met als gevolg dat er van je brutoloon na de belastingen netto slechts ongeveer de helft overblijft. Daarom loont het de moeite te onderzoeken hoe je binnen de wettelijke grenzen netto meer kunt overhouden. Gebruik onze simulator om een idee te hebben hoeveel er van je brutoloon overblijft, rekening houdend met je voordelen alle aard en je sociale bijdragen. Log je in via MyAcerta en creëer de ideale loonmix.

Meer over verloning voor bedrijfsleiders

Loon bedrijfsleider optimaliseren

Als bedrijfsleider van een vennootschap keer je jezelf waarschijnlijk een loon uit. In principe bepaal je zelf het bedrag van je loon, en is er geen minimum- en maximumplafond. Hoe lager je inkomen, hoe minder sociale bijdragen je betaalt en omgekeerd. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om je loon te optimaliseren. We zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje

Lees alles over loon bedrijfsleider optimaliseren

Loonberekening

Wij nemen je loonadministratie met plezier mee in handen.

Lees alles over loonberekening

Wij nemen je loonberekening en loonadministratie met plezier mee in handen

Geef je je loon nog niet uit handen? Wij helpen je met de juiste berekening én de volledige verwerking van je loon als bedrijfsleider. Heb je nog vragen, of wil je graag een persoonlijk voorstel voor je vennootschap of een simulatie van jouw loon? We helpen je graag verder.