Vorige

Minder stress en meer geluk voor zelfstandigen

28 augustus 2024 Zelfstandigen
Christine Festjens

Zelfstandige zijn: het is avontuur met heel wat uitdagingen. Je bent je eigen baas, maar dikwijls gaat het ook gepaard met veel verantwoordelijkheden, kopzorgen en stress. Het welzijn van een zelfstandige staat dikwijls ernstig onder druk. Toch brengt onze meest recente startersbarometer goed nieuws, want het stressniveau van startende zelfstandigen is opmerkelijk gedaald. Waar in 2020 nog meer dan 7 op de 10 zelfstandigen aangaf met veel te stress te kampen, ligt dat aandeel nu een kwart lager (55,8%). Ook opvallend: twee op drie is gelukkiger dan toen ze nog in loondienst werkten. Gunstige cijfers dus, al blijft het grootste werkpunt wel de work-life balans: slechts 35% ervaart deze balans vandaag als gezond.   

Leestijd: Later lezen?

Meer geluk

Het gaat goed met de Belgische economie, en heel wat Belgen surfen mee op die golf. Ze kiezen voor een nieuwe stap in hun carrière en wagen de sprong om een eigen zaak te starten. Maar zijn ze wel tevreden met die nieuwe stap? Ja, zo blijkt, want bijna twee op drie zelfstandigen geeft aan nu gelukkiger te zijn dan tijdens de periode in loondienst. Een kleine 25% ervaart geen verschil en is even gelukkig als daarvoor. Bij slechts 9,5% bevalt het leven als zelfstandige minder dan verwacht en wordt er aangegeven minder gelukkig te zijn.  

Minder stress

Niet alleen zijn de startende zelfstandigen gelukkiger, ook hun stresslevel is aanzienlijk gedaald. Het is niet verwonderlijk dat de uitdagingen en ervaringen waarmee je als ondernemer geconfronteerd wordt, voor verhoogde werkdruk en stress kunnen zorgen. Toch zien we ook hier een positieve evolutie, want vier jaar geleden gaf nog 7 op de 10 zelfstandigen aan veel stress te hebben. Twee jaar later, in 2022, betrof het nog 58,3% en intussen is dat aandeel gedaald tot 55,8%.   

Desondanks blijkt een teveel aan stress dus nog steeds de realiteit voor meer dan de helft van de zelfstandigen. Het blijft dus belangrijk voor zelfstandigen om af en toe stil te staan bij en te reflecteren op hun welzijn, zodat ze tijdig kunnen ingrijpen indien nodig.  

Work-life balance: een moeilijke evenwichtsoefening

En ook op andere vlakken is er nog ruimte voor verbetering. Zo geeft slechts 35% aan dat zijn werk-privébalans in evenwicht is. Het merendeel van de zelfstandigen blijkt dus nog te worstelen met het combineren van werk en privé. Hoewel ze zich in het uitvoeren van hun zelfstandigenactiviteit dikwijls gesteund weten door hun directe omgeving, kan dit ook nefast werken. Positief in het verhaal is dat zelfstandigen hun enthousiasme over hun werk kunnen delen met partner, vrienden en familie. Ze kunnen bij hen terecht met zorgen én ze ervaren de nodige steun wanneer dat nodig is. De keerzijde: bijna 7 op 10 geeft aan buiten de werktijd contact te hebben over werk-gerelateerde zaken, en doordat het sociaal netwerk zo betrokken is, wordt de lijn tussen werk en privé dikwijls een stuk dunner. Dat werkstress dan ook doorsijpelt naar de privétijd is een logisch gevolg. De komende jaren zal het voor veel zelfstandigen dus een uitdaging blijven om te bouwen aan een sociaal netwerk waarin ze volledig kunnen ontspannen én deconnecteren van het werk. 

Wil je evolueren naar een gezond mentaal én fysiek welzijn?

Acerta ondersteunt je graag in je zoektocht naar welzijn en succes. Zorgen voor jezelf is immers belangrijk, en des te meer voor wie zelfstandige is. Door niet alleen actief in te zetten op fysiek welzijn, maar ook op mentaal, sociaal, financieel én digitaal welzijn, zal je niet alleen je eigen gezondheid en geluk bevorderen, maar ook je professionele succes vergroten. Je wint dus op alle vlakken!  

Meer over welzijn als zelfstandige

Deel dit artikel

Christine Festjens_acerta

Geschreven door Christine Festjens

Managing Director van Acerta Starters & Zelfstandigen

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Vijf tips om je welzijn te verbeteren als zelfstandige

05 juni 2024

Als zelfstandige zijn er vaak heel wat stressoren die ervoor zorgen dat je welzijn onder druk komt te staan. Hoe grijp je tijdig in en bescherm je jezelf én je gezondheid? In deze post geven we praktische tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Lees meer
zelfstandige zonder stress_acerta
Zelfstandigen

Word een zelfstandige zonder stress met deze zelfscan

26 april 2024
Christine Festjens

2 op de 3 zelfstandigen zitten niet goed in hun vel. Of beter gezegd: in hun hoofd. Met de steun van de federale overheid, ontwikkelden we een korte zelfscan om het mentaal welzijn van zelfstandigen op te krikken.

Lees meer
Zelfstandigen

Het Federaal Actieplan voor het mentale welzijn van zelfstandigen

16 april 2024
Rachel Ho

Dankzij het Federaal Actieplan krijgt mentaal welzijn ook voor zelfstandigen extra aandacht. En dat is goed nieuws, want vele zelfstandigen lopen het risico hun eigen welzijn te verwaarlozen. Ook bij Acerta nemen we de nodige maatregelen en zorgen we alvast voor een eerstelijnshulpverlening.

Lees meer