Op deze pagina
- Wat is tijdskrediet?
- Tijdskrediet met motief
- Loopbaanonderbreking: de voorwaarden
- Wijzigingen tijdskrediet 2023
- Tijdskrediet zonder motief
- Recht op tijdskrediet
- Mogelijke vormen van tijdskrediet
- Hoe tijdskrediet aanvragen?
- Tijdskrediet uitkering berekenen
- Tijdskrediet eindeloopbaan
- Tijdskrediet regelen? Laat je adviseren door Acerta Consult.
Op deze pagina
- Wat is tijdskrediet?
- Tijdskrediet met motief
- Loopbaanonderbreking: de voorwaarden
- Wijzigingen tijdskrediet 2023
- Tijdskrediet zonder motief
- Recht op tijdskrediet
- Mogelijke vormen van tijdskrediet
- Hoe tijdskrediet aanvragen?
- Tijdskrediet uitkering berekenen
- Tijdskrediet eindeloopbaan
- Tijdskrediet regelen? Laat je adviseren door Acerta Consult.
Tijdskrediet of loopbaanonderbreking aanvragen
Tijdskrediet met motief nemen is een manier voor werknemers in de privésector om een bepaalde periode minder of helemaal niet te werken. Tijdskrediet voor eindeloopbaan is dan weer nuttig voor een werknemer met pensioen in het vooruitzicht. Natuurlijk zijn er aan beide systemen wel voorwaarden verbonden én gelden er limieten. We zetten de mogelijkheden graag op een rij.
Wat is tijdskrediet?
In feite is tijdskrediet een vorm van loopbaanonderbreking. Je werknemer is dan tijdelijk (volledig of gedeeltelijk) niet meer actief voor jouw bedrijf, maar heeft wel de garantie om nadien weer in dezelfde functie aan de slag te kunnen. In heel wat situaties krijgt de werknemer tijdens dit tijdskrediet met motief een uitkering van de RVA in plaats van een loon van jou, de werkgever.
Tijdskrediet met motief
Om in tijdskrediet te gaan, gelden er vanzelfsprekend bepaalde voorwaarden. Er zijn zes motieven mogelijk bij het opnemen van deze vorm van loopbaanonderbreking.
Voor de volgende zaken kan een werknemer tijdskrediet met motief aanvragen:
-
Een erkende opleiding volgen
-
Zorgen voor een kind jonger dan 8 jaar
-
Zorgen voor een gehandicapt kind jonger dan 21 jaar
-
Zorgen voor een zwaar ziek familie- of gezinslid
-
Zorgen voor een zwaar ziek minderjarig kind dat het eigen kind is of dat deel uitmaakt van het gezin
-
Palliatieve zorg
Lees meer over familiaal verlof, zorgverlof en mantelzorg, ook voor jou als zelfstandige.
Loopbaanonderbreking: de voorwaarden
Je werknemers kunnen tijdskrediet met motief aanvragen als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:
-
Minstens 24 maanden anciënniteit hebben
-
Voor halftijds tijdskrediet: minstens ¾ gewerkt hebben gedurende de afgelopen 12 maanden
-
Voor 1/5 tijdskrediet: voltijds gewerkt hebben gedurende de afgelopen 12 maanden
Er geldt één uitzondering: als je werknemer tijdskrediet met motief opneemt onmiddellijk na het uitputten van het recht op ouderschapsverlof voor alle rechthebbende kinderen.
Wijzigingen tijdskrediet 2023
Je hebt er vast van gehoord: in februari 2023 werden er wijzigingen doorgevoerd in de regeling omtrent tijdskrediet. Tijdskrediet met motief blijft sinds die beslissing wel mogelijk maar de uitkeringen werden beperkt, wegens besparingen van de overheid. Er zijn bijgevolg heel wat situaties waarbij een werknemer wel tijdskrediet krijgt, maar er niet per se ook een uitkering voor ontvangt.
Een voorbeeld
Je werknemer neemt tijdskrediet op om voor zijn of haar kind jonger dan 8 jaar te zorgen. Dat is mogelijk als deze persoon minstens 2 jaar anciënniteit heeft. De werknemer kan dan maximaal 51 maanden (op de volledige carrière) opnemen, maar krijgt enkel een uitkering:
-
Gedurende 48 maanden
-
Bij het opnemen van voltijds tijdskrediet voor een kind jonger dan 5 jaar
-
Bij verminderd tot halftijds of 1/5 werk voor een kind jonger dan 8 jaar
-
Indien de persoon minstens 5 jaar anciënniteit heeft in je bedrijf
Tijdskrediet zonder motief
Tijdskrediet zonder motief aanvragen? Dat kan al even niet meer, sinds 1 april 2017. Natuurlijk is het wel nog mogelijk als je werknemer de aanvraag vóór die datum heeft ingediend.
Recht op tijdskrediet
Telt je bedrijf minder dan 10 werknemers? Dan moet je personeel jouw toestemming vragen om tijdskrediet op te nemen. Heb je meer dan 10 werknemers? Dan hebben zij (mits ze een geldig motief hebben en voldoen aan de voorwaarden) sowieso recht op tijdskrediet. Je mag dan wel als werkgever de begindatum uitstellen indien de continuïteit van je bedrijf in het gedrang zou komen.
Mogelijke vormen van tijdskrediet
Een werknemer kan tijdskrediet met motief opnemen op verschillende manieren:
-
Voltijds tijdskrediet
De arbeidsprestaties worden gedurende maximaal 51 maanden volledig onderbroken. Je betaalt als werkgever geen loon aan deze persoon tijdens deze periode.
-
Halftijds tijdskrediet
De werknemer werkt nog halftijds voor je bedrijf, voor de overige uren zet hij of zij tijdskrediet in. Je betaalt voor de halftijdse prestaties.
-
Tot 1/5 tijdskrediet
Je werknemer is nog 4/5 aan de slag voor je bedrijf en krijgt een loon voor die 4/5 prestaties.
Hoe tijdskrediet aanvragen?
Als je werknemer tijdskrediet wil aanvragen, moet dat schriftelijk gebeuren met toevoeging van een motivatie en bewijsstukken zoals een medisch attest of inschrijvingsbewijs voor een opleiding. Dit moet minstens 3 maanden voor de start van het gewenste tijdskrediet gebeuren. Bij bedrijven met minder dan 20 werknemers moet dit zelfs al 6 maanden vooraf.
Na het indienen van de aanvraag, geniet de werknemer tot drie maanden na het tijdskrediet van ontslagbescherming.
Tijdskrediet uitkering berekenen
De uitkering die je werknemer ontvangt – als er aan de voorwaarden voor uitkering is voldaan – wordt de onderbrekingsuitkering genoemd. Je werknemer moet deze zelf aanvragen. Het is van groot belang dat je de regeling van tijdskrediet voor je werknemer grondig nakijkt, want de inspectiedienst van de RVA voert strenge controles uit.
Een voorbeeld
Je werknemer werkte voltijds – 38 uur per week – voor je bedrijf en neemt een 1/5 tijdskrediet op. In dat geval moet de werknemer gedurende deze periode 30 uur per week voor je aan de slag zijn. Als deze persoon bijvoorbeeld 32 uur per week werkt, is er voor die twee uur een overlapping: daar krijgt je werknemer al een uitkering voor. Ook mag je werknemer in eender welke vorm van tijdskrediet géén overuren presteren.
Tijdskrediet eindeloopbaan
Werknemers die stilaan de pensioenleeftijd bereiken, kunnen ook tijdskrediet voor eindeloopbaan aanvragen. Een 55-plusser kan zo minder werken bij een loopbaan van minstens 25 jaar, en dat tot aan het pensioen. Vanaf 60 jaar krijg je hiervoor een uitkering. Wel zijn er bepaalde situaties waarin werknemers al vanaf 50 jaar een landingsbaan kunnen nemen:
-
Je onderneming bevindt zich in een herstructurering of in moeilijkheden.
-
De loopbaan van je medewerker voldoet aan de definitie van lange loopbaan.
-
Je medewerker was tewerkgesteld in een zwaar beroep: 5 jaar gedurende de 10 voorafgaande jaren, of 7 jaar gedurende de 15 voorafgaande jaren.
-
Indien alle voorwaarden voldaan zijn en er een sectorale cao is, krijgt de werknemer een uitkering vanaf 55 jaar bij een 1/2 en een 1/5 landingsbaan.
Tijdskrediet regelen? Laat je adviseren door Acerta Consult.
Of je nu aanvragen van je werknemers voor tijdskrediet in orde wil brengen, of zelf tijdskrediet als zelfstandige wil opnemen, onze experten staan aan je zij. We bekijken de specifieke situatie en helpen je bij de nodige berekeningen. Zo weet jij zeker dat alles perfect in orde is.