Vorige

Bestaat de proefperiode nog voor studenten?

Je overweegt om een student aan te werven, maar bent niet zeker van zijn of haar capaciteiten? Dan kan de proefperiode van pas komen. 

Sinds de invoering van het eenheidsstatuut in 2014 is de proefperiode (bijna) verdwenen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is de proefperiode voor drie soorten arbeidsovereenkomsten echter blijven bestaan: studentenovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten als uitzendkracht en arbeidsovereenkomsten voor tijdelijke arbeid.

Wat is een proefperiode?

Een proefperiode is een periode bij de aanvang van de arbeidsovereenkomst waarin zowel de werkgever als de werknemer de overeenkomst kunnen beëindigen zonder opzegtermijn of vergoeding.

Een proefperiode biedt dus niet de mogelijkheid om een werknemer gratis uit te proberen, maar wel om de arbeidsovereenkomst eenzijdig te beëindigen zonder bijkomende kosten.

Hoe lang duurt de proefperiode?

Voor studentenovereenkomsten gaat de proefperiode in op de eerste werkdag en loopt ze af op de derde werkdag. Het gaat hierbij om werkelijk gewerkte dagen en niet om kalenderdagen.

Als voorbeeld nemen we een student die je aangeworven hebt om vanaf zaterdag 6 juli 2024 elke zaterdag in de zomer te werken. De proefperiode van deze student loopt van 6 juli tot en met 20 juli 2024. Zaterdag 20 juli 2024 is namelijk de derde werkelijk gewerkte dag van deze student (zaterdag 6 juli en 13 juli zijn de twee eerste werkelijk gewerkte dagen van deze student).

Let op! Het gaat om de eerste drie werkdagen zoals voorzien in het werkrooster van de student. De duur van de proefperiode kan niet worden verlengd, zelfs niet als de uitvoering van de overeenkomst geschorst is tijdens de proefperiode (bijvoorbeeld in geval van ziekte)

Vergeet de proefperiode niet in de arbeidsovereenkomst te vermelden.

Sinds 10 november 2022 ben je verplicht om de duur en de voorwaarden van de proeftijd te vermelden in de arbeidsovereenkomst voor studenten.

Staat deze vermelding niet in de arbeidsovereenkomst, dan kun je de proefperiode niet inroepen voor de student. Je zal dan de "normale" opzegtermijnen voor studenten moeten toepassen, ook als je beslist om de arbeidsovereenkomst tijdens de eerste 3 dagen te beëindigen.

Hoe maak je gebruik van het beding van proeftijd?

Als je bijvoorbeeld na de tweede werkdag merkt dat het niet zal lukken met een student, dan kan je zijn arbeidsovereenkomst beëindigen zonder opzeg of vergoeding. Wel raden we je aan een aangetekend schrijven naar de student te sturen waarin je kenbaar maakt dat je de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen tijdens de proefperiode, en dus zonder opzeg of vergoeding. Let erop dat de student geen extra dag komt werken naast de drie dagen die tot de proefperiode behoren. Indien nodig moet je de werknemer er dus op wijzen dat hij niet meer hoeft te komen werken aangezien zijn overeenkomst beëindigd werd.

Deel dit artikel