Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?
We horen in de media almaar meer over bedrijven en organisaties die het moeilijk hebben en vorige week is ook het grootste collectief ontslag in jaren aangekondigd. Wanneer bedrijven op een gegeven moment beslissen over te gaan tot ontslagen, opent dit ruimte tot heel wat vragen: waar hebben je werknemers recht op? Wat zijn de financiële compensaties? Wie is er eventueel beschermd? Zijn er procedures die moeten worden gevolgd?
Wat is collectief ontslag?
We spreken van een collectief ontslag wanneer een organisatie een bepaald aantal mensen ontslaat binnen een periode van 60 dagen, en de reden niets te maken heeft met de individuele prestaties van de medewerkers.
Collectief ontslag vind je terug in drie verschillende reglementeringen, waarbij de grenzen van het aantal werknemers dat ontslaan wordt, verschilt per reglementering en telkens in verhouding staat tot het totaal aantal werknemers in de organisatie:
- informatie- en consultatieprocedure, ofwel cao 24 (ook wel gekend als de vroegere ‘wet Renault’);
- collectief ontslagvergoeding, ofwel cao 10;
- activerend beleid bij herstructureringen.
Wil je meer details over het collectief ontslag en de grenzen, of wil je het verschil leren kennen tussen een collectief ontslag, meervoudig ontslag en sluiting van een onderneming en de gevolgen daarvan? Bekijk dan dit korte gratis mini webinar.
De verschillende fases bij collectief ontslag
Een belangrijk onderdeel van procedure collectief ontslag, is de onderhandeling over een sociaal plan. Hier komen directie, vakbonden en werkgeversvertegenwoordigers samen om volgende topics te overlopen:
- de vergoedingen voor de ontslagen werknemers;
- tijdstip van de ontslagen;
- begeleidende maatregelen voor oudere werknemers;
- herwerkingstellingsmaatregelen.
Een collectief ontslag gebeurt vaak in verschillende fases met meerdere ontslagrondes, verspreid over een aantal weken of maanden.
Verschil naakt ontslag en natuurlijk vertrek
Naakt ontslag
Deze werknemers zouden normaal niet uit dienst gaan, maar als gevolg van de economische situatie of herstructurering moeten ze wel ontslagen worden. Deze werknemers hebben recht op een wettelijke ontslagvergoeding en eventueel bijkomende overeengekomen vergoedingen uit het sociaal plan.
Natuurlijk vertrek
Hier spreken we niet zozeer over ontslag, maar wel over mensen die natuurlijk afvloeien door bijvoorbeeld einde contract, nakend pensioen, uitzendkrachten,…
Ontslag is niet de enige optie wanneer het moeilijk gaat
Hou er rekening mee dat ontslag niet de enige optie is om kosten te drukken. Er zijn verschillende alternatieve oplossingen waarmee je (collectief) ontslag kan vermijden. Je kan ‘verborgen’ kosten elimineren, je loonbeleid optimaliseren, creatief omgaan met arbeidsduur… of je kan werknemers delen. Een nieuwe vorm van samenwerking die ervoor zorgt dat je je personeelskosten kan delen met (een) andere organisatie(s). Je hoort er alles over in deze podcast.
Naar een stabiele en duurzame toekomst
Veel ondernemingen moeten noodgedwongen besparen. Of erger: medewerkers ontslaan. Acerta kan jou in beide gevallen bijstaan. Zodat je de juiste keuzes maakt.
Geschreven door
Managing Consultant Legal & Reward bij Acerta