De ecocheques verdwijnen, wat nu?
De dagen van de ecocheque lijken geteld. Sinds de nieuwe regering aankondigde dat dit populaire extralegale voordeel op termijn zal verdwijnen, zitten veel werkgevers en werknemers met vragen. Wanneer worden de ecocheques precies afgeschaft? En komt er een alternatief in de plaats om het verlies in koopkracht te beperken? Er is nog veel onduidelijk, maar in deze blog bespreken we wat we wél al weten.
De populairste onder de cheques
De ecocheques gaan al een lange tijd mee. Zo’n vijftien jaar geleden werden ze ingevoerd om de hoge loonlasten te compenseren. Werknemers kunnen er ecologische producten en diensten mee aankopen, zoals energiezuinige toestellen, planten of openbaar vervoer. Dankzij een gunstige behandeling op sociaal en fiscaal vlak is het een populair extralegaal voordeel bij zowel werkgevers als werknemers.
Uit onze cijfers blijkt dat de ecocheque intussen stevig ingeburgerd is in het Belgische verloningsbeleid: ruim de helft van de werkgevers (56%) beloont haar werknemers ermee. Daarmee zijn ecocheques zelfs nog iets populairder dan maaltijdcheques, die door 4 op de 10 werkgevers worden toegekend. Aan werknemerszijde blijft de maaltijdcheque wél het populairst: 45% ontvangt deze, terwijl 1 op de 3 werknemers (32%) ecocheques krijgt.
Uitdaging voor bedrijven
Maar wat nu de federale regering plant om – ondanks de populariteit ervan – de ecocheques tóch af te schaffen? Een alternatief dringt zich op, want diezelfde regering wil zij die werken, meer belonen. Over die alternatieven is vandaag echter nog veel onduidelijkheid, want het regeerakkoord moet nog in wetgeving worden omgezet.
Wat wél al zeker is, is dat dit impact zal hebben op meer dan de helft van de Belgische bedrijven. Zij zullen de ecocheque moeten vervangen door iets anders, zodat hun werknemers niet aan koopkracht verliezen én hun verloningsbeleid een troef blijft in de krappe arbeidsmarkt. De federale regering is aan zet om alternatieven aan te reiken op wetgevend vlak, opdat de sociale partners hier via overleg mee aan de slag kunnen. Van zodra hier updates over zijn, lees je het in dit artikel.
Meer maaltijdcheques?
Het regeerakkoord beperkt zich niet tot ecocheques alleen. Er is ook voorzien dat het maximumbedrag van de maaltijdcheque tegen het einde van de legislatuur wordt verhoogd met 2 keer 2 euro, tot een plafond van 12 euro per werkdag. Kan de ecocheque dan niet gewoon vervangen worden door (een hoger bedrag aan) maaltijdcheques? In sommige gevallen zou dat mogelijk zijn, maar alles hangt af van de sector en het bedrijf. Er zijn ook werkgevers die vandaag al verlonen met ecocheques én het maximumbedrag aan maaltijdcheques. In dergelijk scenario is het van belang dat het maximumbedrag van de maaltijdcheque stijgt zodat een omzetting mogelijk wordt.
Voorlopig is het dus nog even afwachten wat de concrete wetgeving brengt. Pas dan kunnen de sociale partners echt werk maken van mogelijke alternatieven voor het huidige chequesysteem.
Zelf op zoek naar alternatieven voor de verloning in jouw bedrijf?
Met Acerta FlexPay bied je voordelen op maat van je werknemers.

Geschreven door
domeinverantwoordelijke kenniscentrum