De FLA: tussen wettelijke verplichting en perspectief op verandering
Momenteel zou de wetgeving werkgevers verplichten om de FLA tegen 1 april 2025 in te vullen, terwijl het regeerakkoord de afschaffing ervan aankondigde in het regeerakkoord 2025-2029 dat op 31 januari werd gesloten. Wat nu?
Wat zijn de verplichtingen van de werkgever voor opleiding?
Om het opzet van de FLA beter te begrijpen, is het belangrijk om terug te komen op de basisverplichtingen van werkgevers voor de opleiding van hun werknemers.
De werkgever heeft drie verplichtingen voor de opleiding van werknemer (naast eventuele sectorale verplichtingen):
- Het opleidingsplan - Jaarlijks (papieren of elektronisch) document dat de opleidingen bevat die aangeboden worden aan werknemers in bedrijven met 20 of meer werknemers.
- Het individueel opleidingsrecht - dit is het jaarlijkse quotum van opleidingsdagen (of -uren) per werknemer dat afhangt van de grootte van het bedrijf en de sector. Bijvoorbeeld, in een bedrijf met meer dan 20 werknemers in PC 200, zou de werknemer recht hebben op 3 opleidingsdagen in 2025.
- De FLA of de individuele opleidingsrekening - Dit is een instrument dat het mogelijk maakt om te weten welke opleidingen, maar vooral hoeveel opleidingsdagen de werknemer al heeft gevolgd en welk saldo hij nog heeft volgens zijn individueel opleidingsrecht. Dit instrument is essentieel om het (resterende) individuele recht van de werknemer te kunnen "opvolgen" en hem bijgevolg aan te moedigen om gedurende zijn hele loopbaan opleidingen te volgen. Deze administratieve opvolging van opleidingen kan verschillende vormen aannemen:
- Ofwel de FLA: een digitaal platform opgezet door de overheid op mycareer.be
- Ofwel de individuele opleidingsrekening - hier zorgt de werkgever zelf voor de administratieve opvolging, op papier of elektronisch.
Wat is de huidige stand van de wetgeving over de FLA?
Momenteel bepaalt de wet dat werkgevers de FLA tegen 1 april 2025 moeten invullen. Ze zouden de informatie over de in 2025 gevolgde opleidingen moeten vermelden.
Tot 31 maart 2025 moeten werkgevers het aantal opleidingsuren dat werknemers hebben gevolgd goed registreren om het saldo van het opleidingsrecht van elke werknemer te kennen. Hiervoor hebben ze de keuze tussen:
- Ofwel nu al de FLA invullen die ter beschikking wordt gesteld op de website van mycareer.be;
- Ofwel een eigen individuele opleidingsrekening voorzien, op papier of elektronisch. Let op, deze moet raadpleegbaar zijn voor de werknemers.
Wat voorziet het regeerakkoord 2025-2029 over de FLA?
De regering kondigt in het regeerakkoord aan dat ze de intentie heeft om de FLA "af te schaffen" en vervolgens een administratief minder belastend systeem te onderzoeken.
Er worden geen verdere verduidelijkingen meegegeven.
En nu, wat concreet te doen?
Zal het platform op mycareer.be in een vereenvoudigde vorm behouden blijven? Zullen werkgevers elk hun eigen individuele opleidingsrekening moeten bijhouden? Alleen de regering kan ons de antwoorden geven over hoe we de "rekeningen" moeten bijhouden van het aantal gevolgde of te volgen opleidingsdagen door werknemers.
Wat te doen? Op korte termijn (en dit tot 31 maart 2025) kunnen werkgevers kiezen tussen twee opties om de opleidingen op te volgen. De eerste bestaat uit het gebruik van het FLA-platform beschikbaar op mycareer.be. De tweede maakt het mogelijk om een eigen individuele opleidingsrekening bij te houden. In elk geval wordt aangeraden om een nauwgezette opvolging van de opleidingen voort te zetten, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan de documentatiemethode die het best bij jouw organisatie past.
We houden je op de hoogte van de concretisering van de plannen van de nieuwe regering.