Terug naar overzicht

De toekomst van jobmobiliteit

Als werkgever wil je graag talent behouden en flexibel inspelen op de noden van je organisatie. Maar je werknemers willen ook groeien en nieuwe uitdagingen aangaan. Jobmobiliteit is dan ook van belang voor zowel werknemers als werkgevers. Opleidingen bieden hiervoor een oplossing. Hoe kunnen opleidingen bijdragen aan jobmobiliteit en wat kan je als bedrijf doen om jouw werknemers te ondersteunen in hun loopbaanontwikkeling?

Arbeidsdeal en het belang van leren en ontwikkelen

Uit onze werkgeversbevraging blijkt dat slechts 38% van de werknemers in België het gevoel heeft dat ze binnen hun bedrijf nog kunnen doorgroeien. Dat is zorgwekkend, want jobmobiliteit is belangrijk voor zowel werknemers als werkgevers. Daarom biedt de federale regering met de Arbeidsdeal een oplossing. Heeft jouw bedrijf 20 of meer werknemers? Dan ben je vanaf volgend jaar verplicht om iedere werknemer minstens vijf opleidingsdagen per jaar aan te bieden. Momenteel biedt 51% van de Belgische bedrijven al vijf opleidingsdagen per jaar aan, blijkt uit het onderzoek van Acerta. Een kwart (23%) van de bevraagde bedrijven biedt minder dan vijf dagen per jaar aan, terwijl het overige deel van de ondernemingen nog geen opleidingstrajecten heeft gepland.

Een cultuur van leren in de organisatie

Het is belangrijk dat opleidingen bijdragen aan jobmobiliteit en dat er een cultuur van leren in de organisatie wordt ingebed. De Arbeidsdeal voorziet wel in een verplichting op vlak van opleidingen, maar toch is een ‘one size fits all’ vaak niet de beste oplossing. Niet in elke sector en elk bedrijf is het mogelijk om verschillende opleidingen aan te bieden. Zowel werkgevers als werknemers zijn vragende partij voor ondersteuning om die opleidingsdagen nuttig in te vullen. Leren zal ook altijd over meer gaan dan een individueel opleidingsrecht van vijf dagen en een opleidingsplan. Echt leren is een cultuur die in de organisatie moet ingeslepen worden.

Online opleiding

Als bedrijf is het dus belangrijk om ook andere mogelijkheden voor leren en ontwikkeling aan te bieden, zoals coaching en mentoring, on-the-job-training, enzovoort. Deze opleidingen zijn best aangepast aan de individuele noden van je werknemers, hun huidige vaardigheden en hun ambities voor de toekomst.

Interne jobmobiliteit en flexibel werken

69% van de Belgen ziet de rest van hun loopbaan als een dynamisch gegeven dat ze kunnen afstemmen op hun persoonlijke leven en doelstellingen, zo blijkt uit onze werkgeversbevraging Talent Pulse, in samenwerking met Stepstone. Daarom is het belangrijk dat bedrijven interne jobmobiliteit faciliteren. Het aanbieden van verschillende rollen en verantwoordelijkheden kan werknemers helpen om zich te ontwikkelen en hun kennis en vaardigheden te vergroten. Daarnaast kan flexibel werken, zoals thuiswerken, het gemakkelijker maken om werk en privé te combineren en werknemers meer controle geven over hun eigen loopbaan.

Educatief verlof

Investeer in opleidingen

Een laatste belangrijk aspect van jobmobiliteit is de mogelijkheid, maar ook de noodzaak, voor werknemers om nieuwe vaardigheden te leren en te ontwikkelen. Opleidingen kunnen werknemers helpen om zich voor te bereiden op nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden, en kunnen ook bijdragen aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Ook een werkgever speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen en faciliteren van future skills voor zijn medewerkers. Dat vraagt om aandacht voor de leernoden van zowel de organisatie als de medewerker. Daarom is het opstellen van een opleidingsplan, dat kadert in een breder opleidingsbeleid, een must.

Zet je eigen opleidingsaanbod succesvol in!

Stel met Connect HR Office zelf een opleidingscatalogus samen waaruit je medewerkers opleiding(en) kunnen selecteren en zich inschrijven.

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door

Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels