Vorige

Enkele wijzigingen aan Vlaams opleidingsverlof vanaf 1 april 2025

De Vlaamse Regering heeft een besluit goedgekeurd dat met ingang van 1 april 2025 sommige regels over Vlaams opleidingsverlof (VOV) wijzigt. Het doel is om de administratieve procedure te verduidelijken en te verfijnen. Ook worden enkele sanctiemogelijkheden ingebouwd ten aanzien van opleidingsverstrekkers die hun verplichtingen niet nakomen. De wijzigingen hebben vooral betrekking op opleidingsverstrekkers, maar kunnen ook gevolgen hebben voor werkgevers en werknemers.

Dit bericht gaat onder voorbehoud van de publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad.

Registratie van opleidingen door de opleidingsverstrekker

Het besluit maakt een einde aan de vereiste voor opleidingsverstrekkers om bepaalde opleidingen tenminste drie maanden vóór de start van de opleiding te registreren in de Opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives. Het zal dus volstaan dat de opleiding bij de start van de opleiding van de werknemer in de Opleidingsdatabank staat. Hetzelfde geldt bij wijzigingen van het programma van de opleiding.

Daarnaast verduidelijkt het besluit dat een onvolledige aanmelding ter registratie onontvankelijk wordt verklaard als het bevoegde departement van de Vlaamse overheid, zijnde het Departement WEWIS (Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie) de opgevraagde ontbrekende gegevens niet tijdig (d.i. binnen de dertig dagen) ontvangt.

Registratie van aanwezigheden door de opleidingsverstrekker

Opleidingsverstrekkers moeten bepaalde aanwezigheidsgegevens registreren in het digitale platform Vlaamse opleidingsincentives. Gaat het om een opleiding die regelmatige aanwezigheid vereist, zoals een Syntra-opleiding, dan moet de opleidingsverstrekker ook een dagelijkse aanwezigheidslijst bijhouden.

Het besluit verduidelijkt dat de opleidingsverstrekker die aanwezigheidslijst niet enkel ter beschikking moet houden van de Vlaamse sociale inspectie, maar ook van het Departement WEWIS.

Intrekking van de registratie van de opleidingen van een opleidingsverstrekker

Een opleidingsverstrekker die zijn verplichtingen op het vlak van attestering en registratie niet nakomt, wordt door het Departement WEWIS aangemaand om dit in orde te brengen binnen een periode van 30 dagen. Als de opleidingsverstrekker daar geen gevolg aan geeft, dan kan het Departement de registratie van de opleidingen van die opleidingsverstrekker intrekken als de inbreuken van de opleidingsverstrekker zwaarwichtig zijn of herhaaldelijk worden vastgesteld.

Evaluatie van arbeidsmarktgerichte opleidingen

Het Departement WEWIS evalueert jaarlijks de arbeidsmarktgerichte opleidingen die in de Opleidingsdatabank staan geregistreerd. Bij een positieve evaluatie wordt de goedkeuring van de registratie met een jaar verlengd. Een negatieve evaluatie leidt tot het verlies van de status van arbeidsmarktgerichte opleiding die recht geeft op VOV. Dat is niet nieuw.

Wel verduidelijkt het besluit wat er gebeurt als de opleidingsverstrekker niet binnen de maand gevolg geeft aan een aangetekende aanmaning van het Departement om bijkomende evaluatiegegevens te bezorgen. In dat geval wordt de opleiding uit de Opleidingsdatabank verwijderd. De opleidingsverstrekker wordt daarvan op de hoogte gebracht, en moet op zijn beurt meteen de werknemers verwittigen die voor de opleiding zijn ingeschreven maar er nog niet mee gestart zijn. Deze werknemers moeten hun werkgever inlichten dat de opleiding geen recht meer geeft op VOV.

Het besluit voert dezelfde kennisgevingsplicht ten aanzien van de werkgever en werknemers in als de opleiding na een negatieve evaluatie niet langer erkend is voor VOV en uit de Opleidingsdatabank wordt verwijderd.

Procedure voor terugbetaling aan de werkgever

Voor elk goedgekeurd VOV-uur ontvangt de werkgever een forfaitair bedrag van 21,30 euro van de Vlaamse overheid. Hiervoor moet een aanvraag worden ingediend via het digitale platform Vlaamse opleidingsincentives binnen de drie maanden na de start van de opleiding. Het besluit verandert dit niet.

Wel brengt het besluit enkele verfijningen en verduidelijkingen aan in de tekst over de procedure voor terugbetaling aan de werkgever.

Zo bepaalt het besluit dat het Departement WEWIS de werkgever én de werknemer schriftelijk op de hoogte moeten brengen van de beslissing tot goedkeuring of tot gemotiveerde weigering van de terugbetalingsaanvraag.

Inwerkingtreding

Deze wijzigingen treden in werking op 1 april 2025, onder voorbehoud van de publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad.

En verder?

De Minister heeft aangekondigd dat deze aanpassingen gepaard zullen gaan met een communicatieplan naar opleidingsverstrekkers en werkgevers om de kwaliteit van de basisgegevens te verbeteren. Ook zal de Vlaamse Sociale Inspectie het aantal inspecties met betrekking tot VOV verder opdrijven in 2025.

Verder is aangekondigd van de Vlaamse opleidingsincentives, waaronder VOV, zullen worden hervormd. In het kader daarvan zal het beleid andere mogelijke maatregelen met betrekking tot VOV bekijken, bijvoorbeeld rond de situatie dat de opleider en de deelnemers dezelfde werkgever hebben en de criteria voor het nauwgezet volgen van een opleiding. Wordt dus nog vervolgd.

Bron:

  • Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, wat betreft de optimalisatie van het operationele proces, VR 2025 1701 DOC.0015/2, Beslissingen van de Vlaamse Regering | Vlaanderen.be

Deel dit artikel