Glijdende uurroosters? Er zijn nieuwe strafbepalingen om rekening mee te houden
Op zijn laatste plenaire vergadering vóór de verkiezingen heeft de Kamer een wet goedgekeurd die het Sociaal Strafwetboek op verschillende vlakken hervormt en moderniseert. Zo worden er onder meer voor bepaalde overtredingen nieuwe strafbepalingen vastgelegd, die van toepassing zullen zijn vanaf 1 juli 2024.
Glijdende uurroosters
Met glijdende uurroosters bepaal je als werkgever stamtijden waarbinnen je werknemer verplicht moet werken en glijtijden waarbinnen de werknemer zelf beslist wanneer hij toekomt of vertrekt van het werk. Als je hiervan gebruik maakt, heb je de mogelijkheid om je werknemer tot 9 uur per dag en tot 45 uur per week te laten werken. Op voorwaarde dat dit systeem correct opgenomen is in je arbeidsreglement.
Bovendien heb je een systeem van tijdsopvolging nodig in je onderneming. Dit systeem van tijdsopvolging moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het:
- Melding maken van de identiteit van de werknemer;
- Per dag melding maken van de duur van de arbeidsprestaties van de werknemer;
- Melding maken van het begin en einde van de prestaties en de pauzes, wanneer het gaat om een deeltijdse werknemer;
- De gegevens bijhouden tijdens de lopende referteperiode;
- Consulteerbaar zijn door de werknemer en door de sociale inspecteur.
- De werknemer toelaten om het precieze aantal uren te consulteren dat hij binnen de referteperiode meer of minder heeft gepresteerd dan de gemiddelde arbeidsduur;
- Bewaard worden gedurende vijf jaar.
Sancties die je riskeert
Werk je met glijdende werkroosters? Kijk dan na of je de nodige vermeldingen hebt opgenomen in het arbeidsreglement en je een correct systeem van tijdsopvolging hebt voorzien want je riskeert voortaan strafrechtelijke en administratieve sancties.
- Wanneer je niet de nodige vermeldingen hebt opgenomen in je arbeidsreglement:
een sanctie van niveau 1, wat een administratieve geldboete van 80 tot 800 euro (met inbegrip van de opdeciemen “x8”) betekent. - Wanneer je geen correct systeem van tijdsopvolging hebt:
een sanctie van niveau 2. Dat betekent (met inbegrip van de opdeciemen “x8” en te vermenigvuldigen met het aantal betrokken werknemers):- Administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro, of
- Strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro.
Bron: Wet van 15 mei 2024 houdende wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen, BS 21 juni 2024.
Hulp nodig?
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Met een correct opgesteld arbeidsreglement en goede adviesverlening kan je elke sanctie vermijden. Je kan beroep doen op de betalende dienstverlening van onze experten van Acerta Legal Consult. Contacteer hen vrijblijvend via legal.consult@acerta.be, tel.: 016/24.63.54 of plan via deze link rechtstreeks een 1 op 1 videogesprek met een legal expert (1e kwartier is gratis! – kies expertise “arbeidsduur”).
We gaven je met dit nieuwsbericht een overzicht van de bepalingen die nieuwe overtredingen invoeren in het Sociaal Strafwetboek. We legden daarbij de focus op de bepalingen rond werkroosters en het arbeidsreglement. Een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen in het Sociaal Strafwetboek kan je hier vinden.