Vorige

Hebben de nieuwe NACEBEL-codes vanaf 1 januari 2025 invloed op jouw onderneming?

Vanaf 1 januari 2025 moderniseert de Europese Unie haar oude NACE-classificatie. Dit is een officiële Europese lijst van activiteitsomschrijvingen die door elke lidstaat wordt gebruikt, vaak in een aangepaste vorm. De Belgische versie, de NACEBEL-codes, wordt daarom ook aangepast.
De RSZ zet de oude NACEBEL-code automatisch om naar de nieuwe NACEBEL-code versie 2025. Ook de nodige aanpassingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) worden doorgevoerd. De aanpassingen op het niveau van de uitbatingszetels (vestigingseenheden) worden daar pas doorgevoerd eind maart 2025. In tussentijd blijven de oude codes actief.

Waarvoor gebruiken we de NACEBEL-codes?

De NACEBEL-codes worden gebruikt door de RSZ, de BTW administratie en de ondernemingsloketten om ervoor te zorgen dat je administratief in orde bent en voldoet aan alle wettelijke vereisten. Sommige NACEBEL-codes geven je ook recht op bepaalde voordelen, zoals het werken met flexi-jobwerknemers en gelegenheidswerknemers of het verkrijgen van subsidies (bijvoorbeeld sociale maribel) die verband houden met je activiteit. Voor sommige activiteiten is een specifieke vergunning vereist. Wanneer je ondernemingsactiviteiten wijzigen, moet je dus ook je NACEBEL-codes herzien.

Werkwijze RSZ bij de toekenning van de NACEBEL-code

De RSZ kijkt in eerste instantie naar de activiteit die een onderneming zelf doorgeeft bij inschrijving, eventuele wijzigingen die je nadien doorgeeft maar ook naar andere informatiebronnen. Zijn er meerdere activiteiten, dan zal je NACEBEL-code bij de RSZ die van je hoofdactiviteit zijn, of die van de vestigingseenheid wanneer je meerdere vestigingseenheden hebt met duidelijk verschillende activiteiten. De hoofdactiviteit is de activiteit waaruit een onderneming de meeste omzet haalt of, bij gebrek daaraan, waaraan de meeste werknemers deelnemen.

Wat moet je doen om vanaf 1 januari 2025 in orde te zijn?

De meeste ondernemingen hoeven niets te doen om in orde te zijn. Indien je NACEBEL-code wijzigt, zullen de meeste conversies automatisch worden uitgevoerd. 

Via een gegevensstroom tussen de RSZ en Acerta komen de nieuwe codes in het loonsysteem terecht en worden deze opgenomen in de aangiftes als dit wettelijk verplicht is. Ook in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) worden de NACEBEL-codes automatisch gewijzigd. 

Als je niet akkoord gaat met de toegekende NACEBEL-code moet je contact opnemen om de code te laten aanpassen. Werkgevers van wie de toegekende code niet correct zou zijn, kunnen dit steeds zelf, via het ondernemingsloket of de boekhouder melden via het e-mailadres stat.cod@rsz.fgov.be van de Directie voor statistiek.

Heb je flexi-jobwerknemers of gelegenheidswerknemers waarvan de tewerkstelling afhankelijk is van een specifieke NACEBEL-code? Dan controleert Acerta of je nog steeds aan deze voorwaarde voldoet. Is dat niet het geval, dan kun je deze werknemers vanaf 2025 niet meer tewerkstellen onder dat statuut.

Je contacteert best je boekhouder om je interne ondernemingsprocessen even onder de loep te nemen. Misschien speelt de nieuwe NACEBEL-code wel ergens een rol waar je het misschien niet zou verwachten.    

Bron:

Deel dit artikel