Vorige

Hoe bereken je het jaarlijkse mobiliteitsbudget?

Sinds 1 januari 2024 moeten werkgevers voor de berekening van het jaarlijkse mobiliteitsbudget en van de kosten van de milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1 kiezen tussen één van de twee officiële berekeningsmethoden: de werkelijke kosten of de nieuwe forfaitaire formule. 

Berekening van het mobiliteitsbudget

Uitgangspunt bij het mobiliteitsbudget is steeds geweest dat je het jaarlijks mobiliteitsbudget berekent a.d.h.v. de TCO, wat staat voor Total Cost of Ownership (de jaarlijkse bruto kosten van de bedrijfswagen voor de werkgever). Met het KB van 10 september 2023 kwam er een officiële invulling van dat begrip TCO en heeft de werkgever de keuze tussen een formule op basis van werkelijke kosten of een forfaitaire formule om tot het jaarlijks mobiliteitsbudget te komen. Meer lees je hier

Stappenplan

In een eerste stap kies je als werkgever of je de berekening van het mobiliteitsbudget individueel gaat voorzien, dus volgens de concrete bedrijfswagen van de werknemer, of per functieniveau op basis van de referentiewagen die voor het functieniveau voorzien wordt.

Vervolgens kies je voor één van de twee officiële berekeningsmethoden die je voor alle werknemers binnen het bedrijf zal toepassen voor minstens drie jaar.

Ofwel kies je voor de werkelijke kosten, waarbij je rekening houdt met alle gemiddelde jaarlijkse kosten van de bedrijfswagen waarvan de werknemer afstand doet. Het gaat bijvoorbeeld om kosten zoals afschrijving en verzekering van de bedrijfswagen, verkeersbelastingen en laadkosten.  

Ofwel kies je voor de forfaitaire berekeningsmethode, die meestal bestaat uit een "vaste" component (bepaalde kosten die gerelateerd zijn aan de wagen) en een “variabele” component (aantal gereden kilometers voor de woon-werkverplaatsingen en een aantal zuivere privékilometers die forfaitair bepaald worden). Soms valt de variabele component weg, namelijk wanneer de werknemer niet beschikt over een aan zijn bedrijfswagen gekoppelde tankkaart of laadkaart, of wanneer brandstof- of energiekosten al zijn inbegrepen in de jaarlijkse huur- of leasekost en dus al mee vervat zitten in de vaste component. 

Acerta ontzorgt wanneer je het mobiliteitsbudget wil introduceren

Bij het uitstippelen van een beleid rond mobiliteitsbudget komt wel wat kijken. Acerta legal consult helpt u graag verder met de juridische onderbouw die nodig is voor het mobiliteitsbudget. Wil je ondersteuning bij de berekening van het mobiliteitsbudget? Stuur je aanvraag door naar Acerta Consult via info.consult@acerta.be, dan gaat onze partner The New Drive voor jou aan de slag met de berekening. Zij ontwikkelden namelijk een berekeningsmodule op basis van de nieuwe berekeningsmethoden, zodat je gerust kan zijn dat je een correct mobiliteitsbudget toekent aan jouw werknemer(s).

Deel dit artikel