Op deze pagina
- Total cost of ownership bedrijfswagen
- TCO bedrijfswagen berekenen?
- Een bedrijfswagen leasen in België of beter kopen?
- Leasing bedrijfswagen
- Bedrijfswagen kopen
- Fiscaliteit bedrijfswagens
- Is een leaseauto fiscaal aftrekbaar?
- Voordeel alle aard bedrijfswagen berekenen
- Elektrische bedrijfswagens
- Laadpaal op het werk of laadpaal thuis voor bedrijfswagen?
- Elektriciteitskosten en laadpaal vergoeden voor je werknemer?
- Wat met werknemers die voor hun job hun eigen wagen gebruiken?
- Andere opties voor woon-werkverkeer
- Bedrijfsfiets
- Mobiliteitsbudget
- Duurzame mobiliteitsoplossingen als een troef
Ook interessant
Op deze pagina
- Total cost of ownership bedrijfswagen
- TCO bedrijfswagen berekenen?
- Een bedrijfswagen leasen in België of beter kopen?
- Leasing bedrijfswagen
- Bedrijfswagen kopen
- Fiscaliteit bedrijfswagens
- Is een leaseauto fiscaal aftrekbaar?
- Voordeel alle aard bedrijfswagen berekenen
- Elektrische bedrijfswagens
- Laadpaal op het werk of laadpaal thuis voor bedrijfswagen?
- Elektriciteitskosten en laadpaal vergoeden voor je werknemer?
- Wat met werknemers die voor hun job hun eigen wagen gebruiken?
- Andere opties voor woon-werkverkeer
- Bedrijfsfiets
- Mobiliteitsbudget
- Duurzame mobiliteitsoplossingen als een troef
Ook interessant
Wat kost een bedrijfswagen voor de werkgever?
Een van de meest gekende extralegale voordelen is een bedrijfswagen. Maar is dit nog wel voordelig voor jou als werkgever? En hoe zit het nu en binnenkort met de kost van elektrische bedrijfswagens? We bekijken de mogelijkheden.
Total cost of ownership bedrijfswagen
Om te weten hoeveel een bedrijfswagen je precies kost, moet je kijken naar het werkelijke kostenplaatje of de TCO: de total cost of ownership. De cataloguswaarde van de wagen is dus niet de enige factor die daarin een rol speelt.
Veel werkgevers maken zich zorgen omdat bedrijfswagens vanaf 2026 koolstofemissievrij moeten zijn. Maar hoewel een elektrische wagen meer kost bij aankoop, kan de TCO even gunstig of zelfs voordeliger uitkomen.
TCO bedrijfswagen berekenen?
Om de TCO te kennen en dus een objectief beeld te krijgen van de totale kost, houd je rekening met:
-
de aankoopprijs
-
de taksen
-
de verzekeringskosten
-
het verbruik
-
de brandstof- en laadkosten
-
de fiscale aftrekbaarheid
Een bedrijfswagen leasen in België of beter kopen?
In België zijn er tal van bedrijven gespecialiseerd in de leasing van bedrijfswagens. Keuze genoeg dus. Maar wat is voor jou als werkgever het meest voordelig: een auto leasen of kopen?
Leasing bedrijfswagen
Leasen is in feite een kredietvorm: je wordt tegen een maandelijkse vergoeding (vaak inclusief onderhoudskosten, enz.) en gedurende een afgesproken termijn economisch eigenaar van de wagen. Maar de leasingmaatschappij blijft juridisch eigenaar. Die maandelijkse kost is voor jou bovendien een aftrekbare bedrijfskost. Een nadeel is wel dat je op het eind van de rit meer betaald zal hebben dan de aankoopprijs.
Bedrijfswagen kopen
Als je in plaats van leasing voor de aankoop van de wagen gaat, betaal je het bedrag in één keer evenals de btw. Meteen een grote hap uit je budget dus. Die btw krijg je wel gedeeltelijk terug na een tijdje. De opbrengst bij een eventuele verkoop is natuurlijk ook voor jou. En bij aankoop van de wagen komt het bedrag op je balans te staan, waarna je jaarlijkse afschrijvingen doet.
De kostprijs van een bedrijfswagen berekenen? Gebruik Trefzeker
Fiscaliteit bedrijfswagens
Kopen, leasen, … bedrijfswagens blijven een populaire extralegale vergoeding bij werknemers. De wet rond fiscale vergroening van mobiliteit heeft natuurlijk wel een impact. Het is daarom slim om het volledige loonpakket te bekijken en voordelen aan te bieden die voldoen aan de noden en wensen van je werknemers. Elektrisch rijden kan hier zeker deel van uitmaken.
Is een leaseauto fiscaal aftrekbaar?
Natuurlijk. De autokosten uit leasing zoals brandstof, verzekeringen en onderhoud kan je – afhankelijk van de CO2-uitstoot – gemiddeld voor 75% fiscaal inbrengen. De intresten, de financiering e.d. zijn voor 100% aftrekbaar. Lease je een elektrische wagen? Dan loopt die fiscale aftrek zelfs op tot 120%.
Voordeel alle aard bedrijfswagen berekenen
Natuurlijk wordt de bedrijfswagen die je aanbiedt ook privé gebruikt door je werknemer. Dat is dan wat men noemt een ‘voordeel alle aard’ of VAA. Het privégebruik van de wagen vertegenwoordigt dan een deeltje van het loon van de werknemer. En op dat deel betaalt deze persoon belastingen.
Het VAA berekenen?
Je houdt rekening met drie elementen: de cataloguswaarde van de wagen, de ouderdom van de wagen (die bepaalt de degressiviteitscoëfficiënt) en de CO2-uitstoot (voor de CO2-coëfficiënt).
Vervolgens pas je de volgende formule toe: (cataloguswaarde x degressiviteitscoëfficiënt) x 6/7 x CO2-coëfficiënt
Elektrische bedrijfswagens
Groene mobiliteit wordt de standaard, ook voor bedrijfswagens. Hét moment dus om je bedrijfswagenbeleid te herbekijken. Je kan alvast de transitie naar emissievrij inzetten. De daling van de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens met fossiele brandstof duwen je in elk geval in die duurzame richting. Bij die transitie mag je natuurlijk ook laadinstallaties niet over het hoofd zien.
Laadpaal op het werk of laadpaal thuis voor bedrijfswagen?
Je kan beslissen om laadinfrastructuur op je bedrijfsterrein te voorzien. Hiervoor geldt momenteel een verhoogde kostenaftrek. Ook kan je een laadkaart bieden en/of een laadpaal laten plaatsen bij de werknemer thuis.
Elektriciteitskosten en laadpaal vergoeden voor je werknemer?
Er zijn verschillende scenario’s mogelijk. Je kan als werkgever een laadpaal laten installeren bij je werknemer thuis, al ben je daartoe niet wettelijk verplicht als je een elektrische bedrijfswagen aanbiedt. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat de werknemer zelf de kosten voor de laadpaal op zich neemt en dat jij een forfaitaire vergoeding hiervoor geeft.
Of de elektriciteitskosten door jou terugbetaald worden? Dat hangt dus ook van de situatie af:
Laadpaal betaald door werkgever en werknemer heeft een bedrijfswagen
De terugbetaalde elektriciteits- en installatiekosten zijn – onder bepaalde voorwaarden – inbegrepen in het voordeel van de bedrijfswagen. Je kan dit dus vergelijken met een tankkaart of laadkaart.
Laadpaal betaald door werkgever en werknemer rijdt met eigen wagen
De laadpaal en de terugbetaling van de afgenomen elektriciteit vormen voordelen die onderworpen zijn aan belasting en sociale bijdragen.
Laadpaal betaald door werknemer en die rijdt met eigen wagen
Als je als werkgever in dit geval tussenkomt voor de elektriciteitskosten voor de elektrische wagen, dan is dat een bezoldiging onderworpen aan belasting en sociale bijdragen.
Laadpaal betaald door werknemer en die rijdt met bedrijfswagen
De terugbetaalde elektriciteitskosten zijn – onder bepaalde voorwaarden – niet onderworpen aan sociale bijdragen.
Wat met werknemers die voor hun job hun eigen wagen gebruiken?
Als je geen bedrijfswagen aanbiedt, maar je werknemers wel hun eigen wagen laat gebruiken om verplaatsingen voor het werk te maken, moet je de kosten op je nemen. Je kan in dat geval de reële kosten vergoeden, op voorwaarde dat de werknemer je er een bewijs van voorlegt. Of je kan tussenkomen via een kilometervergoeding. De Vlaamse overheid legt dit bedrag jaarlijks vast. Het gaat om een RSZ- en belastingvrije, forfaitaire vergoeding.
Andere opties voor woon-werkverkeer
Op zoek naar een alternatief voor een bedrijfswagen om het woon-werkverkeer te optimaliseren voor je werknemers? We geven je wat inspiratie:
Bedrijfsfiets
Je kan ook fietsleasing aanbieden, eventueel in combinatie met een fietsvergoeding. Dan kan je daar een voorwaarde aan koppelen, bijvoorbeeld dat de werknemer minstens een keer per week met de fiets naar het werk moet komen.
Onze experten begeleiden je in het opzetten van fietsleasing voor je werknemers.
Mobiliteitsbudget
Ook een mobiliteitsbudget is een optie als je buiten het standaard extralegale voordeel van de bedrijfswagen wil gaan. Je kan dan je werknemers hun bedrijfswagen laten inruilen voor andere, duurzamere mobiliteitsoplossingen.
Overweeg je werk te maken van een mobiliteitsbudget? Acerta Consult staat je hierin bij met een vijfstappenplan.
Duurzame mobiliteitsoplossingen als een troef
Mobiliteit – en de vergroening ervan – is een belangrijk onderdeel van het loonpakket. Door verder te denken dan de standaard bedrijfswagen, geef je aan dat je luistert naar de noden en dat je je flexibel wil opstellen in deze veranderende wereld. Belangrijk voor employer branding dus!