Extralegale voordelen

Met een slim samengesteld loonpakket overtuig je werknemers om zich in te zetten en om hun carrière binnen je bedrijf lang verder te zetten, zeker als je op hun noden inspeelt. De experten van Acerta Consult begeleiden je met de nodige expertise in de zoektocht naar het meest geschikte loonpakket voor jouw onderneming.

Overzicht van alle extralegale voordelen in België

Een aantrekkelijk loonpakket omvat naast een marktconform salaris ook heel wat interessante extralegale voordelen. Daarmee kan jij als werkgever het verschil maken en je personeel motiveren. Een bedrijfswagen, maaltijdcheques, ecocheques, sportcheques, fietsleasing, … De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. We geven je een overzicht!

Wat zijn extralegale voordelen?

Extralegale voordelen zijn een vorm van verloning buiten het normale loon, maar die wel met regelmaat en langdurig toegekend worden. Denk dan aan jaarlijkse ecocheques, maandelijkse maaltijdcheques of een maandelijkse fietsvergoeding. Ze kunnen eventueel in een cafetariaplan verzameld worden. Ook bonussen kunnen gezien worden als extralegale voordelen.

Hoe zitten extralegale voordelen fiscaal in elkaar?

Extralegale voordelen als werkgever

Als werkgever betaal je slechts op sommige extralegale voordelen sociale bijdragen en belastingen. Sommige extralegale voordelen zijn voor jou als werkgever bovendien een aftrekbare kost.

Extralegale voordelen als werknemer

Over het algemeen houdt je werknemer meer netto over aan een extralegaal voordeel dan aan een klassieke brutoloonsverhoging. Bovendien vergemakkelijken deze extra’s het dagelijkse leven van je werknemers. Ze kunnen bijvoorbeeld inkopen doen in de supermarkt met hun maaltijdcheques. Ze nemen hun bedrijfswagen met tankkaart om naar het werk te rijden of ook voor hun privéverplaatsingen. Ze zijn financieel beter beschermd bij medische ingrepen, e.d. dankzij hun hospitalisatieverzekering. Noem maar op.

Extralegale voordelen: voorbeelden

Mobiliteit als extralegaal voordeel?

Een goed plan is om sowieso een of enkele extralegale voordelen te voorzien in het loonpakket die te maken hebben met mobiliteit. Bijdragen aan het woon-werkverkeer van je werknemers is namelijk een logisch extralegaal voordeel, zeker als je daarbij de nadruk legt op duurzame alternatieven voor de wagen.

Durf gerust verder te denken dat de standaard bedrijfswagen. Bied bijvoorbeeld een bedrijfsfiets aan of ga voor fietsleasing. Betaal het abonnement voor openbaar vervoer of voor deelautogebruik terug. Nog een optie is om werknemers hun bedrijfswagen – of die waar ze recht op zouden hebben – te laten inruilen voor een mobiliteitsbudget. In dat geval zetten ze zelf het bedrag van de total cost of ownership (TCO) in voor de vervoersmiddelen die zij verkiezen.

Laat werknemers zelf kiezen met een cafetariaplan

Een cafetariaplan aanbieden, dat is in feite kiezen voor flexibele verloning. Jij bepaalt een budget en de extralegale voordelen waaruit je werknemers kunnen kiezen. Zij stellen vervolgens zelf hun flexibel loonpakket samen. Duurzame mobiliteit, verzekeringen, multimedia, extra verlofdagen, welzijn, fietsleasing, … Je kan het allemaal in één cafetariaplan gieten.

Bonussen als extralegale voordelen

Je werknemers belonen voor hun inzet, in team of individueel? Ook dat kan je als een extralegaal voordeel beschouwen, want het komt bovenop hun normale loon. Het is dan slechts een kwestie van de meest geschikte bonus te kiezen:

Zijn er nadelen aan extralegale voordelen?

Voor werknemers zijn extralegale voordelen vaak erg praktisch in het dagelijkse leven. Maar deze voordelen maken wel geen deel uit van het brutoloon waarop het pensioen wordt berekend. Hoe groot het bedrag aan extralegale voordelen dus ook is, het zal hun latere pensioen niet verhogen. Dat kan je als werkgever natuurlijk wel compenseren door pensioensparen via je bedrijf aan te bieden.

Soorten extralegale voordelen

Groepsverzekering

Een groepsverzekering aanbieden is fiscaal een pak aantrekkelijker dan een loonsverhoging. En je schenkt je medewerkers financiële geruststelling bij medische kosten, arbeidsongeschiktheid, pensioen en overlijden.

Lees alles over groepsverzekering

Hospitalisatieverzekering

In België moet iedereen een ziekteverzekering afsluiten via een ziekenfonds. Die dekt kleine en grote risico’s, en geeft recht op terugbetaling van bepaalde medische kosten. Maar de ziekteverzekering dekt lang niet alles. Om die extra kosten te helpen dragen, sluit je het best een aanvullende hospitalisatieverzekering af. Die beschermt je tegen (onvoorziene) medische kosten bij een ziekenhuisopname, en betaalt ook de voorafgaande zorg en nabehandeling (deels) terug.

Lees alles over hospitalisatieverzekering

Maaltijdcheques

Maaltijdcheques: interessant en eenvoudig toe te kennen. Toch heeft nog maar de helft van de medewerkers er toegang toe. Ontdek waarom maaltijdcheques de moeite waard zijn als extralegaal voordeel en hoe je ze aanbiedt.

Lees alles over maaltijdcheques

Eindejaarsgeschenk personeel

Een parafiscaal voordelig cadeau dat je medewerkers waarderen? Op een eindejaarsgeschenk betaal je onder bepaalde voorwaarden geen belastingen en sociale zekerheidsbijdragen, terwijl je het kan inbrengen als beroepskosten.

Lees alles over eindejaarsgeschenk personeel

Ecocheques

Ecocheques toekennen aan je werknemers? Slim: je geeft een maandelijks extraatje en dat op een fiscaalvriendelijke manier voor jou als werkgever. Bovendien draag je zo onrechtstreeks ook je steentje bij aan het milieu, want je werknemers kopen met die cheques ecologische producten of diensten. Een win-win-win dus!

Lees alles over ecocheques

Auteursrechten

Heb jij werknemers in dienst die een creatieve job uitvoeren? Marketeers, copywriters, designers, consultants, software developers, …? Dan kan je een deel van hun loon uitbetalen in auteursrechten. Zo kan je hun loonpakket optimaliseren en tegelijk je positie tegenover andere werkgevers in de sector versterken.

Lees alles over auteursrechten

Pensioensparen via werkgever

Pensioensparen zit de laatste jaren in de lift. Veel mensen beseffen immers dat hun wettelijke pensioen niet zal volstaan om op een financieel comfortabele manier de oude dag door te brengen.

Lees alles over pensioensparen via werkgever

Consumptiecheques

In 2020 riep de regering de consumptiecheques in het leven: een soort steunmaatregel tijdens de pandemie om enerzijds werknemers meer koopkracht te geven en anderzijds de zwaarst getroffen sectoren te steunen. Sindsdien werd die maatregel elk jaar verlengd omdat het nog uitdagende jaren bleken. We bekijken wat die consumptiecheques precies inhouden en wat de voorwaarden zijn.

Lees alles over consumptiecheques

Sportcheques

Je werknemers stimuleren om zich te ontspannen en meer te bewegen in hun vrije tijd? Of hen motiveren om zich aan hun goede voornemens te houden? Schenk dan eens sportcheques. Als je je aan bepaalde regels houdt, zijn sportcheques namelijk fiscaal erg voordelig voor zowel jou als je werknemers.

Lees alles over sportcheques

Eindejaarspremie

Een eindejaarspremie of dertiende maand is een bonus die werknemers ontvangen in de maand december. Het is een ingeburgerd principe, en het lijkt dus vanzelfsprekend dat je personeel deze bonus elk jaar krijgt. Toch moéten niet alle werkgevers de eindejaarspremie uitbetalen. Hoe zit het precies in elkaar? En wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het haarfijn uit.

Lees alles over eindejaarspremie

Stel een mooi loonpakket samen

Met een slim samengesteld loonpakket overtuig je werknemers om zich in te zetten en om hun carrière binnen je bedrijf lang verder te zetten, zeker als je op hun noden inspeelt. De experten van Acerta Consult begeleiden je met de nodige expertise in de zoektocht naar het meest geschikte loonpakket voor jouw onderneming.