Vorige

Sectoraal akkoord voor 2023-2024 bereikt in de bouwsector

De sociale partners in de bouwsector zijn het eens geworden over een sectoraal akkoord dat impact zal hebben op de arbeidsvoorwaarden en verloning in PC 124 in 2023 en 2024. Dit zijn de belangrijkste punten van het ontwerpakkoord.

Zoals we een paar weken geleden hadden aangekondigd, was er een ontwerpakkoord bereikt in de bouwsector. Dit akkoord is nu door alle sociale partners definitief goedgekeurd en ondertekend. Dit zijn de belangrijkste punten van het akkoord:

Een koopkrachtpremie
Bedrijven die in 2022 hoge of zelfs uitzonderlijk hoge winsten hebben behaald, zullen hun werknemers een koopkrachtpremie moeten toekennen. Deze premie zal variëren naargelang de hoogte van de bedrijfswinst voor het boekjaar 2022:

  • 250 euro als de winst hoger is dan ten minste 1,15 x de gemiddelde winst in de 3 voorafgaande afgesloten boekjaren; 
  • 500 euro als de winst hoger is dan ten minste 1,25 x de gemiddelde winst in de 3 voorafgaande afgesloten boekjaren bedraagt;
  • 750 euro voor bedrijven met uitzonderlijk hoge winsten.

De som van de uit te keren premies mag echter niet meer bedragen dan 15% van de winst in 2022. 
Het moet worden toegekend in december 2023 aan de arbeiders die op dat ogenblik in dienst zijn, pro rata hun tewerkstellingsbreuk en hun tewerkstelling in 2022.
Raadpleeg de volgende pagina voor meer informatie over de voorwaarden van de koopkrachtpremie.

Verhoging ecocheques of gelijkwaardig voordeel 
Het bedrag van de ecocheques of het gelijkwaardig voordeel wordt verhoogd tot 115 euro per jaar vanaf de referentieperiode tussen 1 april 2023 en 31 maart 2024. 

Mobiliteit
Volgende maatregelen zijn gepland:

  • Een mobiliteitsdag voor elke arbeider die 30.000 km of meer per jaar heeft gereisd;
  • Een verhoging van de mobiliteitsvergoeding ‘chauffeur die alleen rijdt’ van +0,035 euro/km vanaf 1 september 2023;
  • Een verhoging van de fietsvergoeding naar 0,27 euro/km vanaf 1 september 2023.

Stelsel werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)
De huidige maatregelen waardoor bouwvakkers vroeger in hun loopbaan kunnen genieten van het SWT-stelsel (het vroegere brugpensioen) worden verlengd tot 30 juni 2025. De forfaitaire bedragen zullen ook worden aangepast.

Tijdskrediet
Het tijdskrediet inzake landingsbanen, waardoor bouwarbeiders hun beroep met 1/5e of halftijds kunnen verminderen terwijl ze werkloosheidsuitkeringen ontvangen vanaf de leeftijd van 55 jaar, zal worden verlengd. 
Tijdskrediet met motief dient halftijds of voltijds beschikbaar te zijn voor arbeiders in de sector.

Anciënniteitsverlof
Een bijkomende dag anciënniteitsverlof wordt toegekend aan arbeiders die 30 jaar bij het bedrijf in dienst zijn.

Werkdruk verlagen en de zwaarte van het beroep verlichten 
Het fonds zal jobcoaches aanstellen om arbeiders te helpen die de sector dreigen te verlaten. 

Studenten
Vanaf 1 juli 2023 zullen studenten het "normale" sectorale minimumloon uitbetaald krijgen. Er zal dus geen specifieke studentenbarema meer zijn.
Studenten moeten ook op zaterdag kunnen werken onder dezelfde voorwaarden als andere bouwvakkers. De studenten moeten de opleiding basisveiligheid gevolgd hebben binnen de 5 dagenvan zijn arbeidsregime. “Duaal leerlingen” kunnen deze zomer maximaal 4 weken als jobstudent werken in het bedrijf waar ze stage lopen. 

Bestaanszekerheid
De maatregelen in verband met bestaanszekerheid (tijdelijke werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, promotie, groene lening, enz.) worden verlengd. De bedragen worden aangepast op 1 juli 2023.

Opleiding
Voor ondernemingen met meer dan 20 werknemers wordt het individuele recht op opleiding vastgesteld op 2,5 dag per jaar van 2023 tot 2025. Dit wordt vanaf 2026 jaarlijks verhoogd met een halve dag om zo te komen tot 5 dagen verplichte opleiding vanaf 2030.
Een sectorale tussenkomst wordt voorzien voor opleidingen van minstens 8 uur die wegens specifieke omstandigheden niet op 1 dag kunnen worden gegeven.  
De bestaande cao’s voor opleidingen in de bouw blijven van toepassing tot 31 december 2024.

Outplacement
De huidige sectorale maatregelen worden verlengd tot 30 juni 2025.

Harmonisatie van aanvullende pensioenen 
Vanaf 1 januari 2025 zal de minimumbijdrage 1,65% bedragen in het kader van de harmonisering van het aanvullende pensioen voor arbeiders en bedienden. 

Zaterdagwerk
Een nieuwe uitzondering wordt ingevoerd op het verbod op zaterdagarbeid in de bouwsector voor de levering van bouwmaterialen (met uitzondering van de levering van stortklaar beton). 

Deel dit artikel