Staking van de NMBS op 5 oktober
Op maandagavond, 3 oktober valt pas de definitieve beslissing van het gemeenschappelijk vakbondsfront, maar het is zo goed als zeker dat er een 24 urenstaking van de NMBS komt. Deze staking begint op dinsdagavond 22.00 uur en duurt tot woensdagavond 22.00 uur.
Mogelijk zullen een aantal werknemers te laat toekomen of zelfs helemaal niet op het werk aanwezig zijn omdat ze hinder ondervinden bij de verplaatsing naar het werk. Ben je deze werknemers dan loon verschuldigd?
Had je al met je werknemer afgesproken dat hij zou thuiswerken omwille van de staking, dan kan hij uiteraard gewoon zijn thuiswerk uitvoeren zoals afgesproken en heeft hij recht op loon.
Had je je werknemer wel op de arbeidsplaats verwacht, maar kan hij er niet geraken, dan ben je niet altijd loon verschuldigd. De werkwillige werknemer heeft recht op gewaarborgd dagloon, indien hij kan aantonen dat de vertraging te wijten is aan een onvoorziene gebeurtenis op weg naar het werk die zich buiten zijn wil voordoet. Hij moet bovendien redelijke inspanningen geleverd hebben om de onderneming te bereiken en mag uiteraard niet zelf deelgenomen hebben aan de actie.
Meestal worden stakingen echter ruim op voorhand aangekondigd en in de media besproken. Ook deze staking werd uitvoerig besproken in de media. In dit geval zal de reden van vertraging of de eventuele afwezigheid dus niet onverwacht zijn en heeft de werknemer de mogelijkheid om maatregelen te nemen zodat hij tijdig op zijn werk geraakt. Als de werknemer in deze situatie niet of te laat op zijn werk aankomt, zal hij geen recht hebben op gewaarborgd dagloon.
Vindt je werknemer geen oplossing om toch tijdig op het werk te geraken, dan kan hij een dag vakantie aanvragen of hij kan vragen om die dag thuis te werken en dus gebruik te maken van de mogelijkheid van occasioneel telewerk. Deze mogelijkheden moeten natuurlijk steeds door jou goedgekeurd worden.