Toeslag bij tijdelijke werkloosheid: twee nieuwe bedragen
Moet je soms tijdelijke werkloosheid toepassen in je organisatie, dan weet je dat je met een heel aantal spelregels moet houden. Zoals bijvoorbeeld het betalen van een aanvullende vergoeding of supplement bovenop de uitkering die de RVA betaalt. In dat kader zijn er twee nieuwe bedragen om rekening mee te houden.
Loongrens
In het kader van de begroting werd beslist om vanaf 2024 de verhoogde uitkering bij tijdelijke werkloosheid, een restant van de coronapandemie, weer terug te schroeven. Sindsdien hebben werknemers weer recht op een uitkering van 60 procent van het begrensd gemiddeld brutoloon. Er werd daarnaast beslist een nieuwe toeslag in het leven te roepen, verschuldigd door de werkgever of een sectoraal fonds. Je kan alle spelregels hier nog eens nalezen.
Sinds 1 januari 2025 moet je echter rekening houden met een andere loongrens, aangezien er een indexering is geweest van het bedrag uit de arbeidsovereenkomstenwet. Deze moet je goed bewaken om vast te kunnen stellen of je werknemers die tijdelijk werkloos zijn al dan niet een bijkomende toeslag moet betalen.
- brutomaandloon niet hoger dan 4.155 euro
Je werknemers hebben vanaf de allereerste dag recht op een toeslag van 5 euro voor elke dag die gedekt is door een tijdelijke werkloosheidsuitkering van de RVA, behalve voor de dagen tijdelijke werkloosheid omwille van (medische) overmacht.
- bruto maandloon hoger dan 4.155 euro
Je werknemer heeft enkel recht op de bijkomende toeslag van zodra deze in hetzelfde jaar in jouw onderneming meer dan 26 dagen tijdelijke werkloosheid telt. Er is dan een toeslag voor elke dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering vanaf de 27ste dag. De dagen van tijdelijke werkloosheid omwille van (medische) overmacht tellen niet mee voor de telling van de eerste 26 dagen.
Supplement uit cao 172
Heb je als werkgever te kampen met een terugval in het aantal bestellingen of in je productie, dan kan het nodig zijn om economische werkloosheid toe te passen. Voor je arbeiders volstaat een melding aan de RVA terwijl het voor je bedienden nodig is dat je aantoont dat je voldoet aan de preliminaire voorwaarden. Je doet een aanvraag aan de RVA, waarna je pas tijdelijke werkloosheid kan beginnen doorvoeren. In die aanvraag vermeld je de cao of het ondernemingsplan waarop je je beroept. In de Nationale Arbeidsraad werd tijdens de coronapandemie een suppletieve cao gesloten die je kan gebruiken indien je sector geen initiatief nam of in je organisatie geen ondernemingsplan werd afgesloten.
Pas je deze cao toe, namelijk cao nr. 172 van 30 mei 2023 tot vaststelling van een regeling van volledige schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en/of een regeling van gedeeltelijke arbeid bij gebrek aan werk wegens economische oorzaken voor bedienden, dan ben je verplicht om aan je bedienden een aanvullende vergoeding te betalen per dag tijdelijke werkloosheid. Het bedrag van dat supplement werd bepaald op 6,22 euro, maar het wordt geïndexeerd op 1 januari van elk jaar.
Voor het jaar 2025 moet je rekening houden met een supplement van 6,59 euro. Bovendien mag je niet vergeten dat het supplement minstens evenwaardig moet zijn aan dat wat je betaalt aan de arbeiders in jouw onderneming of in jouw sector.
Bron:
- Aanpassing op 1 januari 2025 van de loonbedragen bepaald bij de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten aan het algemene indexcijfer van de conventionele lonen voor bedienden (artikel 131), BS 13 januari 2025
- Tabellen cao-bedragen aangepast op 01.01.2025, www.cnt-nar.be