Vlaams opleidingsverlof: nieuwigheden voor schooljaar 2024-2025
Het Vlaams opleidingsverlof (VOV) geeft je werknemers die werken voor een bedrijfsvestiging in Vlaanderen de mogelijkheid om zich bij te scholen met behoud van hun loon. Welke zijn de nieuwigheden voor VOV in schooljaar 2024-2025? We geven je een overzicht van de maatregelen.
Werknemers die werken voor een bedrijfsvestiging in Wallonië of Brussel vallen niet onder het stelsel van VOV, maar onder het stelsel van betaald educatief verlof. Die tegenhanger van het VOV houdt een gelijkaardig mechanisme in, maar met eigen voorwaarden en procedures, die bovendien verschillend zijn voor Wallonië en Brussel.
Verlenging gemeenschappelijk initiatiefrecht
Het gemeenschappelijk initiatiefrecht werd als tijdelijke maatregel ingevoerd in schooljaar 2021-2022 en werd verlengd voor schooljaren 2022-2023 en 2023-2024.
Deze maatregel is nu ook verlengd voor schooljaar 2024-2025, in afwachting van een structurele verankering. De bedoeling is om zo meer werknemers aan te moedigen om opleiding te volgen.
Het gemeenschappelijk initiatiefrecht houdt namelijk in dat je aan je werknemer een opleiding kan voorstellen om te volgen met VOV. Als je werknemer op dit voorstel ingaat, en daarnaast op eigen initiatief nog (minstens) een andere opleiding volgt met VOV, dan wordt het persoonlijk maximum van je werknemer voor dat schooljaar verdubbeld, dus tot een totaal van maximum 250u bij een voltijdse tewerkstelling. Het mag niet gaan over dezelfde opleiding.
De opleidingen die de werkgever voorstelt om te volgen met VOV zijn geen verplichting: de werknemers beslissen of zij hier al dan niet op ingaan.
Deze maatregel is bedoeld om de opleidingsdeelname van werknemers, in het bijzonder van kortgeschoolden, te verhogen. De werkgever krijgt een expliciete rol om aan de werknemer opleidingen voor te stellen om toekomstkansen in de sector of op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit kan meer werknemers stimuleren om deel te nemen aan arbeidsmarktgerichte opleidingen.
De werkgever moet in de terugbetalingsaanvraag aangeven of de werknemer de opleiding op eigen initiatief volgt, dan wel op voorstel van de werkgever.
Verlenging versoepeling minimumvoorwaarde
Eén van de voorwaarden om recht te hebben op VOV voor een arbeidsmarktgerichte opleiding, is dat je werknemer voor minstens 3 studiepunten of 32 lesuren/contacturen moet zijn ingeschreven. (Dat minimum geldt niet voor mentoropleidingen.)
Om aan dat minimum van 32 uren te geraken, mogen verschillende korte modules uit arbeidsmarktgerichte opleidingen worden samengeteld.
Bij wijze van versoepeling is het sinds het schooljaar 2021-2022 ook toegelaten om modules samen te tellen die bij verschillende opleidingsverstrekkers worden gevolgd. Die versoepeling is nu ook verlengd in schooljaar 2024-2025. Modules uit verschillende arbeidsmarktgerichte opleidingen van verschillende opleidingsverstrekkers mogen dus nog steeds worden gecombineerd om te voldoen aan het minimum van 32 lesuren/contacturen. Het moet gaan om opleidingen die starten binnen een periode van 1 jaar (365 dagen) en die ten laatste starten op 31 augustus 2025.
Automatische indexering begrensd maandloon
VOV is een betaalde afwezigheid: je werknemer is afwezig wegens opleiding, maar heeft (onder voorwaarden) recht op de doorbetaling van zijn normaal loon. Je mag dit loon voor VOV-uren wel beperken tot een vastgelegd grensbedrag.
Deze materie is federaal geregeld, en geldt dus zowel voor het stelsel van VOV als voor het stelsel van betaald educatief verlof in Brussel en Wallonië.
Vroeger werd het grensbedrag jaarlijks vastgelegd door een koninklijk besluit.
Sinds schooljaar 2023-2024 is dit systeem vervangen door een jaarlijkse automatische indexering. De indexering gebeurt door de loongrens uit het vorig schooljaar evenveel keer met 2% te verhogen als het aantal keer dat de spilindex tijdens dat vorig schooljaar is overschreden.
Voor het schooljaar 2023-2024 resulteerde dit in een loongrens van 3.500 euro bruto per maand.
In schooljaar 2023-2024 werd de spilindex 2 keer overschreden. Dus voor het schooljaar 2024-2025 resulteert dit in een loongrens van 3.641 euro bruto per maand voor het stelsel van VOV en het stelsel van betaald educatief verlof.
Verdere wijzigingen voor VOV?
Op 3 mei 2024 heeft de Vlaams Regering principieel een ontwerpbesluit goedgekeurd dat wijzigingen aanbrengt in de administratieve verplichtingen van werkgevers en opleidingsverstrekkers in het kader van VOV. Er is nog geen definitieve tekst. Het is dus nog afwachten welke verdere wijzigingen we eventueel nog mogen verwachten. Wij houden u hierover verder op de hoogte.
Dien je terugbetalingsaanvraag tijdig in
Als je werknemer VOV bij jou aanvraagt, kun je als werkgever voor de opgenomen VOV-uren een forfaitaire vergoeding krijgen van de Vlaamse overheid. Deze vergoeding bedraagt 21,30 euro per goedgekeurd VOV-uur.
Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding, moet je tijdig een terugbetalingsaanvraag indienen in het WSE-loket.
Opgelet: Dien je terugbetalingsaanvraag tijdig in. De werkgever moet de terugbetalingsaanvraag indienen binnen een termijn van drie maanden vóór en ten laatste drie maanden na de start van de opleiding (zoals vermeld op het inschrijvingsattest). Die deadline wordt strikt toegepast: te laat ingediende terugbetalingsaanvragen worden geweigerd.
Als de opleiding bijvoorbeeld start op 23 september 2024, dan is 22 december 2024 de laatste dag waarop de werkgever de terugbetalingsaanvraag kan indienen.
Dien je terugbetalingsaanvraag zo snel mogelijk in. Wacht dus niet tot de laatste dag van de indieningstermijn.
Bronnen:
- www.vlaanderen.be/vlaams-opleidingsverlof
- Betaald educatief verlof | Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (belgie.be)
- Besluit van 21 juni 2024 van de Vlaamse Regering tot bepaling van tijdelijke afwijkingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 - toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers - van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, BS 19 juli 2024.
- Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, wat betreft de optimalisatie van het operationele proces, VR 2024 0305 DOC.0646/2bis, Beslissingen van de Vlaamse Regering | Vlaanderen.be