Werkt je werknemer op zondag tijdens het Weekend van de klant?
Welke mogelijkheden zijn er om werknemers op zondag te werk te stellen?
Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober zetten handelaars hun klanten extra in de bloemetjes. Tal van winkels zullen uitzonderlijk open zijn op zondag. Maar moet je je winkel dan zelf openhouden of kan je hiervoor ook werknemers inschakelen?
Mag je werknemer werken op zondag ?
In principe kan je op zondag geen werknemers tewerkstellen, tenzij je valt onder één van de hieronder opgesomde uitzonderingssituaties. Zo kan elke kleinhandelszaak zijn werknemers elke zondagvoormiddag tewerkstellen wanneer er geen beroep kan gedaan worden op afwijkingen die toelaten om een hele zondag te werken. Je vindt hieronder de mogelijkheden opgesomd.
Welke handelszaken? | Wanneer? |
---|---|
Elke kleinhandelszaak |
Elke zondag 8-12 uur |
Kleinhandelszaken in PC: |
|
|
Elke zondag de hele dag
|
|
De hele zondag gedurende 3 zondagen per kalenderjaar Nog 3 extra hele zondagen per kalenderjaar mogelijk als er een sector-/ondernemings-cao die een toeslag bovenop het loon voorziet of een individueel akkoord dat een toeslag van minstens 100% voorziet |
Kleinhandelszaken in een badplaats, luchtkuuroord of toeristisch centrum |
Maximum 39 hele zondagen per kalenderjaar per werknemer |
Tuincentra en meubelwinkels |
Maximum 40 hele zondagen op ondernemingsniveau per kalenderjaar |
Opgelet : denk aan het uurrooster in het arbeidsreglement!
Belangrijke voorwaarde om gebruik te kunnen maken van alle bovenstaande uitzonderingen, is wel dat het arbeidsreglement voor deze zondagen ook effectief een uurrooster moet voorzien. Is nog geen rooster voorzien in je arbeidsreglement, kan je deze zondag mogelijk gebruik maken van vrijwillige overuren.
Extra uurroosters in het arbeidsreglement, of wil je een CAO of individueel akkoord afsluiten? Acerta Consult kan je hierbij helpen. Je kan hen bereiken via 016/24.53.24 of via e-mail.
De hierboven opgesomde regels zijn specifiek van toepassing op winkels en kleinhandelszaken. Er zijn nog andere algemeen geldende mogelijkheden om op zondag te werken. Daarover kan je alles lezen in afdeling 34, III, A in de Sociale gids in Trefzeker.
Wat betaal je voor zondagswerk?
Werknemers hebben voor de prestaties die zij op zondag leveren recht op hun gewone loon. Er zijn echter sectoren die een toeslag voorzien voor alle prestaties die op zondag geleverd worden.
Heeft je werknemer in de betreffende week al het volledig voltijdse weekrooster gewerkt, dan is er sprake van overuren. Hiervoor kan je gebruik maken van het systeem van de vrijwillige overuren. Dit zijn overuren waarvoor je medewerker zich elke zes maanden schriftelijk akkoord moet verklaren.
Sinds 1 juli 2023 werden de zogenaamde relance-overuren heringevoerd. Je kan maximum 120 van deze specifieke vrijwillige overuren laten presteren en je bent er geen overloontoeslag voor verschuldigd. Je betaalt hierop in principe ook geen bedrijfsvoorheffing en sociale zekerheidsbijdragen.
Heb je dit totaal al overschreden? Dan kan je mogelijk nog tot 100 gewone vrijwillige overuren laten presteren. Je moet dan wel een toeslag van minstens 100% betalen voor alle gepresteerde uren boven de overloongrens.
Overuren vermijden?
Je kan overuren vermijden door de werknemers die je tewerkstelt op een zondag de week voordien een vrije dag te laten nemen en een tijdelijke wijziging van het uurrooster uit te voeren. Je kan ook een leidinggevende, vertrouwenspersoneel of een handelsvertegenwoordiger inschakelen. Zij zijn immers niet gebonden aan de bepalingen inzake arbeidsduur.
Wat met deeltijdse werknemers?
Werk je met deeltijdse werknemers? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk ook voor hen een toeslag van 100% betaalt wanneer zij op zondag buiten hun uurrooster werken en hiermee het meerurenkrediet overschrijden. Een wijziging van uurrooster vooraf kan ook hieraan echter tegemoet komen.
Meer informatie over overwerk en zondagsarbeid vind je in afdeling 34 van de Sociale Gids van Trefzeker. Sectorspecifieke informatie kan je terugvinden in de hoofdstukken 20.2, 30.1, 30.3 en 30.6.3 van je sectorale gids in Trefzeker.
Inhaalrust
Werknemers die op zondag werken, hebben recht op (onbetaalde) inhaalrust in de loop van de zes dagen die volgen op de gewerkte zondag. De dag van deze inhaalrust kan ook een gewone inactiviteitsdag zijn van je bedrijf, zoals bijvoorbeeld een zaterdag.
De inhaalrust bedraagt:
- een volle dag, indien de werknemer die zondag langer dan 4 uren heeft gewerkt;
- een halve dag, indien de werknemer niet langer werkte dan 4 uren.
Het is echter mogelijk dat je sector ook hierop een uitzondering voorziet. Kijk hiervoor hoofdstuk 30.3 van je sectorale gids in Trefzeker na.
Gaat het om overuren, dan moet je daarbovenop normaal gezien ook nog betaalde inhaalrust toekennen. Voor vrijwillige overuren en relance-overuren moet daarentegen geen inhaalrust worden toegekend.