Regering bereikt akkoord over begrotingscontrole: wat weten we al?
Op 30 maart bereikte de regering een akkoord over de begrotingscontrole. Het akkoord luidt enkele nieuwe besparingsmaatregelen in die ook voor u als werkgever relevant zijn. We sommen de grote lijnen voor u op.
RVA-uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid worden verlaagd
De overheid kondigt aan om vanaf 1 januari 2024 de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid van 65% naar 60% te verlagen. Het loonverlies voor werknemers met lage en middeninkomens zal door de werkgever gecompenseerd moeten worden door middel van een nieuw supplement, dat boven op de bestaande supplementen komt die reeds voorzien zijn bij wet, CAO of andere bestaande afspraken in ondernemingen. Deze maatregel zal voor alle stelsels van tijdelijke werkloosheid gelden, behalve voor de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
Inperking RSZ-verminderingen voor eerste aanwervingen
Het bedrag van de RSZ-vermindering die de werkgever voor zijn eerste aanwerving krijgt, zal vanaf 1 januari 2024 worden geplafonneerd op 3.100 euro per kwartaal in plaats van de huidige 4000 euro per kwartaal. De vermindering blijft wel onbeperkt in de tijd. De verlaging van het verminderingsbedrag naar 3100 euro per kwartaal geldt vanaf 1 januari 2024 ook voor de verminderingen van een eerste werknemer die in dienst zijn genomen vóór 1 januari 2024.
Daarnaast kondigde de overheid ook aan dat de RSZ-vermindering voor de 4de, 5de en 6de aanwerving zal verdwijnen vanaf 1 januari 2024. Voor de verminderingen die zijn ingegaan vóór 1 januari 2024, blijven de huidige regels van toepassing
Beperkte stijging sociale uitkeringen
Daarnaast komt er ook een beperking van de toekomstige stijging van de sociale uitkeringen (minimumpensioenen, IGO, werkloosheidsuitkeringen, ziekte-uitkeringen,…).
Ook de geplande verhoging van het pensioenplafonds voor werknemers en ambtenaren in 2024 zal niet worden doorgevoerd.
Verstrenging sanctiebeleid witte kassa horeca
Het huidig systeem van het geregistreerd kassasysteem zal hervormd worden en aangevuld worden met nieuwe sancties.
Verlenging zorgpersoneelsplan, onderdeel voor de gepensioneerden
Het zogenaamde zorgpersoneelplan van 2022 was een maatregelenpakket met als doel om de werkdruk in de zorg te verlichten. De meeste van de maatregelen werden inmiddels een eerste keer verlengd, tot 31 maart 2023.
Als onderdeel van de begrotingscontrole besliste de federale regering om het onderdeel voor de gepensioneerden opnieuw te verlengen. Het is wel de intentie dat deze verlenging beperkt blijft tot gepensioneerden die minstens 65 jaar zijn of die een volledige loopbaan kennen.
Volgens de door ons verkregen informatie worden de andere maatregelen van het zorgpersoneelsplan, onder meer de neutralisering van het studentencontingent en de cumulatiemogelijkheid van uitkeringen en beroepsinkomen, niet verlengd.
Inmiddels keurde de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed dat deze beslissing een wetgevend kader moet geven.
Dit ontwerp regelt wel niet de verlenging van het fiscale aspect, zijnde het afwijkende belastingtarief van 33 procent. Voor dat aspect is nog een wet nodig.
Het ontwerp wordt nu overgemaakt aan de Raad van State, waarna de regering het ontwerp definitief kan goedkeuren. We komen terug op deze maatregel wanneer er we over meer details en zekerheid beschikken.