Vrijwillige overuren: welke regels gelden momenteel?
Sinds 2017 kan je je werknemers vrijwillige overuren laten presteren als je werknemer akkoord gaat en elke 6 maanden een schriftelijke akkoord ondertekent. Er is geen toelating of mededeling nodig aan de vakbondsafvaardiging of sociale inspectie. Maar hoeveel vrijwillige overuren kan je laten presteren? En hoeveel moet hiervoor betaald worden?
Hoeveel vrijwillige overuren kan je laten presteren?
Vanaf 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022 werd voor alle sectoren de mogelijkheid gecreëerd om jaarlijks tot 220 vrijwillige overuren te presteren, namelijk 100 vrijwillige overuren van het basiscontingent en 120 extra vrijwillige relance-overuren daarbovenop. De mogelijkheid om deze netto vrijwillige overuren (relance-overuren) te presteren is dus niet langer beperkt tot werkgevers in cruciale sectoren, wat wel het geval was voor de corona-vrijwillige overuren. De nodige wetgeving werd ondertussen ook gepubliceerd in het Belgisch staatsblad.
Deeltijdse werknemers kunnen pas vrijwillige overuren presteren zodra zij de normale voltijdse dag- en weekgrenzen overschrijden. Tot zij de voltijdse grenzen bereiken, moet er gewerkt worden met meeruren.
Inhaalrust en overloon?
Voor de 220 vrijwillige overuren moet er geen inhaalrust toegekend worden. Wanneer je echter vrijwillige overuren op zon- en feestdagen laat presteren (als je over een uitzondering beschikt die dit toelaat), dan geef je wel inhaalrust omwille van de prestaties op een zon- of een feestdag.
Je betaalt voor :
- de 100 vrijwillige overuren desgevallend een overloontoeslag (aan 50% of 100% indien gepresteerd op een zon- of feestdag) samen met het loon van de arbeidsprestaties van die maand. Er zijn ook RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd.
- voor de 120 relance-overuren is voorzien tot 31 december 2022 dat je geen overloontoeslag, RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing moet betalen.
Zorg voor een bijlage en hou ook rekening met de arbeidsduurgrenzen!
Vrijwillige overuren laten je toe om buiten de opgenomen roosters in je arbeidsreglement te laten presteren zonder extra motief en zonder toestemming van een intern of extern orgaan.
Zorg wel voor een schriftelijk akkoord waarin de werknemer ermee akkoord gaat om extra vrijwillige overuren en/of relance-overuren te presteren. Voor de relance-overuren vermeldt dit akkoord best dat de uren vrij zijn van RSZ, bedrijfsvoorheffing en betaald worden zonder toeslag. Dit is dus best een afzonderlijk akkoord, los van een eventueel reeds bestaand akkoord voor gewone vrijwillige overuren van het basiscontingent.
Hou ook rekening houden met de maximumgrenzen van 11 uur per dag en 50 uur per week. Bovendien mag elke werknemer maximum gemiddeld 48 uur per week presteren over een periode van 4 maanden (tenzij er strengere sectorale bepalingen zouden zijn).
Hier kan je nog meer lezen over de regels die gelden bij het laten presteren van relance-overuren.
Hulp of advies op maat nodig?
Neem dan contact op met Acerta Consult: telefonisch 016 24 53 24 of via mail (legal.consult@acerta.be). Je kan er ook terecht voor een modeldocument waarmee het schriftelijk akkoord van je werknemer kan vastgelegd worden.
De interprofessionele partners hebben eveneens beslist om vanaf 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2023 het aantal fiscaal voordelige overuren op te trekken naar 180 overuren per jaar. Lees meer hierover in het nieuwsbericht ‘Fiscaal voordelige overuren: welke regels gelden momenteel?’. Voor de relance-overuren zal je echter geen beroep kunnen doen op dit fiscaal voordeel, aangezien er geen toeslag voor verschuldigd is en ze al vrijgesteld zijn van bedrijfsvoorheffing.
Regels rond arbeidstijd grondig kennen?
In de opleidingen over arbeidstijd en flexibiliteit leer je de complexe regels rond arbeidstijd, overuren en meeruren ontrafelen.