Op deze pagina
Robotisering en digitalisering
Industrie 4.0, ook wel de vierde industriële revolutie genoemd, heeft een grote invloed op het dagelijks leven en de manier waarop we werken. Vooral de industrie ondergaat grondige veranderingen door robotisering, automatisering en digitalisering. Bedrijven en personeel moeten evoluties ondergaan om morgen het verschil te maken.
Transitie Industrie 4.0
De belangrijkste pijlers van Industrie 4.0 zijn big data, artificiële intelligentie en Internet of Things. Hoewel sommige ontwikkelingen nog niet in de praktijk gebruikt worden, is het belangrijk ook op korte termijn acties te ondernemen voor de digitale transactie van je bedrijf.
De overheid doet een duit in het zakje door te informeren en sensibiliseren, mobiliseren en ondersteunen. Denk aan de 4.0-proeftuinen die bedrijven laten kennismaken met de robotisering van de arbeidsmarkt. In zo’n proeftuin ontdek je welke investeringen interessant zijn op het vlak van nieuwe technieken, infrastructuur en mensen.
Impact op werkgelegenheid
Acerta peilde bij CEO’s en directieleden naar hoe zij de impact van de digitalisering en robotisering op de werkgelegenheid inschatten. Zo denkt 79% dat extra aanwervingen nodig zijn door toenemende productie en andere competentievereisten. De gevoeligste sectoren voor de transitie zijn volgens hen industrie, bank en verzekeringen en diensten.
Werkgevers erkennen de impact van robotisering en digitalisering, en zien er een opportuniteit in om de arbeidskrapte aan te pakken. De nood aan nieuwe kennis en competenties vraagt vooral om een frisse kijk op rekrutering en ontwikkeling:
- Afstappen van een 100% match, en focussen op ingesteldheid, motivatie en leermogelijkheden.
- Inzetten op interne mobiliteit om medewerkers klaar te stomen voor nieuwe, toekomstgerichte rollen.
Wat de werknemers betreft, zijn ze afwachtend positief. Zij schatten de gevolgen van robotisering en digitalisering relatief beperkt in. Toch vreest 34% dat de transitie voor extra stress gaat zorgen op de korte termijn. 59% beseft dat nieuwe kennis en vaardigheden cruciaal zijn. 63% meent dat de werkgever in opleidingen zal voorzien.
Digitaal personeelsbeleid
Heel wat personeelsafdelingen kampen nog steeds met digitale koudwatervrees. Nergens voor nodig, want met een geïntegreerd digitaal platform hoeven ze niet langer verschillende tools en stapels paperassen te gebruiken om hun werk te kunnen uitvoeren. Zo besparen ze niet alleen veel tijd, maar worden ook de kansen op fouten tot een minimum beperkt. Doordat de personeelsgegevens en andere data op ieder moment up-to-date zijn, krijgen je hr-medewerkers meer ruimte om zich te buigen over de kern van hun job, zoals duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning.
Bovendien kunnen geautomatiseerde en performante tools je organisatie helpen om betere beslissingen te nemen. Wend je hr-data en actuele statistieken aan om de groeistrategie van je bedrijf te ondersteunen. Met een inzichtelijk medewerkersbestand kan je je medewerkers laten excelleren zodat ze van maximaal toegevoegde waarde zijn voor jouw organisatie. En daar worden ook zij beter van, want zo kunnen zij hun sterktes en kwaliteiten optimaal inzetten.