Op deze pagina
Ontslag vermijden en loonkosten verlagen?
Een ontslag is vaak een gevoelige en dure zaak. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven die de samenwerking met een medewerker weer vlot kunnen trekken. Hieronder lees je hoe je ontslagen kan vermijden, terwijl je de loonkost verlaagt.
Zorg voor een sterk welzijnsbeleid
Veel werkgevers worstelen met ‘verborgen’ kosten. Denk maar eens aan ziekteverzuim: als veel medewerkers afwezig zijn door ziekte lopen de kosten al snel op. Je medewerkers krijgen een gewaarborgd loon zonder dat ze geld binnenbrengen. Schenk voldoende aandacht aan het welzijn van je medewerkers: zo bestrijd je het verzuim preventief.
Doe beroep op tijdelijke werkloosheid
Is er tijdelijk minder werk? Dan kan je beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Het gebrek aan werk moet dan wel van economische aard zijn. Je kan dus geen beroep doen op economische werkloosheid als je structurele problemen hebt of bijvoorbeeld onderhoudswerken uitvoert.
Je kan zowel arbeiders als bedienden tijdelijk werkloos stellen, maar de voorwaarden en formaliteiten verschillen.
Optimaliseer je loonbeleid
Eén van de beste manieren om je kosten te drukken is het optimaliseren van je loonbeleid. Wil dat zeggen dat je medewerkers minder beloond worden voor hun werk? Absoluut niet. Je beloont ze vooral slimmer. Overweeg eens alternatieven voor gewoon brutoloon, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering, een resultaatsgerichte CAO 90 bonus, onkostenvergoeding en andere zaken waarop geen of minder RSZ bijdragen of belastingen verschuldigd zijn. Let op: wijzigingen aanbrengen aan een bestaand loonpakket mag je enkel in overleg met je personeel doen en nooit eenzijdig beslissen.
Wil je jouw personeel nog loyaler maken? Geef ze dan inspraak in hun loonpakket met een cafetariaplan.
Pas de arbeidsduur aan
Als je bedrijf in zwaar weer verkeert, kan je als werkgever overwegen om de arbeidsduur (tijdelijk) collectief te verminderen. Een voltijds contract bedraagt dan bijvoorbeeld geen 38 uur meer, maar 35 uur. Het voordeel voor je medewerkers is dat ze nog steeds voltijds personeel zijn, waardoor ze niet inboeten op sociale bescherming, maar toch een lagere loonkost hebben. Je mag het arbeidsreglement uiteraard niet eenzijdig aanpassen.
Zeg externe contracten op
Dit is evenmin als ontslag van vaste werknemers een aangename oplossing. Toch zijn contracten met freelancers of andere externe medewerkers eenvoudiger stop te zetten. Afhankelijker van wat er contractueel is overeengekomen, liggen de opzegvergoedingen en opzegtermijnen bovendien een stuk lager dan bij vaste werknemers.
Wil je meer weten over de manieren waarop je als werkgever kan besparen op personeelskosten?