Vennootschapsbijdrage

Vennootschapsbijdrage: hoeveel en wanneer?

Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen. Maar ook je vennootschap moet dat. Is je vennootschap onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting of aan de belasting van niet-inwoners? Dan moet je jaarlijks een zogeheten vennootschapsbijdrage betalen. Wat is het precies, hoeveel moet je dit jaar bijdragen en wanneer (niet)? We zoomen er even op in. 

Wat is de vennootschapsbijdrage?

Eerst duiken we even in de wetteksten. 

Vennootschappen, maar ook verenigingen, organen en instellingen, zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting als zij:

  • rechtspersoonlijkheid bezitten;

  • hun maatschappelijke zetel, hun voornaamste vestiging, de zetel van bestuur of beheer in België hebben;

  • zich toeleggen op een winstgevende uitbating of winstgevende handelingen.

Vennootschappen die onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting moeten één keer per jaar een aangifte indienen. Meer over die aangifte, de berekening en de tarieven, de voorheffingen, de fiscale voordelen, enz. vind je op de website van de FOD Financiën.

Je vennootschap (BV, NV, CV, VOF of CommV) moet ook een jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen. Verwerf je inkomsten van Belgische oorsprong, maar is je maatschappelijke zetel, voornaamste inrichting of je zetel van bestuur niet in België gevestigd, dan ben je onderworpen aan de belasting niet-inwoners vennootschappen (BNI/Ven).

Die vennootschapsbijdrage is eigenlijk een solidariteitsbijdrage waarmee allerlei initiatieven ten gunste van álle zelfstandigen worden ondersteund, zoals bijv. het optrekken van het Groeipakket en van de minimumpensioenen voor zelfstandigen. 

Eerste werk? Sluit je vennootschap aan bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta.

Hoeveel vennootschapsbijdrage moet je betalen?

Hoeveel je vennootschap moet betalen, hangt af van het balanstotaal van het voorlaatste afgesloten boekjaar. Voor het bijdragejaar 2025 is de jaarrekening van het boekjaar 2023 dus bepalend. De overheid baseert zich op de gegevens van de Nationale Bank van België (NBB) om de bijdrage te bepalen. Je hoeft dus geen formulieren of bewijsstukken in te dienen bij je sociaal verzekeringsfonds.

Vennootschapsbijdrage: overzicht bedragen

Had je vennootschap een balanstotaal van maximaal 858 605,72 euro in 2023? Dan betaal je in 2025 een bijdrage van 399,73 euro. Boven die grens draag je 998,47 euro bij. 

Is je vennootschap recent opgericht en is er dus nog geen voorlaatste boekjaar om de bijdrage op te baseren? Dan geldt de lage bijdrage van 399,73 euro.

Balanstotaal boekjaar 2022 Vennootschapsbijdrage 2024
<858 605,72 399,73
> € 858 605,72 998,47
Je bijdrage wordt bepaald door het balanstotaal van het voorlaatste afgesloten boekjaar. Vanaf 2023 worden de bijdrage, alsook het bedrag van het balanstotaal gekoppeld aan de index der consumptieprijzen en jaarlijks geïndexeerd.

Wat in een periode van inactiviteit?

Voor de jaren dat je vennootschap niet actief is, kan je de vennootschapsbijdrage laten annuleren. Daarvoor heb je een attest van non-activiteit nodig, afgeleverd door de Federale Overheidsdienst Financiën, afdeling “controle vennootschappen”.

Dit attest krijg je pas na verwerking van de vennootschapsbelasting, dus zo’n anderhalf jaar na je ‘pauze’. 

Tip: betaal je vennootschapsbijdrage. Zo vermijd je verhogingen wanneer je toch geen attest vastkrijgt. Krijg je het attest toch, dan wordt je bijdrage terugbetaald.

Wanneer vennootschapsbijdrage betalen?

Je moet je vennootschapsbijdrage vanaf 2023 ieder jaar ten laatste betalen op 31 december .

Vennootschappen opgericht vanaf 1 oktober hoeven pas 3 maanden na de oprichting te betalen. Om het exact te stellen: op het einde van de derde maand volgend op de maand van de neerlegging van de oprichtingsakte.

Verhoging en kwijtschelding

Betaal zeker op tijd want bij een laattijdige betaling wordt een verhoging aangerekend van 1% per maand vertraging.

Onder bepaalde omstandigheden kun je kwijtschelding van deze verhogingen aanvragen. Hiervoor moet je eerst je vennootschapsbijdrage volledig betalen. Daarna kan je een gemotiveerde aanvraag tot kwijtschelding indienen. Acerta stuurt deze aanvraag door naar het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van Zelfstandigen (RSVZ). Het RSVZ beslist over de toekenning van de kwijtschelding.

Doe hier je aanvraag.

Vrijstelling vennootschapsbijdrage

In een aantal gevallen kan je vrijstelling van je vennootschapsbijdrage vragen. Bijvoorbeeld als startende vennootschap, als je vennootschap een volledig jaar geen activiteit had, bij een faling of vereffening, …

Meer info hierover vind je hier.

Heb je nog vragen hierover?