Op deze pagina
Op deze pagina
Loon eerste werknemer optimaliseren
Overweeg je om een eerste werknemer in dienst te nemen, maar schrikken de kosten je af? Weet dan dat je recht kan hebben op premies bij de aanwerving van personeel. Toch is het goed om de loonkost onder de loep te nemen. Zo begin je niet onbezonnen aan je werkgeversavontuur en maak je vooraf een precieze inschatting van het kostenplaatje.
Loonkost berekenen
Om te weten hoeveel een werknemer je organisatie kost, vertrek je vanuit het brutomaandloon dat je wilt toekennen. Daarbij respecteer je de minimumlonen per sector en hou je rekening met leeftijd, ervaring en andere factoren die het loon beïnvloeden.
De berekening van brutoloon naar totale loonkost is ingewikkeld, want boven op het loon moet je nog een aantal andere bedragen incalculeren. Van vakantiegeld en verzekeringen tot beheerskosten van het sociaal secretariaat. Je Acerta sociaal secretariaat helpt je graag met het berekenen én het optimaliseren van je jaarloonkost.
Loonpakketten vergelijken
Een loonpakket bevat verschillende elementen. Naast het brutoloon ken je bepaalde extralegale voordelen toe, en verrijk je dat eventueel met andere zaken om je nieuwe medewerker te motiveren. Acerta helpt je om loonpakketten te vergelijken aan de hand van tientallen parameters. Zo ken je de precieze loonkost en het bruto- en nettoloon van je eerste werknemer.
Premies bij aanwerving personeel
Als werkgever kan je recht hebben op tewerkstellingsmaatregelen voor personeel. Met die subsidies helpt de overheid jou om de kosten bij de aanwerving van bepaalde werknemers binnen de perken te houden. Zowel de gewestelijke als federale overheden springen je bij: online kom je te weten of en voor welke ondersteuningsmaatregelen jij voor je kandidaat-werknemer in aanmerking komt.
Doelgroepvermindering eerste aanwerving
Haal je een eerste werknemer aan boord? Dan geniet je de zogenaamde doelgroepvermindering: je betaalt minder werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid gedurende dertien kwartalen. Op voorwaarde dat je nooit eerder onderworpen was aan de sociale zekerheid. Of minstens de twaalf voorbije maanden niemand hebt tewerkgesteld. Als je je eerste werknemer in dienst neemt, geldt de vermindering voor die eerste werknemer zelfs voor onbepaalde duur. Denk eraan: de vrijstelling is enkel van toepassing op de patronale basisbijdrage en het voordeel geldt voor de aanwerving van de eerste zes werknemers. Voor meer informatie over deze maatregel, raadpleeg je www.eerstewerknemer.be.
Starterjobs
Om de jeugdwerkloosheid te doen dalen, voerde de overheid het principe van de starterjobs in. Daarmee stel je werknemers jonger dan 21 aan een lager loon dan het barema tewerk. Je betaalt wél een forfaitaire toeslag die vrij is van belastingen en socialezekerheidsbijdragen. Als werkgever krijg je ook een gedeeltelijke vrijstelling van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Let wel, in bepaalde sectoren mag je deze maatregel niet toepassen.
IBO – opleiden op de werkvloer
Vind je geen geschikte werknemer? Dan kun je, via bemiddeling van de VDAB, zelf een werkzoekende opleiden binnen je onderneming met een IBO-contract. Je stelt je cursist tegen gunstige voorwaarden te werk en sluit een verzekering voor arbeidsongevallen af. De opleiding loopt tussen één tot zes maanden, afhankelijk van de competenties. Daarna krijgt de cursist een arbeidsovereenkomst.
Andere subsidies voor ondernemers
Ook als je niet op het punt staat om iemand aan te nemen, heb je als zelfstandige of werkgever recht op interessante subsidies. Denk aan de kmo-portefeuille om een opleiding te volgen, financieringen voor innovaties of investeringen, steun om je internationale plannen een boost te geven, en meer. Benieuwd hoe de overheid en bepaalde investeringen je een financieel duwtje in de rug geven? Op deze pagina doen we de subsidies voor zelfstandigen uit de doeken.
Acerta helpt je bij het berekenen en optimaliseren van je loonkosten en is er voor je als je jouw eerste stappen zet als werkgever.