Terug naar overzicht

Welke zelfstandige beroepen verdienen goed?

Je denkt eraan om je eigen zaak te starten, maar je twijfelt nog. (Of je partner twijfelt in jouw plaats). Zal je wel rondkomen? Hoeveel loon kan je jezelf als zelfstandige uitkeren? Laat je niet afschrikken door het (nog wat wazige) financiële plaatje. Als je je goed laat informeren en bijstaan door ervaren mensen bewaar je steeds een helder overzicht over je financiële situatie. Natuurlijk zijn er zelfstandige beroepen die beter lijken te verdienen dan andere. Maar is dat ook zo? En is dat wel zo makkelijk te bepalen? Deze blogpost geeft je een klare kijk op de zaken.

Gemiddeld zelfstandig loon versus loon als werknemer

Zelfstandige zijn betekent niet dat je minder geld zult verdienen dan iemand in loondienst. Wat wel waar is, is dat je – als eenmanszaak – niet elke maand hetzelfde bedrag zult verdienen. Als werknemer heb je namelijk een loonovereenkomst met je baas en weet je dan ook precies hoeveel je bruto en netto ontvangt. Dit vormt het grootste verschil tussen werknemers en zelfstandigen. Als ondernemer moet je je eigen bruto-netto berekening maken en dat ligt net iets anders. Binnen een vennootschap kan de omzet maand na maand variëren, maar jouw loon kan je zelf vastleggen.

Als werknemer moet je je zo goed als niets aantrekken van de berekening van je loon. Als zelfstandige juist wél. Want je hebt zelf een serieuze vinger in de pap.

Denk bij je bruto-netto berekening aan:

  • hoeveel beroepskosten je inbrengt en dus kunt aftrekken van je belastbaar inkomen;
  • de personenbelasting en aanvullende belastingen, zoals de provincie- en gemeentebelastingen en milieuheffingen;
  • de sociale bijdragen waarmee je rechten opbouwt voor bijvoorbeeld ziekteverlof en je pensioen;
  • en indien je een vennootschap hebt, (de verplichte bijdrage voor vennootschappen) de solidariteitspremie waarmee je initiatieven financiert waar alle zelfstandigen van genieten.

Die zaken bepalen allemaal hoeveel loon je jezelf kunt uitkeren als zelfstandige, dus hoeveel je netto-inkomen als zelfstandige bedraagt. 

Wil je nu al weten wat je als zelfstandige netto zou overhouden? Met de Netto Planner kan je je inkomsten en uitgaven simuleren, zo kom je real time te weten hoeveel inkomsten je netto na belastingen overhoudt.

Raak je je weg kwijt in al die cijfers?
Stel je vraag! >

Gemiddeld loon zelfstandige

Wat bepaalt hoeveel je verdient als zelfstandige?

Hoeveel loon kan je jezelf als zelfstandige uitkeren? Je kan niet alle zelfstandige beroepen over één kam scheren. Het gemiddeld minimumloon van een zelfstandige verschilt ook van sector tot sector. En niet iedereen werkt even veel en aan hetzelfde tarief. Dat is net zelfstandig zijn: die dingen zélf beslissen.

Hoeveel je als zelfstandige zult verdienen, hangt dus af van een hele reeks factoren:

  • In welke sector kom je terecht? Beoefen je een stiel, een vrij beroep of word je freelancer?
  • Verkoop je producten of diensten? Wat zijn je klanten bereid om hiervoor te betalen?
  • Welke klanten beoog je? Zijn dat bedrijven (B2B), gezinnen met een hoog inkomen of misschien wel studenten? 
  • Wat is je ervaringsniveau? Hoeveel kun je rekenen voor je kennis en expertise?
  • Hoeveel kun je werken? Kun je fulltime aan de slag of heb je nog andere verplichtingen?
  • Welke kosten maak je in je beroep?

Al deze elementen zullen bepalen wat je als zelfstandige kunt aanrekenen en dus welke inkomsten je mag verwachten. Bruto, welteverstaan.

Zit je nog met vraagtekens over je inkomen?
Stel je vraag >

De meest voordelige sectoren

Hoewel er altijd uitzonderingen bestaan, verdienen bepaalde zelfstandigen over het algemeen beter dan andere. Je indruk dat sommigen het écht goed doen, is dus juist. Wat zijn nu die zelfstandige beroepen die goed verdienen?

Vrije beroepen

Het is natuurlijk een cliché, maar vrije beroepen verdienen vaak écht een heel stuk meer. Uit cijfers van de Nationale Unie der Vrije en Intellectuele Beroepen komt de notaris er het best betaald uit. Bij deurwaarders, op de tweede plaats, ligt het gemiddeld bruto-inkomen meteen al een stuk lager – maar zeker niet slecht. Artsen, apothekers en advocaten volgen het rijtje op.

Vakmensen

Als zelfstandig vakman in de bouwsector kan je zeker een aardige cent verdienen. Van de zelfstandige vakmensen waren er in 2017 13,4% actief in de bouwsector. Maar klopt het bijvoorbeeld dat een zelfstandige loodgieter goud verdient? Niet per se, volgens cijfers van de Bouwunie. Uit hun onderzoek kwam voort dat sloopwerkers, grondverzetters en schrijnwerkers gemiddeld het meest verdienen. Ook installateurs van centrale verwarming en stratenmakers komen in het lijstje van best betaalde vakmensen voor.

Over het algemeen kan je stellen dat specifieke vakkennis en ervaring meer verdient, want bijvoorbeeld centrale verwarming aansluiten is natuurlijk een stuk ingewikkelder dan een vloer leggen. Ook verdienen zelfstandige vakmensen die buiten werken vaak meer dan zij die binnen aan de slag gaan. De kou trotseren, dat loont dus! Maar ook in andere sectoren zijn specifieke kennis en ervaring een troef.

Dat de arbeidsmarkt onder druk heeft gestaan, zal mensen een duwtje naar zelfstandigheid hebben gegeven. Werknemers met een specifieke kennis en ervaring maakten daarvan hun bestaansreden als zelfstandige.

Els Schellens, Acerta
Zelfstandig in de medische wereld

De categorie ‘paramedici’ is bij zelfstandigen de laatste dertig jaar dubbel zo populair geworden. Die stijging is vooral te danken aan alle vrouwelijke zelfstandige verpleegkundigen, kinesitherapeuten, logopedisten, diëtisten, psychotherapeuten… Ook het aantal artsen en chirurgen is gestegen van 2,8% naar 4,4% dankzij alle vrouwen die in het beroep zijn gestapt.

Freelancers van de toekomst

Kijken we in de toekomst, dan zien we steeds meer freelancers eraan komen. Het aandeel freelance consultants is in de voorbije jaren aanzienlijk gestegen. En nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat we nu zelfstandige beroepen kennen die een tijd geleden nog niet bestonden. Denk maar aan milieuconsulenten, social media managers en ontwikkelaars van nieuwe technologieën. Wil je goed geld verdienen als freelancer? Ga dan voor een job als fiscalist, stemacteur of coach. Die verdienen gemiddeld per uur het hoogste bedrag. Ga je fulltime aan de slag, dan kan je inkomen een mooi niveau behalen..

Nieuwe zelfstandige beroepen

Beroepen die 30 jaar geleden niet voorkwamen in de cijfers van ACERTA over zelfstandigen:

Onder de consultants:

Andere beroepen:

  • Mediaverantwoordelijke/planner
  • Netwerkbeheerder
  • Milieuconsulent
  • Mobiliteitsdeskundige
  • Softwareontwikkelaar
  • Veiligheidscoördinator
  • Copywriter
  • Geluidstechnicus
  • Huisdiertrimmer
  • Cameraman

Er zijn heel wat zelfstandige beroepen waarmee je je brood kunt verdienen, mét het beleg dat je maar wenst. Maar onthoud altijd: geen enkel beroep levert je vanzelf een hoog inkomen. Met een doordachte aanpak, inzet en doorzettingsvermogen kom je als zelfstandige wél al dicht in de buurt – wat je beroep ook is.

Ja, ik ga ervoor!

Wil je meer informatie? 
Neem zeker een kijkje op het startersplatform >

Graag goed voorbereid?
Simuleer de inkomsten voor je eenmanszaak met de handige Netto Planner >

Of wil je je plannen voor het starten van je eigen zaak toetsen bij een expert?

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels