Diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt
De diversiteit aan nationaliteiten neemt toe op onze Belgische arbeidsmarkt, dat blijkt uit ons onderzoek bij zo’n 28.500 bedrijven. Vandaag heeft 15 % van alle werknemers in België niet de Belgische nationaliteit. Het aandeel niet-Belgen op onze arbeidsmarkt volgt een stijgende trend: de laatste vijf jaar is het aandeel op onze arbeidsmarkt gestegen met iets meer dan een vijfde. We leggen je uit waarom dat een logische en positieve evolutie is!
Welke andere nationaliteiten zijn actief op de Belgische arbeidsmarkt?
Acerta bracht de diversiteit aan nationaliteit op onze Belgische arbeidsmarkt in kaart. Wat bleek? Het aandeel niet-Belgen op onze arbeidsmarkt is de afgelopen vijf jaar met iets meer dan een vijfde gestegen. Een logische evolutie, gezien de migratie.
Uit de Europese Unie zijn vooral werknemers uit Frankrijk, Nederland, Roemenië en Polen goed vertegenwoordigd. Van de niet-EU-burgers kom je vooral werknemers tegen met een Marokkaans of Turks paspoort.
De stijging van het aandeel niet-Belgen op onze arbeidsmarkt zien we in nagenoeg alle sectoren, maar het aandeel verschilt en de groei is niet overal even sterk. Vooral in de vervoer & logistiek, de voedingsnijverheid en de horeca zijn er meer dan gemiddeld niet-Belgen aan het werk.
Natuurlijk gaat diversiteit om méér dan de nationaliteit of migratie-achtergrond. Het gaat ook om gender, leeftijd, ervaring, functiebeperking, enz.
Voordelen van een divers personeelsbestand
Wat zijn de voordelen van een divers personeelsbestand? Wel, er zijn er heel wat. Er zijn misschien zelfs voordelen waaraan je zelf niet had gedacht? We sommen er enkele op:
- Je hebt meer kans om talentvolle medewerkers binnen te halen, want je rekruteert breder.
- Je personeelsbestand zal een betere afspiegeling zijn van de huidige bevolking, waardoor je de herkenbaarheid, toegankelijkheid en draagvlak van je organisatie vergroot.
- Diversiteit draagt bij tot een groter innovatief en creatief vermogen. Verschillende perspectieven geven leven aan nieuwe en/of verbeterde producten en diensten.
- Je verbetert je concurrentiepositie, want je medewerkers zullen beter in staat zijn de wensen en verwachtingen van je klanten te identificeren en eraan tegemoet te komen.
- Je creëert een open en flexibele bedrijfscultuur, dat het werken plezanter maakt.
Van diversiteit naar inclusiviteit
De diversiteit van je medewerkers komt pas tot zijn recht als iedereen zich betrokken voelt. VerBondenheid, de B uit het ABC-model, is nu net één van de basisingrediënten voor gelukkige en gemotiveerde medewerkers. Hoe kan je evolueren van diversiteit naar inclusiviteit? Hier drie concrete tips die je kan toepassen op de werkvloer:
- Zorg voor een psychologische veilige omgeving. Bespreek met je team wat jullie doel is, waar jullie als team samen voor staan, en wat iedereen zijn specifieke rol hierin is. Het is ook goed om teamrituelen in te voeren, die het groepsgevoel ondersteunen. Denk maar aan een check-in bij de start van elk teamoverleg, samen lunchen elke eerste donderdag van de maand, enz.
- Stimuleer op een verbindende communicatie. Zorg voor een sfeer van openheid en vertrouwen, zodat iedereen op een gepaste wijze feedback kan en durft geven aan elkaar.
- Focus niet op verschillen, maar zoek gelijkenissen. Ga op zoek naar wat jullie als team verbindt. Zijn de collega’s ook gek op sport of koken? Hebben ze kinderen, eventueel van dezelfde leeftijd? Je hoeft het niet te ver te zoeken.
Kortom, geef inclusiviteit voldoende aandacht, en je zal zien dat je medewerkers én je organisatie zullen groeien.
Inclusie werkt aantrekkelijk
De schaarste op de arbeidsmarkt is tastbaarder dan ooit tevoren. Mensen zoeken ook massaal naar een werkgever die rekening houdt met hun persoonlijkheid en vaardigheden, zodat zij zich kunnen ontwikkelen. Inclusief ondernemen vormt een deel van de oplossing voor deze uitdagingen. Daarom organiseert Hands-on Inclusion 10 gratis trajecten voor jou.
Geschreven door
Hr project manager