Een opleidingsaanbod dat werkt: inspelen op de noden van je team
Op 31 maart liep de deadline af voor bedrijven om hun opleidingsplannen voor werknemers in te dienen. Maar hoe vertalen die plannen zich vandaag in de praktijk? Volgen werknemers veel opleidingen, of is de interesse eerder beperkt? En sluit het aanbod van werkgevers wel aan bij de behoeften van werknemers? In deze blog bespreken we de huidige situatie én delen we enkele tips om een sterk en relevant opleidingsaanbod te voorzien.
Arbeidsdeal
Opleiding voorzien is vandaag essentieel. In een arbeidsmarkt waar ‘langer werken’ de norm wordt, is levenslang leren immers onvermijdelijk. De Arbeidsdeal uit 2022 voorziet in een individueel opleidingsrecht. Dat betekent dat (middel)grote bedrijven hun werknemers minstens vijf opleidingsdagen per jaar moeten aanbieden (in bepaalde sectoren zijn uitzonderingen mogelijk). In een opleidingsplan worden alle opleidingen opgesomd die de werkgever binnen het bedrijf aanbiedt. Dat gaat van formele trainingen, opgezet door een externe partij, tot interne on-the-job coaching. Het doel? De leercultuur binnen bedrijven verder stimuleren.
Opgelet: vanaf 1 september 2025 is het wettelijke verplicht om opleidingen van werknemers op te volgen in de FLA. Lees er hier alles over.
Leerbereidheid loopt sterk uiteen
Hoe ziet het opleidingsaanbod van werkgevers er vandaag uit? Uit onze recente onderzoekscijfers blijkt dat ruim 4 op de 10 bedrijven vandaag al 5 opleidingsdagen voorziet voor zijn werknemers. Ongeveer de helft biedt een kleiner pakket aan, gaande van 1 tot 4 opleidingsdagen, en is dus nog niet in orde met de regelgeving. Kanttekening: de verplichting geldt enkel voor (middel)grote ondernemingen, terwijl ons land ook heel veel kleine kmo-werkgevers telt.
Kijken we naar de werknemers, dan geeft 2 op de 10 aan dat ze afgelopen jaar vijf opleidingsdagen of meer hebben gevolgd. Aan de andere kant volgde zo’n 3 op de 10 geen enkele opleiding. De bereidheid om te leren loopt dus sterk uiteen, en de vraag rijst of werknemers wel vragende partij zijn om hun kennis en/of skills bij te spijkeren. Bij het peilen naar de toekomstplannen, geeft 1 op de 10 werknemers aan niet van plan te zijn om dit jaar enige opleiding te volgen. Toch wil 2 op 3 werknemers dit jaar wél een opleiding volgen, variërend van één dag tot meer dan vijf dagen.
Opvallend: werkgevers schatten dit anders in. Meer dan de helft onder hen denkt immers dat een minderheid – of zelfs niemand – van hun werknemers van plan is om dit jaar alle vijf opleidingsdagen effectief op te nemen.
Mismatch vraag en aanbod
De cijfers wijzen op een contrast tussen het opleidingsaanbod van werkgevers enerzijds, en de bereidheid van werknemers om hierop in te gaan anderzijds. Een mogelijke oorzaak is dat werknemers de meerwaarde voor hun huidige functie niet zien. Anderzijds is het ook mogelijk dat het opleidingsaanbod niet aansluit bij hun specifieke behoeften.
Wil je je werknemers motiveren om gebruik te maken van hun opleidingsrecht? De uitdaging is om hen zelf vragende partij te maken, zodat je daar als werkgever op kan inspelen met een passend aanbod. We zetten enkele tips op een rijtje die je daarbij helpen:
- Bouw je opleidingsaanbod uit rond de behoeften van je werknemers. Stem je opleidingen af op hun takkenpakket of ga na waarin zij zichzelf nog verder willen ontwikkelen.
- Hou de toekomst in het achterhoofd. Matchen jouw opleidingen met de kennis en vaardigheden die iemand nodig heeft om zijn/haar functie in de toekomst effectief te blijven uitvoeren? Zo niet, is het een slimme keuze om je aanbod futureproof te maken.
- De hedendaagse werkomgeving verandert razendsnel. Al die ontwikkelingen vergen ook extra opleiding zodat werknemers kunnen blijven functioneren én floreren. Denk aan de opmars van artificiële intelligentie, snelle technologische evoluties en toenemende klantverwachtingen.
- Daarnaast is het ook belangrijk om blijvend te investeren in de ontwikkeling van soft skills, zoals aanpassingsvermogen, zodat werknemers inzetbaar blijven op de steeds veranderende arbeidsmarkt.
- Gaat je werknemer een nieuwe functie opnemen binnen je bedrijf? Dan is het zeker slim om extra opleiding te voorzien zodat hij de nodige kennis en vaardigheden kan ontwikkelen of aanscherpen.
Hoe beter het aanbod aansluit bij de noden van werknemers, hoe zinvoller opleidingen ervaren zullen worden – en hoe groter de bereidheid van je werknemers om eraan deel te nemen.
Arizona
En er zijn nog veranderingen op komst. De nieuwe federale regering vindt dat het huidige systeem – vijf opleidingsdagen voor iedereen – te weinig rekening houdt met individuele noden, en dat het zo de mismatch tussen vraag en aanbod versterkt. In het regeerakkoord werd dan ook opgenomen dat het individueel opleidingsrecht flexibeler zal worden ingevuld, met extra focus op de werknemers die dit het hardst nodig hebben. Daarnaast zal er ook in de mogelijkheid voorzien worden om het aantal opleidingsdagen binnen het bedrijf gedeeltelijk te collectiviseren. Hoe dit alles concreet vorm zal krijgen in wetgeving, is voorlopig nog niet duidelijk. Van zodra er meer informatie gekend is, brengen we je op de hoogte via onze blog.
Verder inzetten op de ontwikkeling van je werknemers?
Dat kan door je opleidingsaanbod te finetunen, maar ook met talentontwikkeling zorg je ervoor dat je werknemers hun talenten verder kunnen versterken óf nieuwe skills ontdekken.

Geschreven door
Teamleader Kenniscentrum