Lange(re) loopbanen voor werknemers?
Belgische werknemers zijn steeds langer aan de slag bij dezelfde werkgever, dat blijkt uit onze recente onderzoekscijfers. De gemiddelde anciënniteit ligt zelfs iets hoger dan vijf of tien jaar geleden. Het inzetten van de juiste motivatoren kan de loopbaancarrière van werknemers positief beïnvloeden. We lijsten ze voor je op.
Gemiddeld 4 carrières in een mensenleven
De Belg lijkt een loyale werkkracht te zijn: een gemiddelde anciënniteit van 11 jaar en 4 maanden. Dat is een stijging van bijna 4% ten opzichte van 2014. We blijven dus langer trouw aan dezelfde werkgever. Dit betekent dat werknemers in hun carrière gemiddeld 4 keer van job veranderen.
De gemiddelde anciënniteit is indirect wel gekoppeld aan de grootte van het bedrijf. Hoe groter het bedrijf, hoe langer mensen aan het werk zijn, hoe kleiner, hoe minder lang. En dat is ergens logisch, want kmo’s hebben niet dezelfde mogelijkheden dan grotere bedrijven op vlak van jobaanbod en ontwikkelingsmogelijkheden. Tegelijkertijd verandert onze werkomgeving razendsnel. Denk maar aan het digitaliseren van processen en het integreren van slimme technologieën zoals artificiële intelligentie.
Wil je (snel) kunnen inspelen op deze veranderingen, dan zal de juiste portie flexibiliteit noodzakelijk zijn. En dat begint bij je organisatie en je werknemers.
Laat je werknemers intern doorstromen
Je werknemers nu al voorbereiden op de job van morgen is essentieel. In tijden waar AI op korte tijd de inhoud van heel wat jobs zou kunnen veranderen, is het belangrijk om na te denken over de concrete invulling van deze functies. Beschikken je werknemers over de juiste skills? En zijn ze voldoende wendbaar om nieuwe rollen op te nemen?
Je kan dit op verschillende manieren aanpakken:
Via assessments
de tijd waar bedrijven assessments inzetten louter bij aanwerving, ligt inmiddels achter ons. Het is een onmisbare tool om te peilen naar de skills van je huidige werknemers.
Wist je dat Acerta Consult in samenwerking met de Antwerp Management School (AMS) een wetenschappelijke tool heeft ontwikkeld die het aanpassingsvermogen van mensen in kaart kan brengen?
Opleidingen
Een echte win-win, want je werknemers zijn helemaal up-to-date en dat reflecteert zich in de bedrijfsresultaten. Bovendien dragen opleidingen bij aan de zelfontwikkeling van je mensen en vergroot dat hun motivatie.
In een nog steeds krappe arbeidsmarkt is het een hele opdracht nieuwe talenten aan te trekken, maar ook om je huidige werknemers te behouden. Als we de gemiddelde anciënniteit graag hoog houden, moeten we hier ook de nodige stappen voor ondernemen. Door je werknemers op een duurzame manier langer aan het werk te laten, onderscheid je je niet enkel als werkgever, maar zorg je voor de ontwikkeling en het geluk van je werknemers.
Ook investeren in duurzame loopbanen?
Stoom je werknemers klaar voor de job van morgen en zorg dat ze over de juiste kwaliteiten beschikken om duurzaam verder te groeien in de organisatie.
Geschreven door
Juridisch adviseur