Vorige

Sport en werk: Hoe ga je om met de olympische gekte op de werkvloer?

De zomer van 2024 staat in het teken van grote sportevenementen. Na het Europees voetbalkampioenschap beginnen op 26 juli de Olympische Spelen. Hoe kunnen werkgevers en werknemers een evenwicht vinden tussen deze sportevenementen en het werk dat moet gebeuren? Hier volgen enkele praktische tips om deze bijzondere periode aan te pakken.

De werktijden aanpassen om naar de Olympische Spelen te kunnen kijken?

Werkgevers kunnen werknemers aanmoedigen om hun uurrooster aan te passen om de prestaties van hun favoriete atleten te volgen. Een uurrooster veranderen kan echter niet zomaar in alle gevallen. Het hangt af van de regelingen die bij het bedrijf gelden:

  • Glijdende werktijden: Hanteert het bedrijf glijdende werktijden, dan kunnen werknemers later of vroeger beginnen en/of stoppen als ze dat wensen. In dit systeem is er sprake van een 'blok' van vaste uren waarbinnen de werknemer aanwezig moet zijn, en van 'variabele' uren die hij of zij naar eigen wens kan indelen (bijvoorbeeld beginnen tussen 8 en 10 uur en stoppen tussen 16 en 18 uur).
    Let op, om te profiteren van glijdende uurroosters, moet het bedrijf beschikken over een systeem voor werktijdregistratie. Is dat niet het geval, dan kan de werkgever strafrechtelijke en administratieve sancties opgelegd krijgen.
  • Telewerken: In geval van telewerk en indien er geen expliciete beschikbaarheidstijd is voorzien, zijn glijdende werktijden niet nodig aangezien de telewerker gedurende de dag kan werken wanneer hij of zij dat wenst.
    Als de werkgever echter wil dat de werknemer op bepaalde vaste tijden beschikbaar is, moet dit worden vastgelegd in een intern beleid voor telewerk. In dit geval mag de werknemer zijn of haar werktijden enkel aanpassen met toestemming van de werkgever.

Indien geen van deze situaties van toepassing is, mag de werknemer zijn of haar uurrooster enkel wijzigen met toestemming van de werkgever. De werkgever moet er ook voor zorgen dat het nieuwe uurrooster wordt vastgelegd in het arbeidsreglement.

Wat als de werknemer tijdens de werkuren naar wedstrijden kijkt?

Werknemers moeten hun werk tijdens de werkuren zorgvuldig, naar eer en geweten, op de afgesproken tijd en plaats, en volgens de overeengekomen voorwaarden uitvoeren. Kijkt een werknemer naar de Olympische Spelen in plaats van zijn of haar werk te doen, dan kan de werkgever sancties opleggen zoals een boete of schorsing. Een dergelijke sanctie is echter alleen mogelijk als het arbeidsreglement hierin voorziet.

Het is in ieder geval aangewezen om de werknemer een waarschuwing te sturen. Blijft het gedrag ondanks de waarschuwingen aanhouden, dan kunnen deze laatste worden gebruikt als bewijs van ongepast gedrag van de werknemer wanneer wordt overwogen om zijn of haar contract te beƫindigen.

Mag de werkgever een groot scherm op de werkplek installeren?

Er is geen wettelijk verbod op het afspelen van sportbeelden op een groot scherm tijdens werkuren. Als het deel uitmaakt van een teambuildingactiviteit of een personeelsfeest, kan dit worden aangemoedigd.

De werkgever moet echter de nodige aandacht besteden aan de omstandigheden rond deze activiteit. Als ze plaatsvindt buiten werktijd, kan ze niet als een verplichte activiteit worden beschouwd.

Soms wordt tijdens dergelijke evenementen ook alcohol aangeboden. Dit is op zich niet verboden, maar er moet wel voor worden gezorgd dat de werkgever:

  • Heeft voorzien in een preventief beleid betreffende alcohol en drugs binnen het bedrijf, vastgelegd in het arbeidsreglement.
  • Erop toeziet dat dit preventiebeleid wordt gerespecteerd, ook tijdens dergelijke evenementen.

Door deze tips te volgen, kunnen bedrijven een harmonieuze en productieve werkomgeving creƫren en hun werknemers toch laten genieten van de hoogtepunten van de Olympische Spelen.

Deel dit artikel