Treinstakingen in april
Bij het spoor zijn vier stakingsdagen aangekondigd in april: op dinsdag 8, 15, 22 en 29 april. Op die dagen zullen er minder treinen rijden. Dit kan gevolgen hebben voor werknemers die met de trein van of naar het werk komen.
Aangekondigde stakingsdagen
De eerste drie aangekondigde stakingsdagen van april (8, 15 en 22 april) zouden een regionale focus hebben:
- 8 april: focus op het zuidoosten en noordwesten van België;
- 15 april: focus op het centrum van België;
- 22 april: focus op het zuidwesten en noordoosten van België.
Die regionale focus sluit niet uit dat ook in andere zones gestaakt kan worden. In de praktijk kunnen die drie stakingsdagen zich dus op het volledige spoornet laten voelen.
De stakingsdag van 29 april zou dan weer geen regionale focus hebben, maar gericht zijn op het hele grondgebied.
Gevolgen
Werknemers die arbeidsgeschikt zijn, zich normaal naar het werk begeven en door een oorzaak onafhankelijk van hun wil die optreedt op de weg naar het werk met vertraging of niet op het werk aankomen, hebben in principe recht op gewaarborgd dagloon. Gewaarborgd dagloon is het loon dat een werkgever verschuldigd is voor de kwijtgeraakte arbeidsuren van die dag.
Een treinstaking kan in sommige gevallen een oorzaak zijn onafhankelijk van de wil van de werknemer, waardoor deze te laat of niet op het werk aankomt. De vier stakingsdagen die zijn aangekondigd voor april, hebben echter al flink wat bekendheid gekregen. Best kondig je die treinstakingen ook nog eens aan in je onderneming.
Bij een aangekondigde staking kan een werknemer maatregelen nemen om die dag(en) alsnog – zij het op een andere manier – naar het werk te komen. In dat geval valt het onvoorziene karakter van de staking moeilijk te verdedigen. Werknemers moeten redelijke inspanningen doen om op tijd te komen, zoals eerder vertrekken of carpoolen.
Dus, als iedereen op voorhand op de hoogte is van de staking, is het lastig om betaald te krijgen als je daardoor niet of te laat op je werk komt.
Informeer je werknemers
Informeer je werknemers tijdig over geplande treinstakingen en de mogelijke impact op de bereikbaarheid van de werkplek of op het werk zelf.
Werknemers kunnen in overleg met jou als werkgever of met de leidinggevende een vakantiedag opnemen om de gevolgen van de staking te omzeilen. Voor veel werknemers kan thuiswerken ook een oplossing zijn om geen of minder last hebben van de treinstaking.