Vorige

Uitzendkrachten en de sociale verkiezingen: hebben zij ook stemrecht?

Moet je in mei 2024 sociale verkiezingen organiseren, dan zijn er in aanloop naar de verkiezingsdag heel wat zaken die je in orde moet brengen. Je moet een dossier aanmaken bij de FOD Werk zodat je hen kan meedelen hoe de TBE in elkaar zit en welke personeelsleden er allemaal aan het werk zijn. Schakel je vaak uitzendkrachten in, dan moet je ook voor hen nagaan of ze kunnen stemmen bij de sociale verkiezingen. Hoe zit dat juist in elkaar?

Sociale verkiezingen

Organisaties die gewoonlijk en gemiddeld meer dan 50 werknemers tewerkstelden in de referteperiode 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 moeten in december 2023, op dag X – 60, de procedure starten zodat hun werknemers de vertegenwoordigers in het CPBW kunnen kiezen. Wordt ook de grens van 100 overschreden, dan komt daar een tweede procedure bij, ter verkiezing van de werknemersvertegenwoordigers in de OR.

De werknemers die aan de slag zijn bij een werkgever die sociale verkiezingen houdt in mei 2024 kunnen stemmen als zij 3 maanden anciënniteit hebben op de verkiezingsdag (dag Y).

Wat met de uitzendkrachten?

Om na te gaan of de drempel van 50 dan wel 100 overschreden wordt, moet de werkgever niet alleen naar zijn eigen werknemers kijken, maar ook naar de uitzendkrachten die bij hem als gebruiker werkten in de referteperiode april, mei en juni 2023 (tweede kwartaal). Uitzendkrachten die werken ter vervanging van een vaste werknemer, tellen daarbij niet mee.

Krijgen zij ook stemrecht bij die gebruiker? Daarvoor moet de werkgever naar een andere referteperiode kijken, namelijk de maanden november en december 2023 en januari 2024. Uitzendkrachten die in die drie maanden minstens effectieve 32 arbeidsdagen presteerden, krijgen stemrecht bij de gebruiker. Zelfs als ze niet voor de gebruiker zullen werken op dag Y. Opgelet, ook de uitzendkrachten die een vaste werknemer vervangen kunnen van dit stemrecht gebruik maken.

Opgelet, de gebruiker wordt bepaald op het niveau van de “technische bedrijfseenheid”. Meerdere juridische entiteiten kunnen samen één technische bedrijfseenheid vormen. Er worden dan verkiezingen georganiseerd voor deze verschillende juridische entiteiten samen. Een uitzendkracht kan dus perfect de vereiste anciënniteit opbouwen om stemgerechtigd te zijn, door tijdens deze periode in verschillende bedrijven tewerkgesteld te zijn die deel uitmaken van dezelfde technische bedrijfseenheid.

Informatie opvragen

Aangezien uitzendkrachten tewerkgesteld worden door het uitzendkantoor, beschikt dit laatste over de nodige informatie om na te gaan welke uitzendkrachten al dan niet stemgerechtigd zijn. Om de kiezerslijsten te kunnen opstellen, dient het uitzendbureau op vraag van de gebruikende onderneming, binnen de 5 kalenderdagen volgende op het einde van de referteperiode, d.i. uiterlijk op 5 februari 2024, een reeks bij wet bepaalde gegevens over te maken met betrekking tot de uitzendkrachten die in aanmerking komen voor stemrecht.

De persoonsgegevens die in dit kader worden uitgewisseld moeten worden bewaard tot dag Y+86 (exacte datum te bepalen in functie van dag Y, de verkiezingsdatum in jouw organisatie). Dat is de einddatum van de periode tijdens dewelke de verkiezingsuitslag aangeplakt moet blijven in je organisatie.

Ben je klant bij Acerta Consult voor de begeleiding van de sociale verkiezingen dan krijg je van ons een model dat je kan gebruiken om te bezorgen aan het uitzendkantoor.

 

Bron:

Artikel 16 Wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen

Deel dit artikel