BTW-vrijstelling

Wanneer ben ik vrijgesteld van btw?

Wanneer ben je vrijgesteld van btw? Als zelfstandige ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Maar er zijn uitzonderingen. Zo zijn bijvoorbeeld sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter vrijgesteld van btw-plicht. Heb je een kleine onderneming met een omzetcijfer dat lager is dan 25.000 euro? Dan ben je wel btw-plichtig, maar kan je een vrijstelling van de aangiftes vragen. Ben jij btw-plichtig of niet? Acerta legt uit.

Vrijstelling van btw voor vrije en sociale beroepen

Sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter zijn vrijgesteld van btw-plicht. Een paar voorbeelden van vrijgestelde beroepen:

  • Artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, verplegers en verpleegsters, verzorg(st)ers en ziekenoppassers, (lees ook onze Btw-regeling voor (para-)medische)

  • instellingen voor bejaardenzorg,

  • instellingen voor gezinshulp,

  • ziekenfondsen,

  • instellingen die de zorg voor mindervaliden tot doel hebben,

  • scholen

Deze lijst van beroepen is niet volledig. Bijvoorbeeld het aanbieden van onderwijs is vrijgesteld van btw, maar die vrijstelling geldt niet voor commerciële ondernemingen die onderwijs aanbieden – in de vorm van workshops bijvoorbeeld. Ook een zelfstandig helper is in principe btw-plichtig. Er geldt wel een uitzondering voor de familiale helper: iemand die onder leiding van verwanten werkt in het kader van een familiebedrijf is vrijgesteld en hoeft geen btw-activatie aan te vragen.

Een gedetailleerd overzicht van personen en diensten die vrijgesteld zijn van btw staat in het btw-wetboek. Artikel 44, om precies te zijn.

art. 44 btw-wetboek [pdf - 92.2kb]
Vrijstelling BTW

Btw light voor kleine ondernemingen

Heb je een kleine onderneming met een omzetcijfer lager dan 25.000 euro, dan ben je wel btw-plichtig, maar kan je een vrijstelling van de aangiftes vragen. Je hoeft dan geen btw aan te rekenen en je moet ook geen btw-aangifte indienen. Het gaat dus om een vereenvoudigde btw-regeling met minimale verplichtingen, op maat van kleinere ondernemingen.

Iets voor jou? Hou er rekening mee dat je dan geen recht hebt op btw-aftrek. Dat is de keerzijde van de medaille. En er zijn enkele verplichtingen om na te komen:

  • een aangifte doen van de aanvang, de wijziging en de stopzetting van je activiteit

  • op je facturen vermelden: “Kleine onderneming, onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk”

  • een jaarlijkse opgave doen (listing) van je afnemers-belastingplichtigen en van je totale omzet in de vrijstellingsregeling

  • je facturen nummeren en bewaren

  • een dagboek van ontvangsten bijhouden (alleen voor verkopen aan particulieren)

  • een tabel van je bedrijfsmiddelen opmaken

  • een boek voor bepaalde handelingen bijhouden

De vrijstellingsregeling is mogelijk voor om het even welke rechtsvorm: eenmanszaak, vennootschap, vereniging, openbare instelling, … De vrijstelling is niet mogelijk als je onderneming actief is in één van deze drie sectoren:

  1. werken in onroerende staat (bouw, tuinaanleg, civieltechnische werken, …),

  2. de horecasector, als er gebruikt wordt gemaakt van een geregistreerd kassasysteem,

  3. bepaalde activiteiten van afvalverwerking.

Tot slot: de btw light voor kleinere ondernemingen is geen verplichting. Je kan dus ook perfect een andere btw-regeling kiezen (bv. met kwartaalaangiften). In dat geval moet je een gewone btw-administratie voeren.

Sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter zijn vrijgesteld van btw-plicht. Voor kleinere ondernemingen is er een btw light.

Video: Btw? Leg me dat nu eens uit?

Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies.
Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.