Terug naar overzicht

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

Het statuut van flexi-jobs zorgt ervoor dat werkgevers op een makkelijke manier snel een extra paar werkhanden kunnen inschakelen. Sinds de start werden er al tal van extra sectoren aan de lijst toegevoegd, waardoor er intussen aardig wat mensen op deze manier aan het bijklussen zijn. Wil jij ook beroep doen op een flexi-jobber? We zoomen in op enkele belangrijke voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Wie mag je aanwerven voor een flexi-job?

Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en werknemers die minstens 80% werken voor een andere werkgever, een centje bijverdienen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zij moeten voldoen om als flexi-jobber te mogen werken.

Gepensioneerden

Twee groepen van personen mogen aan de slag als flexi-jobber onder het statuut van gepensioneerde:

  • wie de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt (momenteel ligt die op 65 jaar); én
  • wie al van minstens twee kwartalen geleden met vervroegd pensioen is.

Deze personen mogen werken als flexi-jobber als zij in orde zijn met de voorwaarden van het kwartaal zelf van de flexi-job. Eén van die voorwaarden is dat zij niet bij jou aan de slag mogen als flexi-jobber als zij eerder in hetzelfde kwartaal nog bij jou werkten met een andere (gewone) arbeidsovereenkomst.

Niet-gepensioneerden

Wie jonger is dan de wettelijke pensioenleeftijd, en ofwel nog beroepsactief is, ofwel nog maar net met vervroegd pensioen is, mag aan de slag als flexi-jobber als de volgende voorwaarden in orde zijn:

  • in het derde kwartaal vóór het kwartaal van de flexi-job voor minstens 80% tewerkgesteld zijn geweest bij één of meerdere andere werkgevers; én
  • voldoen aan alle voorwaarden die in het kwartaal zelf van de flexi-job in orde moeten zijn: zo mogen werknemers niet flexi-jobben bij hun vaste werkgever, zelfs niet via een uitzendkantoor.

Kijk hier voor een overzicht van de voorwaarden die in het kwartaal zelf van de flexi-job in orde moeten zijn, zowel voor gepensioneerden als voor niet-gepensioneerden.

Het gevolg van deze voorwaarden is dat niet-gepensioneerde flexi-jobbers meestal een vaste job combineren met een flexi-job bij een andere werkgever.

Als werkgever sta je dan voor de situatie dat je (gewone) werknemer ook elders een flexi-job uitoefent, of omgekeerd, dat je flexi-jobber een andere, vaste, werkgever heeft.

Naast de voorwaarden waaraan je flexi-jobber moet voldoen om een flexi-job te mogen uitoefenen, zijn er nog andere voorwaarden die je moet naleven om gebruik te kunnen maken van het statuut van flexi-jobs. Er zijn namelijk ook voorwaarden op het vlak van flexiloon en formaliteiten die je als werkgever op voorhand in orde moet maken.

Met welke regels rond arbeidsduur moet je rekening houden bij flexi-jobs?

De regels over arbeidsduur die in je onderneming gelden, zijn ook van toepassing op je flexi-jobbers.

Hou wel rekening met het volgende:

  • In principe moet je bij het tewerkstellen van flexi-jobbers rekening houden met dezelfde minimumgrenzen als bij je andere werknemers. Je moet je houden aan de regel dat de duur van elke werkperiode in de regel niet korter mag zijn dan 3 uren. Stel je de flexi-jobber deeltijds tewerk voor een periode die minstens 1 week bedraagt, dan moet je ook de minimumgrens van minstens 1/3 van de normale wekelijkse arbeidsduur naleven.
  • Er zijn ook maximale arbeidsduurgrenzen. Zo mag een voltijdse werknemer in principe niet meer dan 38 uren per week werken (in jouw sector kan wel een ander maximum gelden).
  • De maximale arbeidsduur geldt per arbeidsrelatie, dus tussen een individuele werkgever en werknemer. De wet verbiedt dus niet dat een werknemer door een combinatie van meerdere jobs bij meerdere werkgevers, in totaal meer werkt dan 38 uren per week. Eén uitzondering: de wet verbiedt dit wel uitdrukkelijk voor jeugdige werknemers.
  • Je voltijdse werknemer mag dus perfect bovenop zijn voltijdse job bij jou een flexi-job uitoefenen bij een andere werkgever.
  • Je werknemer mag ook verschillende flexi-jobs combineren: er is geen beperking op het aantal flexi-jobs dat een werknemer mag uitoefenen, en ook niet op het aantal uren dat als flexi-jobber wordt gewerkt. Maar opgelet: sinds 1 januari 2024 geldt een plafond van 12.000 euro voor de fiscale vrijstelling van inkomsten van een niet-gepensioneerde uit flexi-werk. Enkel de eerste 12.000 euro op jaarbasis zijn dus vrijgesteld van belastingen. 
  • Sinds 10 november 2022 moet je aan je flexi-jobbers die werken met variabele werkroosters, de werkroosters op voorhand bekendmaken. Dit moet minstens zeven werkdagen vooraf, tenzij een cao uit je sector een kortere termijn toelaat. Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke tool voor de administratie en planning van flexijobbers? Ontdek Book'u.

Wil je zelf gebruik maken van flexi-jobbers binnen je bedrijf?

Vind alle praktische informatie zodat je zeker bent van een vlotte opstart.

Geschreven door

Sophie Vantomme

Juridisch experte, Acerta Consult

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels