Individueel maatwerk en de Sociale Tewerkstellingsonderneming (STO) in het Vlaamse Gewest
Vanaf 1 januari 2025 kunnen reguliere ondernemingen bij de Vlaamse overheid een erkenning aanvragen als startende sociale tewerkstellingsonderneming. Het betreft ondernemingen die zich voornamelijk richten op de werkgelegenheidskansen van personen met een arbeidsbeperking en hoogwaardige begeleiding aanbieden op de werkvloer. Ten minste 30% van het totale personeelsbestand moet werken via het individueel maatwerk.
Update 4 oktober 2024
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 september 2024 dat de erkenningsvoorwaarden regelt, is op 4 oktober 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Situering
In het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 benadrukt de Vlaamse overheid opnieuw het belang van de tewerkstellingskansen van personen met een arbeidsbeperking. Reguliere ondernemingen blijven via het individueel maatwerk ondersteuning krijgen bij het in dienst nemen of het in dienst houden van personen met een arbeidsbeperking.
De mogelijke erkenning van een reguliere onderneming als een Sociale TewerkstellingsOnderneming (STO) past in dit plaatje. Een onderneming die zich voornamelijk richt op de werkgelegenheidskansen van personen met een arbeidsbeperking, hoogwaardige begeleiding aanbiedt op de werkvloer en het individueel maatwerk op ‘grote schaal’ toepast, kan zich laten erkennen als een STO.
Ook de vroegere maatwerkafdelingen en de Lokale Diensteneconomie-ondernemingen die gekozen hebben voor de toepassing van het individueel maatwerk (en niet voor het collectief maatwerk), komen in aanmerking voor een dergelijke erkenning.
De wetgeving over de sociale tewerkstellingsonderneming is nog niet volledig rond. Het is nog wachten op de publicatie van het Besluit van de (vorige) Vlaamse Regering dat de erkenningsvoorwaarden en -procedure regelt.
Ten minste 30% tewerkstelling via individueel maatwerk
Eén van de voorwaarden om als STO erkend te worden is een tewerkstelling op jaarbasis van ten minste 30% van het totale personeelsbestand via individueel maatwerk. De activiteiten van de STO strekken zich uit op het grondgebied van het Vlaamse Gewest.
Personen die onder de overgangsmaatregelen vallen van de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), van de Lokale Diensteneconomie (LDE) of de maatwerkafdelingen (MWA) naar individueel maatwerk, worden meegeteld in dit percentage van 30%.
Vanaf wanneer kunnen ondernemingen een erkenningsaanvraag indienen?
Volgens een nieuwsbrief van het Departement Werk & Sociale Economie kunnen ondernemingen vanaf 1 januari 2025 een erkenningsaanvraag indienen tot ‘startende STO’. De Vlaamse overheid stelt meer informatie over de voorwaarden, procedures en de aanvraagtool ter beschikking in de loop van het najaar.
Bron:
- Decreet van 22 maart 2024 over de ondersteuning van de sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen, BS 29 april 2024
- Ontwerpbesluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 22 maart 2024 over de ondersteuning van de sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat betreft de erkenning van sociale tewerkstellingsondernemingen
- WERKzin-e, Departement Werk en Sociale Economie van 26 september 2024