De kosten van eenmanszaak oprichten

De kosten van eenmanszaak oprichten

Een eenmanszaak starten, brengt enkele voordelen met zich mee. Je bent helemaal vrij en je kan vrij eenvoudig en goedkoop opstarten. Maar ook het oprichten van een eenmanszaak brengt een aantal kosten met zich mee, zoals bijvoorbeeld registratie- en oprichtingskosten. In dit artikel ontdek je welke kosten je kan verwachten in 2024.

Wat zijn de oprichtingskosten van een eenmanszaak?

Om een eenmanszaak op te richten, begin je bij het aanvragen van je ondernemingsnummer en BTW-nummer. Deze inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen kan je zelf doen, of laten doen, dit kost anno 2025 ongeveer 109 euro. Bovendien moet je als BTW-plichtige ook je BTW-nummer activeren, dit komt dan op zo’n 81,07 euro. Wanneer je dit zelf doet, is het gratis. Wil je begeleiding van Acerta, jouw sociaal verzekeringsfonds? Dan betaal je hiervoor een bijdrage van 67 euro (excl. btw).

Kosten aansluiten sociaal verzekeringsfonds

Iedere zelfstandige in België, ongeacht of het in hoofdberoep of bijberoep is, moet vóór de start van de activiteiten aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit is gelukkig wel helemaal gratis. Als je hier niet tijdig voor zorgt, kan dit resulteren in een boete. Sluit je je aan bij Acerta? Dan kan je rekenen op de laagste werkingskosten van de sector.

Kosten besparen bij de oprichting van jouw eenmanszaak

Hoe meer je als zelfstandige zelf uitvoert, hoe meer kosten je kan besparen tijdens de opstart van je zaak. Voel jij je comfortabel genoeg om je eigen boekhouding te doen? Dan kan je bijvoorbeeld geld besparen op adviesinwinning en boekhoudkosten. Een boekhouder onder de arm nemen, kan jou echter ook geld besparen op lange termijn. Denk dus goed na over jouw tijdsbestek en toekomstplannen. Ook door tarieven te vergelijken van professionals waarmee je samenwerkt, kan je flink besparen. 


Kijk daarnaast of er subsidies of steunmaatregelen mogelijk zijn voor jou. In België zijn er verschillende opties voor startende ondernemers. Ontdek welke mogelijkheden er zijn en kijk of je in aanmerking komt voor financiële ondersteuning.

Je kan bovendien ook kosten besparen door slim gebruik te maken van online tools en diensten. Er zijn verschillende tools die je kan gebruiken voor onder andere jouw projectbeheer, marketing, boekhouding enz.

Welke kosten zijn aftrekbaar bij de oprichting van een eenmanszaak?

Hoewel je een aantal kosten moet maken bij de oprichting van je eenmanszaak, zijn er heel wat van die kosten die aftrekbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan eventuele notariskosten, inschrijvingskosten bij de KBO en kosten die je maakt  voor advies en begeleiding. Ook kosten voor beroepsopleidingen en bedrijfsmiddelen zijn aftrekbaar, maar deze worden over een aantal jaren afgeschreven. Vergeet daarom niet om alle bonnen en facturen goed te bewaren en deze kosten op te nemen in de boekhouding van je eenmanszaak. Zo hou je niet alleen je gemaakte kosten goed bij, maar bespaar je ook op de belastingen die je betaalt. 

Enkele kosten mag je slechts gedeeltelijk aftrekken. Koop je een wagen, dan is deze voor 50% tot 100%  aftrekbaar. Grote investeringen, zoals auto's of computers, worden jaarlijks gedeeltelijk afgeschreven volgens een vast percentage. Auto's worden meestal afgeschreven over een periode van vijf jaar, wat betekent dat je elk jaar 20% van de aanschafkosten kunt afschrijven. Voor laptops of smartphones wordt meestal een percentage van 33% per jaar toegepast, terwijl voor kantoorgebouwen een percentage van 3% wordt gebruikt.

Jouw loon berekenen als zelfstandige in hoofdberoep? Bekijk onze handige gratis netto planner

Kosten vergunningen of licenties

Word jij een zelfstandig beenhouwer, werk je met voeding, met muziek of word je bijvoorbeeld aannemer? Voor heel wat activiteiten heb je een vergunning nodig. Neem een kijkje op de website https://start.business.belgium.be/ voor meer informatie over vergunningen en licenties in jouw gewest. Ben je niet zeker welke vergunningen op jou van toepassing zijn? Acerta zal voor jou de nodige vergunningen aanvragen als je dat wenst en op speciaal verzoek ook de vereiste documenten voor je opzoeken.

De prijzen van vergunningen variëren. Neem zeker ook contact op met je gemeente, soms zijn extra vergunningen van toepassing.

Kost professionele bankrekening

Hoewel het niet verplicht is voor een eenmanszaak, is het een goed idee om een professionele bankrekening te openen om jouw zakelijke rekening en jouw persoonlijke rekening gescheiden te houden. De kost hiervan varieert van bank tot bank, maar gemiddeld mag je rekenen op een kost van ongeveer 15 euro tot rond de 40 euro per kwartaal.

Kosten bescherming als zelfstandige met verzekering

Als zelfstandige in België ben je voor bepaalde activiteiten wettelijk verplicht om jezelf te verzekeren voor verschillende risico's. Er zijn daarnaast ook verschillende optionele  verzekeringen waar je als zelfstandige uit kunt kiezen, afhankelijk van jouw zelfstandige activiteit en persoonlijke situatie. Warm aanbevolen verzekeringen als startende zelfstandige zijn de verzekering voor het gewaarborgd inkomen en het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Je aansluiten bij een verzekering is gratis, de polis die je betaalt, moet je bij je kosten rekenen.

Extra aanvullend pensioen opbouwen

Niet verplicht, wel een aanrader. Met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) zorg je voor een surplus bovenop je karige wettelijke pensioen. En het levert bovendien een flink belastingvoordeel op. Het afsluiten van een polis is gratis. Daarna stort je premies.

Prijs: gratis

Een eenmanszaak starten kosten: de totale kost berekend

We hebben alle geschatte oprichtingskosten van een vennootschap voor jou op een rijtje gezet. Je kan in dit handige overzicht terugvinden hoeveel het kost om in 2024 een eenmanszaak op te richten.

 
Ondernemingsnummer en btw 170,50 euro (+21% BTW)
Wettelijk tarief per extra vestiging 105,50 euro
Kost accountant optioneel
Professionele bankrekening  (optioneel) ongeveer 40 euro per kwartaal
Aansluiting sociaal verzekeringsfonds  gratis
Andere mogelijke kosten variabel
Totaal Starten vanaf 170,50 euro (+21% BTW)

Ben je klaar om jouw eenmanszaak op te starten? Of twijfel je tussen een eenmanszaak of een vennootschap?  Acerta staat voor je klaar om je te adviseren, je te helpen bij het opstarten van je zaak, het opbouwen van je pensioen, het maken van plannen en het berekenen en aanvragen van alles wat je nodig hebt. Jij kan zo dikwijls al binnen een week tijd van start gaan.


Nog vragen? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.