Op deze pagina
De kosten van een vennootschap oprichten op een rijtje
Voor veel ondernemers kan het oprichten van een vennootschap een aantrekkelijke stap zijn. Bij het oprichten van een vennootschap zijn er evenwel diverse kosten die in rekening gebracht worden, zoals oprichtingskosten, registratierechten en eventuele notaris- of advieskosten. Maar hoeveel kost een vennootschap in België oprichten nu eigenlijk? In dit artikel zetten we de verschillende kosten uiteen waar je rekening mee moet houden wanneer je een vennootschap wil oprichten.
De oprichtingskosten
Om een onderneming op te richten, alsook een vennootschap, dien je enkele verplichte registraties uit te voeren. Wie een vennootschap wil oprichten, in welke vorm dan ook, heeft nood aan een ondernemings- en btw-nummer. De inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen kent anno 2024 een prijskaartje van circa 105,50 euro. Bovendien vereist het statuut van btw-plichtige een activering van het btw-nummer. Wanneer je deze actie zelf verricht, is deze helemaal gratis. Mocht je de begeleiding van Acerta, jouw sociaal verzekeringsfonds, wensen, dan bedraagt dit een bijdrage van 65 euro.
Het startkapitaal
Afhankelijk van welke vennootschapsvorm jij kiest, heb je al dan niet startkapitaal nodig.
De meeste vennootschappen vereisen geen startkapitaal meer om van start te gaan. Tenzij je kiest voor de naamloze vennootschap. Bij oprichting van een NV dient het minimumkapitaal van 61.500 euro te worden gestort op een geblokkeerde rekening. Ook voor de oprichting van een besloten vennootschap heb je geen verplicht startkapitaal meer nodig om te starten. Je moet wel kunnen aantonen dat je 2 jaar kan overbruggen.
Kies je voor een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, dan zul je wel een weloverwogen financieel plan nodig hebben. Daarnaast wordt ook verwacht dat de vennoten voldoende kapitaal hebben voor de uitvoering van hun activiteit.
Kost boekhouder
Het is van groot belang om het adagium "bezint eer ge begint" ter harte te nemen bij het oprichten van een vennootschap. Het raadplegen van een financieel adviseur vóór de oprichting van jouw bedrijf is daarom cruciaal. Een boekhouder of accountant beschikt over de nodige expertise om jou financieel te ondersteunen bij het opstarten van je zaak. Ook wanneer je verplicht bent (bijvoorbeeld bij de oprichting van een BV) om een financieel plan op te stellen, kan een professional je eveneens assisteren. Aan professioneel advies hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast. Afhankelijk van de omvang van jouw project en de boekhouder die jij kiest zal de kostprijs hiervan variëren. Vraag daarom een offerte aan bij jouw boekhouder.
Eventuele notariskosten oprichting vennootschap
In België is een bezoek aan een notaris verplicht voor de oprichting van de volgende vennootschapsvormen:
-
Commanditaire vennootschap op aandelen (Comm.VA)
Voor andere vennootschapsvormen zoals de eenmanszaak, de vennootschap onder firma (VOF) en de gewone commanditaire vennootschap (Comm.V), is er geen verplichting om een notaris te raadplegen bij de oprichting.
De notaris stelt de oprichtingsakte op en de notaris zal deze vervolgens ook registreren bij de bevoegde instanties. Maar ook voor registratie van eigendommen, opmaken van aankoopaktes of adviesverlening kan je bijvoorbeeld bij de notaris terecht.
Voor jouw afspraak bij de notaris dien je ongeveer 1.000 euro notariskosten (exclusief btw) te betalen. Deze vergoeding omvat reeds de registratierechten en het recht op geschriften. Vraag een offerte aan bij jouw notaris.
Kost publicatie van de akte
Na de oprichting van jouw vennootschap dient het uittreksel van de oprichtingsakte te worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Voor deze publicatie dien je ongeveer 428,30 euro (+21% BTW) te betalen aan Acerta, jouw sociaal verzekeringsfonds. Hierin zitten ook de kosten van de neerlegging bij de griffie.
Kosten nodige vergunningen
Als je een zelfstandige ondernemer wordt in sectoren zoals voeding, muziek of bouw, is de kans groot dat je vergunningen of licenties nodig hebt voordat je kunt beginnen met je activiteiten. Het verkrijgen van vergunningen kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn. Gelukkig kun je bij Acerta terecht voor ondersteuning bij het aanvragen van de nodige vergunningen en het opzoeken van de vereiste documenten.
Het is belangrijk om op te merken dat de kosten van vergunningen en licenties kunnen variëren, afhankelijk van de aard van je activiteiten en de locatie van je bedrijf. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met je gemeente om erachter te komen welke extra vergunningen mogelijk van toepassing zijn en wat de exacte kosten zullen zijn.
Begin vroegtijdig met het aanvragen van vergunningen, aangezien dit proces enige tijd kan duren en vertragingen kan veroorzaken in de opstart van je bedrijf. Daarom kan het gebruik van diensten zoals die van Acerta nuttig zijn om het proces te versnellen en je te helpen bij het navigeren door de complexe regelgeving. Vergeet niet om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de wetgeving en om ervoor te zorgen dat je altijd in overeenstemming bent met de vereisten voor vergunningen en licenties.
Extra pensioen opbouwen
Het opbouwen van een extra pensioen is geen verplichting, maar wel een goed idee. Met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) kan je extra geld sparen bovenop je wettelijk pensioen. Bovendien kan je hiermee flink besparen op belastingen. Het afsluiten van een contract is gratis en daarna kan je beginnen met het storten van premies.
Kosten raad van bestuur
Voor sommige vennootschappen is een raad van bestuur verplicht, denk maar bijvoorbeeld aan de naamloze vennootschap.
De kosten van een raad van bestuur in België kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf en het aantal leden in de raad van bestuur. Over het algemeen kunnen de kosten bestaan uit vergoedingen voor de leden van de raad van bestuur, vergaderingskosten en eventuele andere kosten zoals reiskosten.
Het bedrag van de vergoeding voor de leden van de raad van bestuur is afhankelijk van het bedrijf en de verantwoordelijkheden van de leden. Dit kan variëren van enkele duizenden euro's per jaar tot enkele honderdduizenden euro's per jaar voor grote bedrijven.
Wat kost een vennootschap oprichten: de totale kost berekend
We hebben alle geschatte oprichtingskosten van een vennootschap voor jou op een rijtje gezet. Je kan in dit handige overzicht terugvinden hoeveel het kost om in 2024 een vennootschap op te richten.
Ondernemingsnummer en btw | 170,50 euro (+21% BTW) |
---|---|
Kost boekhouder | minimum ___ euro |
Eventuele notariskosten | ongeveer 1000 euro |
Publicatiekosten Belgisch Staatsblad | 428,30 euro (+21% BTW) |
Eventuele kosten raad van bestuur | variabel |
Aansluiting sociaal verzekeringsfonds | gratis |
Totaal | vanaf ___ euro |
Ben je klaar om jouw vennootschap op te starten? Acerta staat voor je klaar om je te helpen bij het opstarten van je zaak, het opbouwen van je pensioen, het maken van plannen en berekeningen en het aanvragen van alles wat je nodig hebt.