Op deze pagina
Ziek (worden) tijdens verlof - Nieuwe wetgeving sinds 2024
Je medewerker wordt voor of tijdens zijn verlof ziek: wat nu? Wat is het effect van die ziektedagen op de verlofdagen van je medewerker en zijn loon?
Wat als je medewerker ziek is tijdens zijn vakantie?
Sinds 1 januari 2024 kunnen de vakantiedagen waarop je medewerker ziek is, worden omgezet naar ziektedagen. Hierdoor kan de werknemer die vakantiedagen, die samenvielen met een ziekteperiode, op een later tijdstip opnieuw opnemen.
De werknemer heeft recht op gewaarborgd loon als hij ziek is en hij kan de vakantiedagen op een later moment opnemen. Is hij op het einde van het jaar nog steeds ziek, dan mag hij de nog overblijvende dagen zelfs overdragen naar de komende 24 maanden. Meer informatie over deze laatste regel vind je in de laatste alinea.
Het maakt niet langer uit of de ziekteperiode aanving voor de voorziene start van de jaarlijkse vakantie, dan wel pas startte tijdens een lopende vakantieperiode.
Voorbeeld 1:
Alex geniet vakantie van 8 juli 2024 tot 21 juli 2024. Alex wordt ziek op 10 juli en de ziekteperiode loopt tot 16 juli. Tijdens deze ziekteperiode waren vijf vakantiedagen ingepland => deze vakantiedagen worden omgevormd naar ziekte. Als gevolg hiervan kan Alex deze vijf vakantiedagen op een later tijdstip nog opnemen.
Deze ziekteperiode heeft zeker niet tot gevolg dat de voorziene vakantieperiode verlengd wordt. Alex wordt dus op maandag 22 juli terug op het werk verwacht.
Voorbeeld 2:
Tania zou normaal gezien vakantie genieten van 8 juli 2024 tot 21 juli 2024. Tania wordt ziek op 10 juli en de ziekteperiode loopt tot 24 juli. Tijdens deze ziekteperiode waren acht vakantiedagen ingepland => deze vakantiedagen worden omgevormd naar ziekte.
Als gevolg hiervan kan Tania deze acht vakantiedagen dus op een later tijdstip nog opnemen.
Opnieuw, de ziekte impliceert geen verlenging van Tania’s vakantieperiode. Tania wordt dus op 25 juli terug op het werk verwacht.
Uiteraard moet de werknemer de werkgever inlichten over de ziekte. De bestaande verplichtingen bij ziekte gelden ook hier. De werknemer moet de werkgever dus onmiddellijk inlichten van zijn arbeidsongeschiktheid. Hetzelfde voor de verplichting voor het doorgeven van de verblijfplaats, mocht de zieke werknemer vertoeven op een andere plaats dan het adres gekend bij de werkgever.
Wat als je medewerker na zijn verlof nog ziek is?
Wanneer je medewerker ook na zijn verlof nog ziek is, dan is hij arbeidsongeschikt. Heb je al een medisch attest ontvangen met een startdatum die tijdens zijn verlof valt, dan is dat ook de startdatum voor de telling van het aantal dagen gewaarborgd loon. Eens het verlof voorbij is, is een deel van de periode van gewaarborgd loon al voorbij en ben je alleen het resterend gedeelte van het gewaarborgd loon nog verschuldigd.
Andere wijzigingen sinds vakantiejaar 2024 betreffende vakantiedagen
Vanaf het vakantiejaar 2024 zijn er veranderingen. Een werknemer mag zijn vakantiedagen opnemen tot 24 maanden na dit vakantiejaar, als hij in het vakantiejaar zijn vakantie niet kan opnemen omwille van:
- arbeidsongeval of beroepsziekte
- ongeval of ziekte van gemeen recht
- moederschapsrust
- vaderschapsrust (zowel vaderschapsrust omwille van hospitalisatie of overlijden van de moeder als de vaderschapsrust als kort verzuim)
- profylactisch verlof
- adoptieverlof
- verlof voor pleegzorg
- pleegouderverlof
De betaling van deze dagen gebeurt in één keer op 31 december van het vakantiejaar waarin de werknemer deze dagen niet kon opnemen.