Ontslaan van werknemers

Het ontslaan van een werknemer is nooit prettig. Acerta adviseert je bij de ontslagprocedure: van ontslaggesprek tot opzegtermijn en ontslagvergoeding.

Recent nieuws

Wat met de ontslagbescherming van een kandidaat bij de sociale verkiezingen die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt ?

Juridisch nieuws
Lees artikel

Opletten met het ontslaan van werknemers: de occulte periode komt er aan!

Juridisch nieuws
Lees artikel

Ontslag gegeven door de werknemer: maximaal 13 weken vanaf 28 oktober 2023

Juridisch nieuws
Lees artikel

Ontslag door de werknemer: binnenkort een opzegtermijn van maximaal 13 weken voor iedereen!

Juridisch nieuws
Lees artikel

Ontslaat u meer dan een werknemer in minder dan 3 maanden? Opgelet!

Juridisch nieuws
Lees artikel

De afschaffing van de terugbetaling van de inschakelingsvergoeding

Juridisch nieuws
Lees artikel

Thema in de kijker

Ontslagvergoeding berekenen

Ontslagvergoeding berekenen

Als een contract eenzijdig wordt opgezegd zonder opzegtermijn, is er een ontslagvergoeding verschuldigd. We leggen je graag de details uit.

Soorten ontslag

Soorten ontslag

Moet je medewerkers ontslaan? Dat is lastig. Je moet regels volgen en medewerkers hebben recht op uitleg. Hier vind je geldige ontslagredenen. Voor meer advies kun je je inschrijven voor de Praktijkdag Ontslag.

Opzegtermijn berekenen bij ontslag en ontslagname

Opzegtermijn berekenen

De opzegtermijn is de periode die een werkgever en werknemer moeten respecteren bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Natuurlijk wil je de offboarding correct aanpakken. Hoe de opzegtermijn berekenen? Dat hangt af van enkele factoren. Ontdek hoe je te werk gaat.
Lees meer over opzegtermijn berekenen
Ontslagvergoeding of opzegvergoeding berekenen

Ontslagvergoeding berekenen

Als het contract eenzijdig wordt opgezegd en er geen opzegtermijn wordt uitgevoerd, is er een ontslagvergoeding – ook opzegvergoeding of verbrekingsvergoeding – verschuldigd. We leggen je uit hoe het precies in elkaar zit.
Lees meer over ontslagvergoeding berekenen
Rechten & plichten bij ontslag door werknemer

Rechten en plichten werknemer

Elke werkgever krijgt te maken met een wisselend personeelsbestand. Kiest je medewerker voor een nieuwe uitdaging? Dan moet hij rekening houden met een aantal regels. Maar ook als werkgever heb je verplichtingen, zelfs als je medewerker zelf kiest voor een nieuw avontuur.

Meer over rechten en plichten werknemer

Lees meer over rechten en plichten werknemer
Een werknemer ontslaan? Zo volg jij als werkgever de correcte ontslagprocedure

Rechten en plichten werkgever

Lees meer over de rechten en plichten van een werknemer bij ontslag. Werknemers ontslaan is nooit een pretje. Het gaat gepaard met lastige gesprekken, complexe administratie en ongetwijfeld heel wat vragen van je net ontslagen werknemer. En natuurlijk wil je ook de correcte ontslagprocedure volgen. Je pakt het als werkgever dus best doordacht aan. We leggen je daarom graag uit hoe ontslag geven als werkgever juist en zonder problemen verloopt.

Meer over rechten en plichten werkgever

Lees meer over rechten en plichten werkgever
Wanneer is outplacement bij ontslag verplicht?

Outplacement

Heb je een werknemer ontslagen? Dan is het mogelijk dat je outplacement moet aanbieden. In heel wat gevallen is outplacement bij ontslag namelijk verplicht. Je garandeert zo dat je ontslagen werknemer de nodige psychologische ondersteuning krijgt en professioneel begeleid wordt naar een nieuwe job. We leggen je graag uit hoe dit in elkaar zit en wat je verplichtingen als werkgever zijn.
Lees meer over outplacement
Wat zijn de geldige redenen voor de diverse soorten ontslag?

Soorten ontslag

Zie je je genoodzaakt om een of enkele medewerkers in je onderneming of organisatie te ontslaan? Dat is altijd moeilijk, op menselijk vlak, maar ook op administratief vlak. Er komt immers heel wat bij kijken: je moet als werkgever vele regels en procedures volgen. En natuurlijk heeft je medewerker ook het recht om de reden van ontslag te kennen. Om die lastige taak van het ontslag voor jou als werkgever wat te verlichten, lijsten we hier de geldige redenen op voorde diverse soorten ontslag die er bestaan. Zo krijg jij alvast een duidelijk overzicht van de mogelijkheden. Uitgebreid advies nodig voor het aanpakken van de soorten ontslagen? Schrijf je dan in voor de dagopleiding Praktijkdag Ontslag.

Meer over soorten ontslag

Lees meer over soorten ontslag
Offboarding bij ontslag: wat houdt het in?

Offboarding

De start van een nieuwe werknemer bij je bedrijf is cruciaal, maar ook het afscheid – de offboarding – doet ertoe. Het is een kans om te tonen dat je als werkgever begaan bent met je (ex-)personeel en dat je graag alles professioneel en juist afhandelt. Dat zal vast ook je huidige werknemers en klanten opvallen, wat je reputatie enkel ten goede komt.
Lees meer over offboarding

Ook interessant in aanwerven

Arbeidscontract opstellen

Ga je een werknemer aannemen? Als werkgever moet je een arbeidscontract opstellen met belangrijke informatie zoals de jobomschrijving, werkuren en loon, en rekening houden met cao's. Wij leggen uit hoe je dit het best aanpakt.

Lees meer

Tijdelijke tewerkstelling

In bepaalde sectoren zijn tijdelijke contracten onmisbaar, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten of bij ziekte. Acerta helpt je begrijpen wat hierbij komt kijken.

Lees meer

Zo helpen we jou en je bedrijf vooruit

Opzegtermijn en ontslagvergoeding berekenen

Ga naar opzegtermijn en ontslagvergoeding berekenen

Opleidingen rond sociale wetgeving

Bekijk de opleidingen

De ontslagprocedure juist, professioneel én menselijk aanpakken?

Acerta adviseert je van a tot z. Ontdek de do’s-and-don’ts voor een correcte offboarding. Bekijk hoe je de ontslagvergoeding berekent. En kom meer te weten over opzegtermijnen.