Starten met personeel? Zo word je werkgever
Je bedrijf groeit, en dat is geweldig. Maar met meer klanten, opdrachten en plannen komt ook meer werk. Soms heb je skills nodig die jij (nog) niet hebt. Op een bepaald moment stel je jezelf de vraag: moet ik iemand aanwerven? In deze blog lees je waarom personeel aannemen een slimme zet kan zijn en hoe je eraan begint. Wanneer start je als werkgever?
Er bestaat geen perfecte leeftijd of vast moment om je eerste medewerker aan te werven. De stap naar werkgeverschap zet je niet omdat het moet, maar omdat je onderneming er klaar voor is: je groeit, je tijd schiet tekort of je mist bepaalde expertise.
Toch zien we duidelijke trends. Uit een analyse van Acerta blijkt dat 51% van de zelfstandigen hun eerste werknemer aanwerft binnen de eerste 5 jaar van hun activiteit. Maar ook later starten is mogelijk: 21,2% doet dit tussen jaar 10 en 19, en 11,3% zelfs pas na 20 jaar. In 2024 waren zelfstandigen gemiddeld 8,46 jaar actief voor ze de stap zetten.
De stap wordt het vaakst gezet rond de leeftijd van 32 of 35 jaar, al lag de gemiddelde leeftijd van een starter-werkgever in 2024 op 44,2 jaar. Dat is ouder dan in de voorbije 10 jaar (41,15 jaar) en toont dat steeds meer ondernemers bewust hun moment kiezen, op hun eigen tempo en in functie van hun groei.
Hoe start je als werkgever?
De voorbereiding
Een succesvolle aanwerving begint met een goede voorbereiding. Denk eerst na over de rol die je wilt invullen. Stel een duidelijke functieomschrijving op: welke taken zal je medewerker uitvoeren? Welke ervaring, opleiding of attitude zoek je? En is de functie voltijds of deeltijds?
Bepaal je verloning
Wettelijk minimumloon (nationaal én sectoraal), maar in de praktijk ligt het vaste brutoloon dikwijls een stuk hoger. Om het loon marktconform en competitief te houden, loont het om regelmatig te benchmarken. De Salary Benchmark-tool van Acerta kan daarbij helpen.
Van daaruit kan je het loonpakket verder aanvullen met extralegale voordelen, zoals een gsm-abonnement, een hospitalisatieverzekering of een bedrijfsfiets. Sommige voordelen, zoals maaltijdcheques, zijn in bepaalde sectoren zelfs verplicht. In andere gevallen zijn ze optioneel, maar kunnen ze je als werkgever wel helpen om je aantrekkelijker te positioneren en tegelijk je loonkost te optimaliseren.
Wil je flexibiliteit bieden? Met een cafetariaplan geef je werknemers inspraak in hun verloning. Ze kunnen bijvoorbeeld hun eindejaarspremie inruilen voor extra verlofdagen, warrants, een fiets of een internetabonnement.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de totale loonkost hoger ligt dan het brutoloon van je werknemer. Voeg er onder andere ook nog de patronale sociale zekerheidsbijdragen, vakantiegeld voor bedienden, en eventueel een provisie voor de eindejaarspremie aan toe. Goed nieuws: voor je eerste werknemer krijg je tot 3.100 euro RSZ-korting per kwartaal op de patronale bijdragen, vandaag onbeperkt in de tijd. Ook bij de aanwerving van sommige jongeren, langdurig werkzoekenden of personen met een beperking bestaan allerlei om maatregelen om jou financieel te steunen. Laat je begeleiden, want de regels verschillen per regio en profiel.
Aansluiting en arbeidsreglement
Eens je alles scherp hebt, schrijf je je in bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Acerta kan dat vlot voor je regelen. Daarnaast stel je een arbeidsreglement op dat voldoet aan de wettelijke vereisten. Hierin staan onder andere afspraken over werkuren, loonbetaling, vakantie en veiligheid. Voorzie ook interne policies over bijvoorbeeld gsm-gebruik, onkosten en bedrijfswagens. Bij elke nieuwe aanwerving loont het om dit reglement even grondig na te kijken.
Na ondertekening van het contract
Zodra je kandidaat ‘ja’ zegt, moet je een aantal formele zaken in orde brengen. Sluit een arbeidsongevallenverzekering af vóór de eerste werkdag - dat is wettelijk verplicht. Doe ook een Dimona-aangifte: de digitale melding van de indiensttreding aan de RSZ.
Voor arbeiders verloopt de aansluiting bij een vakantiefonds automatisch via de RSZ. Werk je samen met Acerta? Dan nemen wij het grootste deel van de administratie op zich: loonverwerking, loonfiches, fiscale documenten en aangiftes.
Webinar: Je eerste werknemer aanwerven
Klaar voor de volgende stap met je onderneming? In dit gratis webinar gidst Acerta je stap voor stap door het aanwervingsproces. Je krijgt heldere info, praktische tips en antwoord op je vragen.
