Terug naar overzicht

Sociale verkiezingen 2024: telling en referteperiode

De sociale verkiezingen vinden plaats in mei 2024 bij organisaties die minstens 50 werknemers tewerkstellen. Om na te gaan of die grens werd overschreden, moet er een aparte berekening (telling) gebeuren, moet je ook rekening houden met uitzendkrachten én moet je kijken naar een bepaalde referteperiode. We leggen je graag uit hoe je de telling juist aanpakt en waar je op moet letten als je uitzendkrachten aan de slag hebt.

Wat is de referteperiode?

Voor de werknemers die vast in dienst zijn met een arbeidsovereenkomst met jou als werkgever kijk je naar de referteperiode 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023. Deze referteperiode van 12 maanden is dus nog aan het lopen, maar we kunnen je toch al helpen met een berekening. Neem contact met ons op via sociale.verkiezingen@acerta.be.

Hou rekening met uitzendkrachten

Doe je beroep op uitzendkrachten, dan tel je hen mee, maar enkel voor de maanden april, mei en juni 2023. Voor hen geldt dus een andere referteperiode dan voor de vaste werknemers en een kortere van slechts drie maanden. Om de telling correct te kunnen doen, moet je voor die maanden een register van uitzendkrachten bijhouden, tenzij je ondernemingsraad een afwijking had toegestaan.

Vervangers tellen niet mee

Voor beide groepen telt dat ze niet meetellen als ze een medewerker vervangen van wie de arbeidsovereenkomst geschorst is, bijvoorbeeld door ziekte of tijdskrediet. Wie voor jou werkt met een vervangingsovereenkomst of een uitzendkracht die je inschakelt onder het motief vervanging haal je dus uit je telling. De personen die ze vervangen tellen namelijk nog steeds mee en het is niet de bedoeling om functies dubbel te tellen.

Hoe zit de telling in elkaar?

Voor de telling kijk je naar het aantal dagen dat deze personen in dienst waren, ofwel bij jou ofwel bij het uitzendkantoor voor een opdracht bij jou. Het moet niet noodzakelijk gaan om effectief gewerkte dagen. Dat aantal dagen deel je dan door 365 of 730 voor vaste werknemers en door 92 of 184 voor uitzendkrachten. Daarbij kijk je naar de tewerkstellingsbreuk van de betrokken persoon. Werkt deze 75 procent of meer dan gebruik je 365 of 92, werkt deze minder dan 75 procent, dan gebruik je 730 of 184.

Grens

Nadat je de telling hebt gedaan voor je vaste werknemers en het aandeel van de uitzendkrachten er aan hebt toegevoegd indien deze voor jou hebben gewerkt in april, mei of juni 2023, zie je of je meer dan 50 of meer dan 100 uitkomt. Afhankelijk daarvan moet je in december 2023 al dan niet de procedure opstarten voor de sociale verkiezingen. Werknemers binnen jouw organisatie kunnen zich kandidaat stellen voor een zitje in het CPBW of de OR. Hun collega’s kunnen op hen stemmen en hun favoriete kandidaat kiezen. Ook hier hou je rekening met de uitzendkrachten. Er is een wetswijziging doorgevoerd waardoor uitzendkrachten stemrecht krijgen indien ze minstens 32 arbeidsdagen bij jou hebben gewerkt in de maanden november en december 2023 en januari 2024.

Sociale verkiezingen in 2024?

Reken ook nu op onze experten. We adviseren, springen bij waar je dat nodig hebt, of ondersteunen je doorheen het proces. Zo ben jij verzekerd van verkiezingen die vlekkeloos en volgens het boekje verlopen.

Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies.
Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.
Nele Mertens_acerta

Geschreven door

Nele Mertens

Juridisch adviseur

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels